Goed... ik kan je gedachtengang volgen maar toch...
Dat paarden ons als leeuwen zien... nee (hoewel... sommige mensen misschien wel)
Menig paard ziet ons niet eens meer als roofdier (koudbloed veelal... met de houding *mot je wat?)
Wat ze dan wel van ons denken

Geen idee... zal per paard en per ervaringsverhaal anders zijn.
Blijft echter toch een feit dat ze ook op vriendelijke gestes reageren, niet alleen op roofdier gedrag om zich uit de voeten te maken.
Hang ik bij ze rond, komen ze regelmatig ff groeten (vaak met een laag bromhinnik), kroel ik ze, dan willen ze terugkroelen (gelukkig begrijpen ze meestal toch wel dat ik niet helemaal kroelbestand ben en doen ze het subtiel), en zo kun je nog wel wat dingen verzinnen...
Is het dan niet toch gewoon communicatie tussen verschillende soorten, waarbij de mens zich verstaanbaar probeert te maken en paard probeert te begrijpen wat die maffe tweebener wil?
Daarnaast merk je dat een paard in het voordeel verandert als het merkt dat je opmerkt wat het probeert aan te geven. Ook soort van communicatie denk ik en wellicht wegvallend dreiging?
Dat paarden toch hechten aan baasjes is wellicht te verklaren vanuit het sociale vermogen van een paard om vriendschappen te sluiten, ook met andere diersoorten.
Alleen ben ik nog niet helemaal uit die subtiele signalen die dominantiesignalen worden genoemd...
Want... zowel bij paarden als bij honden (heb ik ook al een heel leven en ook veel geexperimenteerd met training)
Als je de kleine 'dominantiesignaaltjes' (zal ze voor het gemak ff zo noemen) mist, kun je rekenen op grote problemen in de toekomst.
Bv... paardje schuurt net iets te hard lieftallig koppie aan baasje, paardje stoot 'per ongeluk' tegen je aan als het 'toevallig' voorbij loopt. Paard gaat 'per ongeluk' op teen staan etc... en voordat je het weet drukt deze knuffelbeer je te pletter tegen de muur. Om maar eens een voorbeeld te noemen.
Waar schaar je dat dan onder?
Bij honden zie je overigens hetzelfde...
*per ongeluk' tegen je aan rennen, als eerste de deur uit (en daarbij baasje aan de kant dringen), zo snoezig op je gaan staan etc...
Je hebt iig gelijk met het feit dat een moederloosdier een probleem kan worden in de omgang. Zelf gezien bij een flessenveulen. Kan knap gevaarlijk worden zonder juiste socialisatie door soortgenoot. En dat kan de mens bij lange na idd niet vervangen.