Karen Koomans schreef op vrijdag 11 juni 2010, 18:33:
> Frans Veldman schreef op vrijdag 11 juni 2010, 18:22:
>
>> Paarden horen gewoon hooi e.d. te eten: alles wat je toevoegt haalt het
>> systeem overhoop waardoor je supplementen nodig hebt en van het een komt
>> het ander en voor je het weet is de boel in de war.
>
> Hooi "en dergelijke"? Ik vraag het omdat de moeilijkheid m.i. mede ligt
> in de tekorten en tevelen (disbalansen) die vrijwel onherroepelijk
> ontstaan bij een paard dat langdurig op uitsluitend hooi staat.
Daar ben ik het niet mee eens. Paarden zijn vrij flexibel, en kunnen een vrij grote variatie in mineralen aan. Als je een beetje let op de kwaliteit van je hooi dan gaat dat prima. Wij hebben al onze paarden al een jaar of 8 op uitsluitend hooi staan, er veulens mee gefokt, gezoogd en laten opgroeien, en nooit problemen gehad.
> Daar wringt m.i. de schoen; voor paarden met bepaalde aandoeningen wordt
> aanbevolen ze langdurig op uitsluitend hooi te zetten. Maar hooi is anders
> dan verse grassen (denk alleen al aan de vitamines).
Die vitamines zijn minder interessant dan je denkt. De meeste maakt het paard zelf. De paar vitaminen die het uit de voeding moet betrekken zitten ook in hooi voldoende. Alleen vitamine E kan soms een probleem worden, met name bij oud hooi, of als je olie bijvoert, of als het paard andere gezondheidsproblemen heeft. Wij hebben zelf in al die jaren overigens nooit vitamine E bij hoeven voeren.
> En juist veel paarden (niet alle) met chronische gezondheidsklachten
> hebben nog meer behoefte aan relatief grote hoeveelheden mineralen en
> vitamines, maar wel in juiste verhoudingen vanzelfsprekend.
Hoezo hebben ze daar meer behoefte aan? Likken ze meer aan een liksteen als ze gezondheidsklachten hebben of zo? Of is het idee "meer is beter" gewoon iets dat ons door de pharmaceutische industrie wordt ingepeperd?
Ik zou niet zo goed weten waarom een paard met gezondheidsklachten meer zout zou moeten hebben, of meer calcium, of weet ik veel wat. Volgens mij moet je, juist bij gezondheidsklachten, gewoon de hoeveelheid voeren waar het spijsverteringssysteem voor ontworpen is. Gewoon hooi dus eigenlijk...
Ik denk dat heel veel paarden het slachtoffer zijn van de vicieuze cirkel: paard heeft gezondheidsproblemen. Baasje denkt dus dat hij wat extra's nodig heeft. Door het ene extraatje heeft hij dan ook weer een ander extraatje nodig. Door die extraatjes ontstaan weer nieuwe gezondheidsproblemen. het paard blijft kwakkelen en het baasje blijft maar met het idee rondlopen dat er iets "extra's" in moet.
Een aantal mensen op dit forum is er inmiddels achter dat bijna alle gezondheidsproblemen vanzelf verminderen of verdwijnen als je resoluut stopt met alle extra's.
Frans