Janneke123 schreef op donderdag 29 april 2010, 20:30:
> Het grote voordeel is dat het product nadat het enige weken gevoederd is,
> een blijvende geur aan het lichaam (vacht) geeft wat insecten en dazen
> wegjaagt, tevens zorgt de vitamine Bcomplex dat de porien verder open staan
> zodat de geur optimaal is.
Klinkt mij weer als de bekende lariekoek. Vitamine B die zorgt dat de porien verder open staan? Tsss.
Zie ook
http://www.echo.nl/sw-sw/buurt/redactie/901271/muggen.lachen.om.vitamine.b/Het is voor zover ik kan nagaan een grote misconceptie dat vliegende insecten te verjagen zijn door geurtjes.
Insecten worden vooral
aangetrokken door geurtjes, waarvan het merendeel van die geurtjes voor ons mensen onmerkbaar zijn.
Goed voorbeeld is de ordinaire mug die 's nachts je slaapkamer binnenkomt. Die ruikt de CO2 die je uitademt, en gebruikt dat om jou op te sporen. Wat je ook verzint aan "nare" geurtjes (zoals knoflook), de CO2 verstop je er niet mee, en je blijft voor de mug gewoon een helder verlicht baken in de nacht.
De mug gebruikt ook je warmtestraling om je op te sporen, en die warmtestraling verstop je al helemaal niet met een naar geurtje.
Zo goed als insecten de voor hun belangrijke geurtjes kunnen ruiken, zo slecht kunnen ze de betekenisloze geurtjes ruiken. De neus is superklein, er is gewoon geen ruimte voor een uitgebreid geurtjes lab. Ze kunnen alleen datgene ruiken dat absoluut van belang is voor hun overleving. Diezelfde mug die zo feilloos CO2 weet op te sporen kan geen aardgas ruiken, geen knoflook ruiken, geen uitlaatgas ruiken, etc. Diezelfde mug vliegt vrolijk een brandende kaars in, want bij verbranding komt de "lokstof" CO2 vrij, en de waarschuwende verbrandingslucht ruikt de mug nou juist weer niet. Het zijn nou eenmaal primitieve organismen die geen vliegenmepper kunnen herkennen, geen brandende kaars van een prooidier kunnen onderscheiden, en niet in staat zijn om vieze luchtjes waar te nemen.
Dazen laten zich evenmin door geurtjes verjagen. Ze lokaliseren hun prooi voornamelijk door de infrarood straling (=warmtestraling) die een dier uitstraalt, en die warmtestraling hou je met geen enkel geurtje tegen. Dazen verjagen met nare geurtjes is een gepasseerd station, het werkt gewoon niet, simpelweg omdat dazen hun prooi niet primair op geur opsporen.
Soms LIJKT het alsof een geurtje werkt. Insecten komen met vlagen, de ene dag zijn het er veel meer dan de andere dag. Heb je net een "geurtje" gebruikt, en die dag zijn er toevallig minder insecten, dan is de verleiding groot om te denken dat het door dat geurtje is gekomen.
Nog verradelijker is het wanneer je een voedingssupplement gebruikt dat insecten zou moeten verjagen, en pas na enige tijd werkt, en ook langer zou duren voor het niet meer werkt. Het is praktisch onmogelijk om objectief te beoordelen of zo'n supplement werkt of niet; de vergelijking wordt dan iets in de trant van "ja, volgens mij werkt het wel, want er zijn denk ik minder insecten dan vorig jaar als ik me dat goed herinner", of "bij Marietje die 10 kilometer verderop woont en het middel niet gebruikt zijn veeeeel meer dazen, dus zie je wel dat mijn middeltje werkt!".
Uiteraard is dit hele insectengebeuren plus de onmogelijkheid om objectief te beoordelen of iets werkt een zegen voor de handel. De handel in allerhande smeerseltjes floreert, er is altijd wel iemand die het middeltje gebruikt toevallig net voordat er vanzelf al minder insecten zijn, en die dan volledig overtuigt is en het middel blijft kopen. Omdat het zo subjectief is blijven de meningen ook zo verdeeld, de een gelooft heilig in middel X, de ander in middel Y, en met enige regelmaat wordt er van product gewisseld omdat men zich laat overtuigen dat dit ene middeltje misschien toch net iets beter werkt. Het blijft zoeken naar de niet bestaande heilige graal, en waar een vraag is ontstaat vanzelf een markt.
Frans