Piet schreef op vrijdag 30 juli 2010, 10:36:
> Natuurlijk bekappen is met zeer grote regelmaat de hoeven van je paard
> onderhouden om gebrek aan slijtage op te heffen.
> Dit betekent per definitie dat het onmogelijk is om hier je beroep van te
> maken.
Het heeft een paar jaar geduurd maar nu zit je dan woordelijk op mijn stelling! (zoek maar terug naar toen ik deze knuppel in het kippenhok knalde)
Nu nog even doortrekken naar dat ieder bekappen een sluitpost op totaalbeheer is en feitelijk om een dieper nadenken vraagt.
Daar bedoel ik mee dat als je een paard moet bekappen er iets mis is, want wat niet stuk is behoeft geen reparatie. Dat kan genetisch zijn of iets in de houderij (omgeving). Pas als je op een plek zowel paarden meemaakt waar je nooit iets aan hoeft te doen weet je dat de hoefmankementen bij de anderen genetisch moeten zijn.
Geen hoef, geen paard! Da's een héél oude en heb ik voor de verandering eens niet zelf bedacht. Maar het klopt wel en op grond hiervan durf ik best de stelling aan dat een groot deel van de hedendaagse "elitefokkerij" de salami in kan. Onkunde, onwetendheid enerzijds en kwaadaardigheid (van

wetenden) anderzijds alom.

koop dus geen paard wat beijzerd is of duidelijk zojuist bekapt. Dat lijkt me een veilige beginstelling om aan deze ellende iets te doen (Dezelfde flaters zie je op stamboekkeuringen, waar jury's zo debiel blijken te zijn dat er hoge cijfers voor een bekapt/beijzerd plaatje gegeven worden en puike hoeven zo uit de wei getrokken geen waardering krijgen).
Ik heb hier een merrie lopen die sinds 1992 (toen ze hier geboren werd) niet bekapt is. Het kan!
Mijn nu niet meer zo "nieuwe" (aangekochte) hengst Dyggur heb ik sinds 2005 niet meer aan de hoeven hoeven kloten. Het kan!
Mijn "Bleika-familie" echter heeft, duidelijk vererfbaar, geen goede hoeven. Niets dramatisch in de zin van pijn of lijden of kreupel, maar goede hoeven zijn het niet en eenzelfde beeld krijg in uit de konik begrazingsgroepen wat de vraag doet stellen (tenminste bij mij): hoe "goed" moeten hoeven zijn om natuurlijke selectie te overleven? Want er zijn heel verschillende hoef"afwijkingen" mogelijk en die leveren uiteraard geen zwartwitplaatje op maar statistisch een natuurlijke verdeling.
Een paard uitzoeken, met als eerste in lijn liggend kenmerk "goede hoeven" kan daarentegen zeer wel een zwartwit plaatje zijn.