Tineke Nolet-Verdel schreef op maandag 29 maart 2010, 19:10:
> Ik volg je berichten over clickertraining met belangstelling. Het is voor
> mij inspirerend om mijn DVD's over dit onderwerp weer eens te bekijken.
Leuk

!
> Waarschijnlijk ken je de DVD wel van "it clicks with my horse", de 7
> basisoefeningen. (Behorend bij het boek van Inge Teblick). Bij
> basisoefening 2 "beleefdheid" staat een mooie oefening die nog verder
> gaat dan wat jij wilt bereiken met Joris.
> Er is een paard te zien die de emmer met beloningen naar de trainster
> brengt, waarna de trainster hem een beloning geeft.
Ja, ik ken het en het is inderdaad een heel mooie DVD en oefening. Fálki, waar ik veel frequenter mee train dan met Joris, kan ik ook zulke dingen vragen (en hij doet 't dan ook

).
Wat dat betreft is het wel mooi (praktisch) dat ik m'n ezeltjes heb die wel
clickertraining kennen maar bijna geen oefeningen die zijn aangeleerd met de clicker, dan Joris die iets meer kent, en Fálki die veel meer kent.
Plus hier vlakbij huis nog een hoop andere paarden en pony's die geen
clickertraining kennen en qua niveau van wat ze aan oefeningen kennen varieren van "nog niets" tot en met "Z-dressuur". Als ik medewerking krijg van een aantal van die mensen (ik denk dat dat wel gaat lukken, een aantal van hen zijn met hun hond ex-cursist van onze hondenschool), dan heb ik nog meer paarden en ponies die ik kan filmen voor bepaalde oefeningen. En evt. ook hun eigenaren, als die de betreffende clicker-oefeningen zelf willen en kunnen doen.
> Ik persoonlijk vind de rust, gestructureerdheid, de kleine stapjes die te
> zien zijn bij de oefeningen van zowel deze DVD als die van Piet erg
> prettig en heel duidelijk.
Ja, mee eens. Toch, ik doe het graag beide, ook afhankelijk van het paard. Met Fálki doe ik alles in rust, maar vooral met Joris en soms met Juultje vind ik het ook leuk om soms heel wild te spelen en te rennen. Afhankelijk van mijn bui, en hun bui

.
Idem met m'n hond, Fred. Daar kan ik ook mee trainen en spelen vanuit een geconcentreerde rust, als ook vanuit een gezamenlijke lekker wild gék doen. Weer afhankelijk van ons beider stemmingen, en natuurlijk ook van wat ik hem op dat moment wil leren (als dat van toepassing is).
Dat laatste geldt natuurlijk net zo goed voor paarden. Leren stilstaan bij het opstijgen moet vanzelfsprekend vanuit rust, maar leren apporteren of voetballen etc. kán ook lekker wild, als het paard dat ook leuk vindt.
> Het lijkt me heel moeilijk om dat te evenaren.
Ook mee eens

.
> De doelgroep is toch de beginnende clickeraar of heb ik dat verkeerd
> begrepen?
Beginnend bij beginnende clickeraars, maar uiteindelijk tot en met oefeningen voor (ver)gevorderde clickeraars. En ik wil vooral - zo goed mogelijk als ik maar kan bedenken - oefeningen uitleggen en laten zien die aansluiten bij wat de gemiddelde paardeneigenaar graag wil van zijn of haar paard.
Bijvoorbeeld paard laten stilstaan bij het opstijgen, paard netjes aan een doorhangend touw laten meelopen aan het halster, overgangen vragen met paard aan longerlijn of loslopend, overgangen rijden, vierkant halthouden, galopwissels, zijgangen, schriktraining thuis en op buitenrit, etc. etc.
In een apart "hoofdstuk" wil ik wel aandacht geven aan dingen die vooral te maken hebben met spel, en/of met de interactie tussen een mens die niet zo nodig (altijd) hoeft te rijden en zijn of haar paard. Daar passen dan wel oefeningen zoals spelen met een bal, apporteren, spaanse pas (aan de hand), etc.
grt,
Karen