Karen Koomans schreef op vrijdag 18 juni 2010, 14:19:
> Over kattenvoeding weet ik bijna niks, maar wel over hondenvoeding. In de
> hondenwereld is bij een beperkte groep mensen al een tijdje een stroming
> populair die uitgaat van natuurlijke hondenvoeding.
Ja, maar dat is toch oud nieuws? Al 20 jaar geleden bestond commercieel hondenvoer deels uit granen en ander vegetarisch spul.
(Over de vergelijking met katten en honden: ik koos bewust katten omdat katten geen aaseters zijn en veel kieskeuriger zijn dan een hond. Ze eten lang niet alle onderdelen op van de prooi die ze vangen. Daarbij komen ze, net als paarden, over de hele wereld voor en zijn in staat te leven van een enorme verscheidenheid aan voedsel, maar doen het tevens prima op een zeer beperkte locale subset aan prooidieren).
> Ik verwacht dat de visie op paard natuurlijke voeding diezelfde kant
> opgaat. Omdat het uiteindelijk zo lógisch is.
Ik vind het helemaal niet zo logisch, omdat alles erop wijst dat paarden gemaakt zijn om te leven van een zeer beperkt dieet. Ze kunnen heel veel stoffen ZELF MAKEN, en hebben dus geen variatie in dieet nodig om die stoffen binnen te krijgen. Sterker nog, de darmflora is gebaat bij een tamelijk constante samenstelling van het voedsel. Iedere verandering heeft tot gevolg dat de darmflora zich moet aanpassen, bacterien sterven af, anderen die dat nieuwe voedsel kunnen verteren moeten dan weer eerst aangroeien, etc. We weten allemaal dondersgoed dat veel paarden problemen krijgen JUIST als je ze plotseling ander voedsel geeft.
> Een paard dat de keuze
> heeft, eet namelijk niet uitsluitend gras!
Ja, en een kat die de keuze heeft eet ook niet alleen muizen. Maar dat zegt niet dat hij ook wat anders nodig heeft! Een konijn of een hagedis is leuk voor tussendoor (katten in Frankrijk eten die regelmatig), maar je kunt daar niet uit concluderen dat elke kat af en toe een hagedis moet hebben.
En dat is een fout die ik iedere keer weer zie: als een paard een keer een paardenbloem eet dan hup wordt de conclusie getrokken dat hij die
nodig heeft, en dat hij zonder paardenbloem wat tekort krijgt.
Er zijn ook mensen die kikkers eten, larven roosteren, etc. Maar dat wil niet zeggen dat als je geen geroosterde larven eet dat je DUS een tekort aan iets krijgt...
> Het mooie is dat dieren veel beter dan de 'moderne mens' aanvoelen wat ze
> nodig hebben.
Dat is romantisch gedacht maar ik zie geen enkele reden om dat te geloven. Paarden lijken er zelfs erg slecht in te zijn, vergeleken met veel andere dieren zoals ratten. Paarden eten rustig graanproducten totdat hun hoeven er spontaan afvallen, ze eten zand, ze eten eikels, ze eten esdoorn, etc. Eigenlijk eten paarden ALLES, ook al is het slecht voor ze. Alleen zeer bitter smakende planten laten ze staan (die zijn inderdaad vaak giftig) maar dat doen mensen ook. Wat dat betreft zie ik niet veel verschil met mensen, die "weten" ook wat goed voor ze is.... met alle vergelijkbare welvaartsziekten tot gevolg.
> De "kunst" van het paard is dan om niet alleen dit goed aan
> te voelen, maar ook om die benodigde stoffen te herkénnen in bepaalde
> planten of ander materiaal.
Nogmaals, ik zie niets wat deze gedachte ondersteunt. Onze paarden vreten de wilgen helemaal op als ze de kans krijgen, maar betekent dit dat al onze paarden gebukt gaan onder pijn of ontstekingen? Het lijkt er gewoon op dat ze wilg lekker vinden, en niet bewust wilg gaan eten omdat er salicylzuur in zit.
> Alleen al bij onze eigen paarden zie ik grote verschillen in
> kieskeurigheid en in de kennelijke redenen om bepaalde dingen graag te
> eten of juist te mijden. In de natuur zouden paarden die in die zin niet
> goed voor zichzelf kunnen zorgen waarschijnlijk geen kans krijgen om
> volwassen te worden en dus om zich voort te panten.
De natuur geeft niet om individuen. Bij paarden lijkt de strategie niet gericht te zijn op het goed kunnen herkennen van eetbare en oneetbare planten. Paarden kunnen niet overgeven: eenmaal iets verkeerds gegeten en ze zijn zelf voer voor de wolven. Paarden zijn ook bijzonder slecht in de associatie met het eten van voedsel en ziekten: een rat zal als hij buikpijn heeft gekregen van een bepaald soort voer dit voedsel voortaan laten staan, maar paarden eten de volgende keer weer net zo smakelijk het voedsel waar ze kort tevoren nog koliek van hebben gekregen.
De natuur heeft dus geen moeite gedaan om paarden de juiste dingen te laten eten.
>> Veel diersoorten doen
>> het zelfs uitstekend op een mono-cultuur van EEN specifiek plantje, zoals
>> eucalyptusbladeren (die door andere soorten dan weer geen enkele
>> voedingswaarde inhouden).
>
> Veel diersoorten? Dat denk ik niet. Maar goed, ze bestaan wel inderdaad.
Volgens mij zelfs het merendeel van de diersoorten. De wereld staat bol van rupsjes die een specifieke plant als voedselbron nodig hebben, vogels die alleen van bepaalde insecten kunnen leven, vissen die uitsluitend leven van een bepaald soort voer, etc. Als ik zo om mij heen kijk naar wat hier leeft zie ik toch vooral diersoorten die er vrijwillig een zeer beperkte variatie op nahouden.
> Frans, je loopt m.i. echt achter op dit gebied. Juist als het om kruiden
> gaat (fytotherapie) is de wetenschap inmiddels al zóveel verder dan 10-20
> jaar geleden. In onze meest recente discussie over kruiden gaf iemand een
> uitstekende link naar een pagina met allerlei onderzoeksresultaten.
Dat was die pagina waar kruiden stonden die kanker konden genezen omdat het natuurlijke cytostatica zouden zijn?
> Nogmaals, gelukkig is er voor wat betreft kruiden al héél veel meer bekend dan alleen vokswijsheden. Overigens blijkt vaak dat een deel van die volkswaarheden ook in wetenschappelijke zin waar zijn, en een ander deel van die ‘wijsheden’ blijkt
peperkoek. Beide is logisch, nmm.
Mee eens. Er is zoveel geschreven dat er vanzelf wel af en toe waarheden uit komen rollen.
> Wát is goed hooi (en/of wat is een goede weide), volgens jouw definitie? Jullie hooi bevat brandnetel en andere (on)kruiden, maar ik denk niet jullie het dáárom als goed hooi zien (of toch wel?).
Goed hooi is allereerst hooi dat de juiste voedingsstoffen bevat (lab-analyse). Verder liever geen mono-cultuur (dat ik variatie niet hoog op de prioriteitenlijst heb staan betekent niet dat ik variatie zou willen vermijden, en bovendien zie ik een mono-cultuur als bedreigend voor het eco-systeem en milieu). Het moet niet van te ver moeten worden aangesleept (de wereld gaat ten onder aan nodeloos getransporteer van allerlei producten: door creatieve handelsgeesten slepen we zout van de ene plek van de aardbol naar de andere, transporteren we hooi naar een plek waar ook hooi gemaakt kan worden, etc. en ik doe liever niet aan mee aan die idioterie). En ik wil dat er zo min mogelijk bemest, gesproeid, etc. is, ook al weer niet alleen vanwege de paarden maar ook vanwege het eco-systeem en milieu.
Frans