Cindy Helms schreef op vrijdag 23 april 2010, 9:11:
> Hatelijk vind ik dit forum!
> ik ga beginnen met @ anja, @ Eddy, @ Pien, ....
> ben ik nou de enige die dit alles verwarrend vind?
neuh... je bent bepaald niet de enige!
Niet als het gaat om de kwalificatie "hatelijk" en ook niet als het gaat om "verwarrend".
Het enige dat mij in dit topic, na herlezen, nog opviel is dat Eddy schreef:
> Nope in vel gedachtengangen is het zelfs teken van een ontspannen en recht
> paard /Rechte staart ,recht paard dus . OPgeheven staart /vrije ruggegraat
In veel gedachtengangen... dus dat hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat eddy dat ook zo ziet.
Wat niet wegneemt dat eddy in andere berichten in deze draad m.i. zichzelf tegenspreekt. En zelfs als dat niet zo is - bijv. omdat eddy het zo geforumuleerd heeft dat het totaal anders overkomt dat wat hij bedóelt te zeggen - dan nog is het op z'n zachtst gezegd onaardig om uitspraken van anderen als dikken brol te kwalificeren. Plus als iets kennelijk niet duidelijk geschreven is, dan is het m.i. aan de schrijver om zich nader te verklaren. Niet aan de lezers om te blijven herlezen en/of om maar wat te raden, wat er bedoeld zou kunnen worden.
___
De betekenis van staarthoudingen kun je niet kort door de bocht uitleggen (jij doet dat dan ook niet, Cindy). Staart omhoog gedragen, maar hóe hoog precies; zwiepend verticaal of horizontaal of juist stilhangend; én de situatie waarin een paard die staarthouding en -beweging laat zien - het speelt allemaal mee om het juist te kunnen interpreteren.
Vraag: ik zie vaak en tot mjn verbazing dat in FEI Grand Prix dressuurproeven de paarden over het algemeen niet zo heel veel spanning/verzet/frustratie tonen, middels hun staart.
Zou de enige reden zijn dat bij trainingen en "losrijden" het paard dusdanig méér gefrustreerd wordt dan tijdens de proef, dat daardoor het paard de proef als niet zo frustrerend ervaart?

Wát een verschil, in staarten, als je kijkt naar dit filmpje,
http://www.youtube.com/watch?v=XOPmj-j9U24 en een willekeurig ander filmpje van deze combinatie tijdens een officiele proef.
Of doen ruiters in die regionen van de sport nog andere dingen om te bereiken dat hun paard er tijdens de proef voor het plaatje ontspannen uitziet, qua staart? Ik zou niet weten wat, maar als het op dierenmishandeling aankomt ben ik soms niet zo creatief in hoe je iets kunt bereiken...
Uit de mondbewegingen van het paard kun je ook tijdens de proef wel degelijk pijn en stress aflezen, maar ja, dat valt niet zo op hè, van een afstandje en met een flink aangesnoerde neusriem

.
Karen