Sandra van Bommel schreef :
> Pien... je rijdt in het bos in?
> Hoe leer je hen reageren op hulpen?
> Ik bedoel...
> Onze merrie wijkt bij grondwerk tegenwoordig prima voor druk, maar als ik
> erop zit, reageert ze niet op teugelhulp/weinig op been
Nou, ik heb het wel luxe want Evy (medewerkster) en ik doen de trainingen samen, ik ernaast en zij erop. Eerste keer zadel erop gaat ook zo, eigenlijk alles (ik aan het hoofd en zij met het zadel).
Met rijden dus vanaf de grond geef ik het signaal en daarna al gelijk de eerste keer op het paard begint Evy met het zo geleidelijk van me over te nemen. We leren hierbij in de eerste trainingsdagen het paard
vooraf (dus nog op de grond) de basisdingen en op stem reageren.
Dus 'stap' kun je ook vanaf de grond aanleren, draf idem (ernaast rennen/fietsen), 'ho' (stoppen), wijken (alleen basis), achterwaarts ook. Stil blijven staan, hangen, eerste keer erop wordt altijd met ons tweeën gedaan. Erg veilig, geconcentreerd en gecontroleerd. Geen kletsende of drukke omstanders in de buurt, iedereen is stil en geconcentreerd (en anders stuur ik ze weg hoor). Het eerste moment van opstappen en daarna de eerste stappen zijn altijd de meest spannende want je wilt niet dat een paard gaat bokken of wil wegrennen (dan zouden wij ons voorwerk niet helemaal goed hebben gedaan). Maar je weet maar nooit of ergens oude trauma's/ herinneringen zitten die opeens bovenkomen.
Stoppen gaat met stem en zit. Al binnen een keer of drie weet het paard wat er bedoeld wordt en neem ik wat afstand zodat het paard leert te reageren op de persoon óp hem/haar.
Probleem is vaak dat mensen allerlei cues verzinnen om dat paard iet te laten doen. In één stroom hoor ik kusgeluid, klikgeluid, een heleboel woorden, zitten ze te schokken met dat bovenlijf om het paard naar voren te drijven. Paard weet dan helemaal niet wat gaande is en houdt zich doodstil ('staken' wordt er dan beweerd, tsss

). Dus één cue (woord) voor stap, een andere cue voor draf, 'easy' ís ook easy (en wordt ook op een easy manier gezegd want je wilt je paard vertragen) en de 'ho' (whow bij ons) wordt uitsluitend gebruikt om te stoppen en stil te staan.
Zelden dat we van te voren aangeven dat we er vandaag voor het eerst op zullen gaan, dat soort momenten voel je aan en omdat Evy en ik zo op elkaar ingespeeld zijn zitten we altijd juist daarmee. We hebben ook allebei de afspraak dat we ons er beiden goed bij moeten voelen. Twijfelt een van ons nog of we erop stappen dan wachten we nog even. Soms is 10 minuten en één weggetje verder voldoende. Je weet namelijk wel dat het moment eraan zit te komen (binnen de eerste trainingsweek zitten we er al op). In 8 van de 10 gevallen gaan we naast het paard wandelend van huis en komen we rijdend thuis. Gewoon kwestie van het juiste moment en ja, dat is heel erg op gevoel en kijken naar het paard (signalen). Het valt ons telkens weer op dat we zelfs allebei tegelijk op hetzelfde moment belonen (stem, krabbel) dus dan zit je op één lijn en in dezelfde stroom. Voor een paard alleen maar helder.
Nu naar jou: Haal er een helper bij die de signalen nog even vanaf de grond geeft en neem het van op het paard geleidelijk over. Als je je voorwerk gedaan hebt en je past alles correct toe (timing, loslaten, beloning) is dat binnen 10 minuten geregeld en snapt je paard je.
Ik zeg dit niet om aan te geven dat alles snel moet gaan, maar het kán heel snel gaan als je het goed doet. Ergens onnnodig in blijven hangen terwijl het paard er wel aantoe is, is alleen maar onduidelijk en geeft verveling (dus soms geklooi). Als je een paard iets nieuws leert moet je dóór kunnen gaan, dat houdt het levendig.
Zodra het paard het een paar keren gesnapt heeft stop je daarmee en ga je wat anders doen waarvan je ook weet dat het goed zal lukken.
Niet frustreren, maar aanbieden: druk houden met dat been - (
niet druk opvoeren bij geen reaktie) totdat je een kleine reaktie krijgt, release en gelijk belonen, paar keer herhalen, wachten op reaktie, idem en klaar. Teugel blijft in de 'wijk' positie maar je gaat niet harder trekken bij geen reaktie. Je wacht alleen maar af (adem in je buik) tot de reaktie komt. In feite bied jij iets aan en laat je het het paard zelf uitzoeken. Bij de minste gewenste reaktie beloon en release. Wachten. Klein beginnen. Zo verschrikkelijk simpel, maar de meeste mensen hebben te weinig geduld om te wachten, die gaan de druk opvoeren en aan dat dier lopen trekken/duwen om het paard te laten reageren. En dat snapt zo'n dier niet!
Alles valt of staat met jouw intentie, met heldere communicatie naar je paard toe, signalen te leren interpreteren (ook je eigen signalen naar hem toe), timing, consequent zijn en op de juiste momenten release en belonen. Helaas schort het hier vaak aan en worden paarden overladen met allerhande soorten informatie om maar iets van ze gedaan te krijgen en doen ze de luiken dicht of erger- gaan ze tegen je in. 'Dominant' of 'lui' heet dat dan.
> Doe nu twee keer per dag ff opfrissen teugelhulp op grond en spring
> (nja...klauter

) er daarna op en oefen reactie op teugelhulp. Heb dat
> pas drie keer gedaan. Reactie begint ietsje te komen, maar meer dan dat
> niet...
> Lijkt me dat bos dan nog niet meteen een optie is???
>
Zie boven. Bos is perfect daarvoor, why not? Lekker luchtig houden.
groet, Pien