Karen Koomans schreef op vrijdag 30 april 2010, 23:31:
>>> http://edis.ifas.ufl.edu/ig153
>>
>> Dit gaat over iets anders, over welke gewassen vaak worden geplunderd door
>> insecten. Dat er weinig vegetarische insecten zijn die knoflook prefereren
>> boven bananen wil nog niet zeggen dat bloed-drinkende-insecten zich door
>> knoflook laten afschrikken, dat is iets heel anders.
>
> Hoezo iets heel anders? Kunnen die insecten dan wel geavanceerder ruiken
> en/of proeven?
Niet geavanceerder. Insecten die bepaalde planten nodig hebben voor hun voortplanting zullen geen warmtestraling kunnen waarnemen (hebben ze niet nodig) en geen CO2 kunnen traceren (ook al volslagen overbodig). Een insect zal uitsluitend datgene kunnen waarnemen dat nodig is om zijn prooi (dier of plant) te kunnen localiseren. Dus een plant die knoflook nodig heeft om te overleven zal knoflook kunnen waarnemen, maar geen paard van een banaan kunnen onderscheiden, en een plant die een paard nodig heeft voor zijn voortplanting zal geen knoflook van een banaan kunnen onderscheiden.
Met een beetje voorstellingsvermogen kun je gemakkelijk beredeneren wat een insect zal kunnen waarnemen. Hij heeft een ongelooflijk klein brein waarin geen plaats is voor complexe opdrachten. Probeer te omschrijven in ongeveer 200 tekens HOE dat insect zijn prooi zal moeten kunnen vinden. Meer ruimte is er niet. Je mag dus schrijven: "Vlieg en detecteer CO2. Wordt CO2 lager, verander van koers. Neemt CO2 toe boven concentratie X, vlieg in de richting van dichtsbijzijnde warmtebron." Dat is alles wat je kunt doen. Wil je knoflook ook nog detecteren? Kost enorm veel extra ruimte. Je moet dan niet alleen knoflook kunnen detecteren, maar het opspoor verhaal moet je gelijk veel complexer maken, want het kan best zijn dat CO2 je naar knoflook brengt, en om die knoflook te omzeilen zul je een tijdje de afname van CO2 moeten negeren, daarna weer aan moeten zetten, maar dat kan je weer even vrolijk terugbrengen naar waar je begon, en je in een eindeloze loop zetten. Lastig allemaal, en een onevenredige belasting van het kleine insectenbrein. Er moet ook nog een vleugelbesturingssysteem en navigatiecomputer in.
>> Vee rust is een insecticide, en geen afschrikmiddel. Vee rust op je paard
>> spuiten voor een buitenrit is volslagen onzinnig: want de insecten worden
>> er niet door afgeschrikt maar gaan pas dood NADAT ze zich aan je paard te
>> goed hebben gedaan. Is alleen van beperkt nut voor diegene die direct na
>> jou dezelfde buitenrit gaat maken.
>
> Hoezo? Veerust bevat stoffen die het zenuwstelsel van insecten lamlegt en
> ze op die manier doodt. Hoeven ze geen bloed voor te prikken, effe in de
> dampen van veerust zitten is al voldoende

.
De concentratie van die dampen zijn na 5 minuten zo minimaal geworden dat de tijd om het insect te doden langer is dan de tijd die dat insect nodig heeft om te prikken. Werkt dus niet.
Vee rust is eigenlijk door de fabrikant bedoeld om in een volgepakte STAL te worden gebruikt. Met weinig tocht. En waar je in 5 minuten tijd veel insecten kunt doden, en er weinig nieuwe insecten bijkomen omdat je niet van plaats verandert.
Voor een buitenrit is het echt volslagen onzinnig spul!
> Oké. Er zijn hier nu nog niet of nauwelijks stekende muggen; maar later in
> de zomer wil ik de spray die ik voor Fálki gebruik graag op die manier
> testen. Voor jou, maar ook voor mezelf en iedereen die geínteresseerd is
> -- want meten is inderdaad méér weten :=0.
Als we het goed willen doen moet je een nep-middel EN een echt middel gebruiken, en dat je pas NA het noteren van je bevindingen te horen krijgt welk middel het echte middel was. Ik wil wel wat flesjes voor je maken met een nummertje erop, dan mag hij vertellen welke nummertjes werkten en welke niet, en dan vertel ik daarna wel welke nummertjes Silverlinde spul bevatten en welke een door mij verzonnen substantie.
> Er zijn ook dieren zijn wiens leven grotendeels afhangt van malariamuggen
> (de muggen- en muggenlarven-etende dieren, zoals bepaalde vissen en
> vogels); die zouden dus uitsterven als alle muggen worden gedood.
Ik denk dat ze daar in Afrika geen boodschap aan hebben. Die diesel in het water kieperen is ook niet zo goed voor de vissen en vogels.
> Overigens, ik heb niet beweerd dat knoflook enórm goed werkt; ik schreef
> dat het m.i. enig effect heeft.
Dat "enige" effect kan wel eens gewoon ruis zijn in een pool met enorm veel omgevingsvariabelen.
Frans