Dankje Piet - was er niet overigens iemand (de eigenaar?) die de Mike-demo allemaal op film heeft? Is die nog op dit forum?
Enfin, er is dat gouden principe van "zo weinig mogelijk, maar zoveel als nodig", van Tom Dorrance, en de man wist niks van OC theorieën maar hij had het wél heel goed begrepen.
Britt Claeys schreef op dinsdag 16 maart 2010, 21:22:
> Maar er wordt ook wel beloond ondertussen hè met stem of kriebel of
> loslaten...
Het heet "
clickertraining", en geen "voertraining". Het werkt vanwege de
bridge - de
bridge werkt vanwege de beloning die er asap na komt - wat die beloning ook is.
En het is de ontvanger die de beloning bepaalt. Jouw pààrd zegt waar hij voor wil werken, of niet. Als jouw paard blij is met een wortelschijfje, geef 'm dan potverdorie een wortelschijfje, waarom is dat nu toch zo moeilijk.
Als de training intensiever wordt ga je uiteraard merken dat je paard misschien liever even wil stilstaan, dan is het dàt toch gewoon? Laat het hém gewoon bepalen.
En uiteraard blijft het niet bij veel stilstaan - da's de grootste val voor clickertrainers: dat ze te rap tevreden zijn, en niet hoger, sneller, beter, mooier of whatever willen, maar gewoon lief en schattig.
> Ik begrijp wat je bedoelt maar blijf het ni praktisch vinden,
Niet praktisch? Hmm. Waar gaat het om dat JIJ het praktisch vindt? Gaat het dan niet over wat het pààrd gemakkelijk vindt?
Je zou overigens waarschijnlijk in het begin (!) even veel moeten stilstaan, met of zonder voerbeloning, als je met zo'n basic dingen bezig bent als een cirkel in draf afwerken (waar jij nu aan denkt, denk ik). Je paard wordt niet sterker van bvb. blijven draven, maar wel van de overgangen naar en van draf. Pas daarna komt "duur".
Ik vind het grappig dat er een link naar filmpjes van Steffen Peters werd geplaatst. Ik denk dat hij er best wel anders over denkt, ik citeer hem even:
"When I train, 75 percent of what I'm doing is really training the horse mentally. The other 25 percent - getting the horse fit and developing the muscles, really isn't that complicated.
With a technique like clicker training, we have a chance of rewarding the horse as soon as he does something right, because he associates the noise of clicker with a reward. Horses need to understand when they do something right - more than just a pat. It's so important to keep horses out of the gray area. It's got to be black and white, right and wrong."
- vertaald:
"Wanner ik train is 75% van wat ik doe eigenlijk het mentaal trainen van het paard. De andere 25% - het paard fit krijgen en de spieren ontwikkelen - is niet echt zo moeilijk.
Met een techniek als
clickertraining hebben we de kans om het paard te belonen zodra hij iets goed doet, omdat hij het geluid van de clicker associeert met een beloning. Paarden moeten het begrijpen als ze iets goed doen - méér dan door alleen even halskloppen. Het is zo belangrijk om paarden uit het grijze gebied te houden. Het moet zwart en wit zijn, juist en fout."
Overigens, om even te doen nadenken over dat andere eind van het leerspectrum: wat voor belonen geldt, geldt ook voor straf - het is het pààrd dat bepaalt wat een straf voor hem is - en àls je denkt te moeten straffen, kan het maar meteen duidelijk genoeg zijn, zodat het liefst geen tweede keer hoeft. Geef mij dan maar de 1-WHAM-release van wijlen Ray Hunt, liever dan de 1-2-3-(4)-release van
Parelli.
mvg,
Inge