InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13010½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:388-3-10 15:38 Nr:195139
Volg auteur > Van: Raymonde Opwaarderen Re:195066
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: een heerlijke dag, wandeling met Fálki Structuur

Raymonde
Nederland


83 berichten
sinds 26-4-2006

Leuk en inspirerend verhaal. Onze ruin loopt buiten ook heel netjes en los mee. Dit is (helaas) niet mijn verdienste. Paardje is in Spanje beleerd en heeft daar gewerkt bij een schaapsherder. Als 'afgeschreven' en sterk vermagerd paardje naar Nederland gebracht.
Dit is dus zo'n paardje wat de strijd niet snel aan zal gaan, toen we hem net hadden was hij zelfs een beetje levensloos en leek alles gewoon te pikken. Als hij los in de wei liep moest je hem echt gaan halen.
Nu, na ongeveer 7 maanden, toont hij meer interesse, komt naar je toe en lijkt een leuk eigen willetje te hebben. Dit zonder ook maar een beweging verkeerd te maken. Heel betrouwbaar dus.

De vrouw waar we hem van kochten (handelaar) durfde hem niet bitloos te rijden, zelfs niet toen ik daar even op hem wilde rijden. Het bit moest er in blijven (voor de zekerheid), maar ik mocht hem wel even op het halster rijden. Er is daarna nooit meer een bit in geweest en hij doet het perfect! :-) We zijn blij dat we hem een goede oude dag kunnen geven.

Groet,

Raymonde
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:448-3-10 15:44 Nr:195140
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:195099
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onderkant zool lamellar wedge of alleen steunsel Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

Misschien kan je van die andere paarden ook wat fotos plaatsten?
Hierbij was het toch nog niet zo erg?
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:538-3-10 15:53 Nr:195141
Volg auteur > Van: Lena Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Op wandel met z'n 4 (of 8) Structuur

Lena
Limburg
België

Jarig op 27-3

949 berichten
sinds 18-4-2007
Gisteren hebben we de "grote droom" van 2 beginnende ruiters laten uitkomen (een dik jaar binnenervaring). De eerste buitenrit van vader en dochter (een timide meisje).

Op de manege (waar wij nog enkel komen om een pint te drinken) hebben we een zeer leuk gezin leren kennen. Ze zijn alle 4 aan het leren paardrijden.
Intussen hebben ze een tijd geleden op de manege een paard dat te oud werd om op jumping te gaan overgekocht (een heel lief dier), alsook een springpony die te klein werd voor de vorige eigenaar (een pittig dier).
En ja, dan wil je er ook eens mee naar buiten.
Aangezien wij daar de enigen zijn die wandelen met onze paarden én we een vergunning hebben om het militair domein in het weekend onveilig te maken, vroegen ze aan ons of we eens met hun een wandelingetje te maken.

Zelf zie ik dan direct alle mogelijke rampscenario's voor ogen, maar ja, manlief zag dat direct zitten en prikte onmiddellijk een datum.

We hadden onze trailer naar hun thuis gebracht (heen en terug leek ons nog te ver gezien het weinige wat ze de laatste tijd doen)
Zelf wilden we eerst een heel eind met ons 2 rijden: het was erg koud en dan zijn onze paarden meestal erg goed wakker, ik wilde Nexor terug met touwhalster rijden ipv met bit (slechts de 2de keer, heb 2 weken terug pas met hem de stap durven zetten), en het was heel lang geleden dat we nog die richting waren uitgereden.

En ja, ik heb nog heel veel te leren. We waren erg blij dat we eerst met ons tweetjes waren, 't ging in het begin niet allemaal van een leien dakje, maar na een uurtje gedroegen ze zich weer meestal alsof het een warme lentedag was en was het aangenaam rijden. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik mezelf toen ook beter kon ontspannen en mijn ruin is daar erg gevoelig voor.

Na een keertje mis gereden te zijn kwamen we dan toch bij papa en dochterlief aan. Die zaten er ook al meer dan een uur op (ook met het gedacht "dan zijn ze al niet meer meer zo fris").

We hadden nog niet hallo gezegd of het dochtertje riep uit: "kijk papa, dat is alleen maar een touwhalster!" Papa ook verbaasd: "Is dat zo'n braaf paard dat dat kan?".
We hebben gewoon wat uitleg gegeven over het hoe en wat en waarom we het deden.

Het dochtertje had ook direct gezien dat ons Pav ook bitloos was (maar dat valt zo niet op omdat het een lederen hoofdstel is). Toen was papa helemaal in de war, want hij had altijd gehoord dat onze merrie een sterk en actief paard was. Nog wat uitleg gegeven dat deze merrie sinds we bitloos aan het rijden zijn veel sneller ontspant... en dat er echt geen verschil is, 't is gewoon anders, vriendelijker en je ziet veel vlugger je fouten, want het is aan de buitenkant direct zichtbaar.

"Ferm" vond hij het. "Zou mijn merrie dat ooit ook kunnen?"
"Volgens mij geen enkel probleem", zei mijn man.
"Misschien wil ik dat toch ooit ook proberen" zei papa. Je zag hem denken.
"Laat maar iets weten", zei mijn man, "we komen wel af met ons hoofdstel, als je wil kruip ik er wel eerst eens op hoor, er is echt niks aan".

Intussen werd het tijd om eens een drafje te placeren. Mijn man op kop. En wij met zijn 3 erachter.
Hij hield er een goed tempo op na, maar als de merrie van 1.72m in goede doen is neemt ze ruime passen en dan merk je eigenlijk niet dat het toch wel een stevig tempo is. Dus ja, die pony moest toch wel heel flink zijn best doen.
Toen ik een opmerking hierover maakte was mijn man zelfs verbaasd. "Zo snel was het toch niet?"

Het dochtertje glunderde: "Zo hard heb ik nog nooit gedraafd". En of ze het fijn vond... Papa zag er trouwens ook content uit.
Na een 3 kwartiertjes, stappen en draven liet ik het dochtertje zien dat zij gerust kon galopperen als wij zo doordraafden. Ze twijfelde even, probeerde en toen ik de smile tot achter haar oren zag, wist ik dat het zeker geen tegenvaller was.

Op een bepaald ogenblik is er een stukje dat steil bergop gaat, ik schat zo'n 20 à 30m. En wij laten onze paarden dat altijd in vrije galop doen en dat weten ze uiteraard waardoor ze op die plek moeilijk zijn in te houden. We hadden hun dit uitgelegd en ja, ze wilden ook wel eens bergop galopperen (het dochtertje had dus al wat galop gedaan, maar voor papa was't de eerste keer). Wij dus voorop en zij achter ons.

Het was het spectaculairste wat ze ooit gedaan hadden. Voor de rest was hebben we het uiteraard kalmpjes aangedaan, maar voor hun was het een hele ervaring: tussen bomen, rond en door een plas, over een tak stappen, linksaf en rechtsaf in draf...
Ik stond weer bij dingen stil waar ik niet meer over nadenk, maar die vroeger voor mij ook hele stappen waren. Het was gewoon fijn om hen te zien genieten van hun paarden.

Papa zei wel dat zijn merrie geregeld struikelde en hij vroeg zich af of er niks mis was. Wij uitgelegd dat dat paard zeker de laatste 8 jaar nooit buiten een piste had gewandeld en dus wellicht vergeten is dat de grond niet altijd even vlak is... Je zag papa denken.

Effe later vroeg hij wie onze paarden bekapte want zijn smid lag in het gips. En alweer was hij verbaasd dat we dat zelf deden.
Weer wat uitleg gegeven... Je zag papa weer denken.
"Zou ik eens mogen komen kijken?"
Uiteraard.

Op een bepaald ogenblik merkte het dochtertje op dat ik in stap bijna altijd losse teugels had. Tot op dat ogenblik was ik me er niet van bewust dat zij de pony wel heel strak hield :-8 . Daarbij kwam nog dat er nog een extra teugel van het bit naar de singel liep tussen de voorbenen door, zodat het dier zijn hoofd niet omhoog kon doen.
Ik legde haar uit dat het belangrijk was dat het paard zich moet kunnen ontspannen en dat zij dat ook eens moest doen. Ze durfde niet goed, maar na een beetje aandringen deed ze het toch. Maar ze vertrouwde die situatie voor niks. De pony kon eindelijk zijn nek eens naar beneden doen. Je zag hem zichtbaar ontspannen en ruimer stappen. Ik heb het vanaf toen nog enkele keren gevraagd, en langzaam merkte ze dat de pony ook dan geen gekke ging doen. Je zag haar denken.

Moe en voldaan reden we met zijn 4 (8) huiswaarts, waar alle avonturen onmiddellijk aan mama werden verteld. Het eerste wat ik haar hoorde roepen naar mama in de veranda was: "we hebben bergop gegaloppeerd", en "mama, je moet eens naar die paarden kijken, die hebben geen bit", alsof ze een anatomisch stukje misten.

's Avonds kreeg ik nog een SMS van mama.
Onze dochter raakt er niet over uitgepraat, iedereen moet 't horen. Dit was zeer goed voor haar zelfvertrouwen. BEDANKT hiervoor. Als jullie dit ooit nog eens willen doen...

Ik moet zeggen dat het genoegen was geheel aan onze kant was. Wij zijn geen instructeurs of zelfs geen goede ruiters, maar toch hadden we het gevoel dat vader en dochter heel wat geleerd hadden. En dat is gewoon een leuk gevoel. En het is leuk om ook met anderen te rijden.
Wel zijn we een beetje jaloers op hun paarden. Liepen vlot ijzerloos over elke ondergrond (en staan nog niet lang zonder ijzers), liepen vlot door plassen en zagen geen spoken. Dat was (en is soms nog) bij ons toch anders geweest.

En onze paarden... het weerzien met het veulen was hartelijk (ja die moet dus helaas op stal) en er werd direct weer ijverig geravot, dus ik denk dat we niet te veel van hun gevraagd hebben, ondanks de rit van in totaal 3,5u, waarvan 1,5u stevig doorgereden.
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:538-3-10 15:53 Nr:195142
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:195132
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bit Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 maart 2010, 15:16:

> http://www.youtube.com/watch?v=KJy8gqC8Y00
>
> Deze juffrouw had véél moeite met haar merrie die MET BIT (en door de
> onrustige houding en teugelvoering van de ruitster) staakte en ging
> steigeren en terugdeinste toen haar galop werd gevraagd .Na vijftien
> minuten Galopje ! met een glimlachende Beate erop .Paard krijgt vertrouwen
> er is geen pijn door de schokkende handen ,ze loopt regelmatig en
> ontspannen .Dit was dus de eerste keer dat de juffrouw met haar paard kon
> galloperen zonder doodsangsten uit te staan =-)

Is dit filmpje met bit? Dat is door de onscherpte moeilijk te zien. Want ik zie in de geplaatste link niet echt een ontspannen paard (op de laatste 5 seconden na). Daarvoor zie ik een linksrechts zagende mevrouw, fikse druk op de neus, een klapperend zadel en een paard dat er op de galophulp vandoor wil stormen. Maar misschien is dit stukje film van het moment vóórdat het bit eruit ging?
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:558-3-10 15:55 Nr:195143
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:195127
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: weer eens over fructaan Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005

Nee, het gaat er pas uit door langdurig te weken.
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 15:598-3-10 15:59 Nr:195144
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:195141
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Op wandel met z'n 4 (of 8) Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Leuk leuk leuk!!! YES!

Gr Esther
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:108-3-10 16:10 Nr:195145
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:195111
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Zeer boeiend interview met K.F. Hempling Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
joop schreef op maandag 8 maart 2010, 14:11:
>
> KFH heeft kennelijk niet veel verstand van auto's. Slingeren bij
> stuurfouten gebeurt gewoon als je te hard door de bocht gaat. Bij een
> ferrari kan dat wel 250km per uur zijn, dan moet je wel oppassen
> inderdaad.

Op zich is de vergelijking van Kluger Klaus wel weer onbedoeld treffend.
Bij auto's met stuurbekrachtiging dient het gemak de mens, het geeft zelfs een vals gevoel van veiligheid, maar je hebt minder feeling met de weg. Een rauwe rallye-auto laat jou werken, maar je voelt wel precies wat er tussen de banden en het wegoppervlak gebeurt.
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:128-3-10 16:12 Nr:195146
Volg auteur > Van: Marlies Sanders Opwaarderen Re:195134
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: onderkant zool lamellar wedge of alleen steunsel Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

Marlies Sanders
Nieuwdorp
Nederland

Jarig op 6-8

2752 berichten
sinds 11-7-2009

En ik denk dat de "witte lijn" die je ziet op foto´s 1, 2 en 3 dat dit de ongepigmenteerde hoefwand is en NIET de witte lijn.
De witte lijn zal te vinden zijn als je die holtes eens lekker opfrist en uitdiept.
dan zal hij twee witte lijnen vinden die van het steunsel dat over de zool vergroeid is en die van de hoefwand....
De gehele "zool" zal uitgesneden moeten worden tot de werkelijke zool is bereikt en de steunsels teruggebracht zijn tot halverwege de straalgroeven.
Dan moet je dus een (blanke)lijn zien lopen van de hiel naar het midden van de straalgroeven.
Komop Experts, moet dit nu allemaal van een leek komen?
Durven jullie niet te zeggen dat Cedric hier een probleem heeft en duidelijk iets gemist heeft?
Er lopen minimaal 3 paarden, lekker op t zand en in t gras, hun baasje doet zijn best maar er moet iets veranderen...En hij heeft aan jullie gevraagd hem dit uit te leggen...HOE =-)
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:168-3-10 16:16 Nr:195147
Volg auteur > Van: Cindy Helms Opwaarderen Re:195137
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur

Cindy Helms
Homepage
België


2534 berichten
sinds 5-4-2008
eddy DRUPPEL schreef op maandag 8 maart 2010, 15:33:

> Cindy Helms schreef op maandag 8 maart 2010, 15:30:
>
>> Oh ja ... en daarvoor moet je inderdaad soms je menselijke trots voor op

>> en de gezondheid van hun paard op de eerste plek komt en hun eigen
>> belangen pas op de laatste plek.
>
> Miljaar , moet 'k allemaal nief kouse gaan koope =-)

ach t'gaat toch beginnen zomeren. Tijd voor blote voeten en sandallen Zweep!
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:178-3-10 16:17 Nr:195148
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:195144
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Op wandel met z'n 4 (of 8) Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005

Leuk om te lezen en wat ben je toch bescheiden!
Over het struikelende paard: het kan goed dat dit paard stuikelde juist omdát er een slofteugel aanhing (de teugel die je beschrijft die tussen de voorbenen gaat). Dit is echt levensgevaarlijk om mee te rijden! Zeker buiten moet een paard zich kunnen uitbalanceren op ongelijk terrein en met een slofteugel ontneem je hem zijn belangrijkste balanceerinstrument: hoofd en hals. Onbedoeld trek je een paard zodanig uit balans dat hij zijn evenwicht kan verliezen en op zijn bek gaan. Met name bergaf is het gevaar met een slofteugel reëel dat het paard een koprol maakt aangezien hoofd en hals niet omhoog kunnen door de wurggreep van de slof. Ik heb dit in de duinen een keer zien gebeuren.
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:198-3-10 16:19 Nr:195149
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:195148
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Op wandel met z'n 4 (of 8) Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

Ook weer leuk om te lezen!

Monique
Volg datum > Datum: maandag 8 maart 2010, 16:428-3-10 16:42 Nr:195150
Volg auteur > Van: Anita Cats Opwaarderen Re:195124
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: nadelen bitloos Structuur
Anita Cats
Nederland


1379 berichten
sinds 1-7-2007
Ja dat vind ik treurig.
Zowel degene die die les geeft, die moet beter weten, voor de paarden, als een totaal verkeerde aangeleerde benadering van degene die erop zit.
De kids moeten een passende pony hebben, en anders in een andere les.
Ik vind het vaak drama wat je ziet op de manege's Het correct rijden zou altijd voor moeten gaan. Er wordt vaak klakkeloos les gegeven.
Iemand die in een hoekje aan de kant zit kan ik helemaal niet tegen, of de helft van de tijd met andere langs de kant bezig is.
Van de mond afblijven en lekker veel figuren laten rijden alleen doormiddel van teugel open en dicht. gaan ze te hard op de volte etc. Leuke dingen doe op het paard zodat ze niet gefocust zijn op de juiste houding van het paard, maar spelenderwijs zelf beter gaan zitten.
Als je zelf goed kan meegaan in de beweging kan je pas verwachten dat ze goed kunnen inwerken.
Anita
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 13010½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact