InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12925½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 14:2424-2-10 14:24 Nr:193862
Volg auteur > Van: Unartica Opwaarderen Re:193861
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Daisy is niet meer :-( Structuur

Unartica
Nederland

Jarig op 18-8

776 berichten
sinds 30-4-2007
Wat erg zeg! Ik kan me voorstellen dat je na de kunstof plakzooltjes toch een beetje hoop kreeg. Echt vervelend dat het dan toch niet mocht baten. Ik denk dat je een hele goede keuze hebt gemaakt voor Daisy. Je kunt nu ook tegen jezelf zeggen dat je er écht alles aan hebt gedaan. Heel veel sterkte!

Groetjes Jolanda
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 14:3024-2-10 14:30 Nr:193863
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:193855
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard bekappen onder verdoving? Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op woensdag 24 februari 2010, 13:52:

> jennet schreef op woensdag 24 februari 2010, 13:38:
>
>> in het diepe gegooid dan maar.

> nooit wat ie denkt :-)
> Dus misschien was het beroerde lopen een samenspel van harde bevroren
> ondergrond, waar zoveel paarden last van gehad hebben en achterstallig
> onderhoud?

Taraaa :-)
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 14:4224-2-10 14:42 Nr:193864
Volg auteur > Van: van lennep Opwaarderen Re:193850
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Betonnen palen Structuur

van lennep
zwinderen
Nederland

Jarig op 12-5

4767 berichten
sinds 31-8-2005
Je kunt ze ook bekleden met oude vloerbedekking , of kokosmatten.
Nieuw is wel duur , maar oude kun je voor weinig krijgen.
En die dan om de paal heen , met ijzerdraad , wat je er zo vast in trekt dat ze zich er niet aan kunnen bezeren.
Ze kunnen dan nog wel schuren , maar zal minder snel schade geven.
Ik ga onze boom in de stal op die manier proberen te beschermen.
Ik had er fijn gaas om heen gedaan , maar dat hebben ze helemaal kapot geschuurd.
En onze kokosdeurmat is wel aan vervanging toe.

Gr Esther
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 14:5824-2-10 14:58 Nr:193865
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:193723
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Kiyasa rijden Wat gaat er fout??? Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Ik hoop dat je tijd hebt, want dit wordt een lange post.

De adrenaline van een paard schiet érg makkelijk omhoog, en een paard stopt dan zo'n beetje met nadenken, en wordt reactief, en defensief. Adrenaline zakt véél trager dan dat het omhoog schiet, en dus is het eerste wat je eigenlijk ten allen tijde zou moeten doen, voorkómen dat de adrenaline van een paard omhoog gaat.
Als je een goede ruiter zou zijn, dan zou je er wel kunnen "doorheen rijden"; je presenteert dan -als het goed is- aan je paard een "rustige vastigheid" (om de gevleugelde woorden van onze ex-eerste minister te gebruiken) waardoor je paard gaat denken "oh, eigenlijk is alles goed, laat ik maar op meneer/mevrouw op m'n rug vertrouwen" en ontspant. Maar dat ben je (nog) niet, dus moet je eerst en vooral leren voorkomen. Door simpelweg bij het begin te beginnen.

Kiyasa heeft gewoon geen idee heeft wat de basishulpen zijn. Ik weet niet hoe oud ze is, hoe ze hiervoor gereden werd en door wie - wat ik zie is een paard dat geen idee heeft wat ze moet doen. Je paard "staat niet aan de hulpen". Ik zie haar voortdurend roepen "o nee, o nee, o gùt wat is dit, oh wat nu".
Ze heeft geen idee wat ze met jou op haar rug aanmoet, het ziet er allemaal erg rommelig uit, en zo ís het ook - in jouw én in haar hoofd.

En dan zeg je dat je clickertraint met Kiyasa. Dat zie ik dus helemaal niet - ofwel gebruik je het niet onder het rijden, ofwel denk je dat het bij het rijden anders gaat dan op de grond? In elk geval, als ik clickertraining zou zien, dan zou ik duidelijk kunnen zien wat je vraagt van je paard, en een paard dat antwoord probeert te geven, en dat beloond wordt voor elke kleine poging. Ik zou een paard zien dat vaak mag stilstaan, en daar blij mee is. En vooruitgang.
Clickertraining is namelijk geen "methode" - het is een manier van leren. Het dwingt je om op voorhand na te denken over wat je nu eigenlijk wil, hoe je daar naartoe gaat werken, wat en wanneer je gaat belonen, hóe je dat dan gaat belonen, en wat je gaat doen als het juiste antwoord toch niet komt. De rommel vooráf uit je hoofd halen, zodat je ook duidelijk wordt voor je paard. Ook in het zadel.
Clickertraining is er immers even veel voor het paard als voor z'n mens: je wordt er potverdorie gewoon een betere trainer van. En je hoeft niet eens al een goede ruiter te zijn om toch een trainer te kunnen zijn in het zadel - je gaat immers gewoon gelijk op in een tempo dat jullie beiden aankunnen.
Laten we dus eens kijken naar wat "aan de hulpen staan" zou kunnen worden à la clickertraining.

"Aan de hulpen staan" gebeurt in de eerste plaats in het hoofd van je paard en betekent dat je paard, zodra ze een vraag van jou voelt door de teugel of van jouw benen, zegt "ok, ik volg je onmiddellijk naar links/rechts/vooruit/achteruit". Er is ook naar boven (zoals nageeflijk aan de teugel) en naar onder (voorwaarts-neerwaarts), maar daar zijn we nu nog niet. Het aanleren van basishulpen begint voor mij overigens op de grond, zoals het meeste werk.

1. Eénzijdige teugelhulpen = voorhand naar links/rechts
Je neemt de linkerteugel op en doet hem open, als een deur. Het hoofd van het paard volgt naar links.
Als je paard in beweging is, volgt z'n lijf achter z'n hoofd aan, en je gaat dus naar links.
Bridge exact op het moment dat je paard naar links begint te volgen. Niet te vroeg, maar zéker ook niet te laat. Laat de druk op je teugel vallen, sta stil - wácht tot je paard stilstaat, en beloon. Wacht even, en begin opnieuw.
Hetzelfde aan de rechterkant.

2. Eénzijdige beenhulpen = achterhand naar links/rechts
Je legt je linkerbeen aan (alléén je linkerbeen), doe NIETS met je handen en je zit, zit ontspannen, trek je been niet op, leg het gewoon aan alsof je been een stuk van een singel is - je geeft een duidelijk afgelijnde, maar vriendelijke rijhulp.
Zodra Kiyasa daarop reageert door haar achterhand naar rechts te bewegen, bridge, wacht tot je paard stilstaat, haal je been eraf (dwz: je laat het gewoon hangen nu, NIET afsteken), beloon.
Wacht even, en begin opnieuw.
Als Kiyasa iets anders doet, hou je gewoon je been eraan. verander niets in je houding. Wacht tot ze "iets" doet dat lijkt om met de achterhand naar rechts gaan, ook al lijkt het er maar een heel klein beetje op. Bridge en beloon daar voor.
Hetzelfde aan de rechterkant.

3. Tweezijdige teugelhulp = minder doen
(galop -> trager -> draf -> trager -> stap -> trager -> stilstaan -> achteruit)
Moest het zo zijn dat Kiyasa in stilstand geen verschil maakt tussen je been dat gewoon afhangt, en je been dat je aanlegt, dan doe je eerst dat: laat, al stilstaand je benen gewoon afhangen. Neem geen teugels aan. Zit gewoon niks te doen, maar niet als een bloemzak - wel netjes rechtop, met je ellebogen naast je lijf, in een zelfverzekerde rijhouding. Als Kiyasa stilstaat, bridge en beloon.
Het kan best dat dit moeilijk is voor haar, maar het is makkelijker als je aan stilstaan denkt als een volwaardige oefening. Stilstaan is niet niets doen - het is met 4 voeten op dezelfde plaats blijven staan, niet met je hoofd zwiepen, niet naar je mens' benen bijten, niet met de staart slaan (het helpt héél erg als je dit op de grond voorbereidt!).

Als Kiyasa vindt dat ze moet bewegen als je dat doet, neem dan rustig beide teugels aan. Trek niet, je hebt alle tijd van de wereld en een omheining omheen je bak/piste, vraag gewoon om te vertragen, en wacht net zolang tot ze al vertragend helemaal stilstaat. Bridge prompt, laat beide teugels los, en beloon. Herhaal net zolang tot je gewoon rechtop kan zitten in rijhouding zonder dat ze ergens naartoe wil gaan. Beloon haar uiteraard ook voor het BLIJVEN stilstaan.

4. Tweezijdige beenhulp = meer doen
(achteruit -> stilstaan -> stap -> sneller -> draf -> sneller -> galop -> sneller)
Leg nu beide benen tegelijk aan. Doe NIETS met de teugels (je houdt ze wel losjes vast, omdat als Kiyasa in beweging komt, je haar uiteraard ook op een rustige manier weer wil laten stilstaan, zoals hierboven beschreven).
Kiyasa zal misschien naar links of rechts of naar achter willen uitwijken, omdat ze nog niet goed kan voelen dat je twéé benen aanlegt, en niet maar één. Dat is een verschil waar ze nog op moet leren letten, dat het betekenis heeft, en niet zomaar iets is om op te reageren in het wilde weg. Haal je benen er niet af tot ze aanstalten maakt om vooruit te bewegen. Ook al lijkt het nergens op, ook al is het scheef, vooruit is vooruit, en goed genoeg voor nu. Bijschaven komt wel. Bridge en haal prompt je benen eraf, beloon.
Wacht tot ze helemaal rustig is, en begin opnieuw.

Jawel, ik wéét het, het hoort allemaal veel gecompliceerder te zijn. Zitbeenknobbels en gewicht verleggen en niet met je handen rijden en hidden dragons, crouching tigers en zo. Je kan het achteraf zo moeilijk of makkelijk maken als je wil, en er vanalles bijhalen wat voor jou werkt, maar dit gaat nog gewoon over de essentie van de allereenvoudigste maar o zo belangrijke basis-rijhulpen.

Als Kiyasa dit rustig kan in stilstand, en dan in stap, kan je naar draf. Probeer niet te blijven draven - 4 passen draf is gewoon genoeg. Blijven draven is weer een heel andere oefening. Werk gewoon aan je 6 basics in draf - maar pas als het in stap allemaal héél rustig en duidelijk blijft.

Wordt Kiyasa toch onrustig als je met dit alles bezig bent, blijf dan in de eerste plaats zélf helder denken. Concentreer je op haar eerst rustig naar stilstand (of stap als ze in draf is) te krijgen, door beide teugels te gebruiken en niets met je benen te doen (niet niet NIET trekken! vràgen en wàchten tot ze het doet!).
Als ze nerveus is in draf en (nog) niet in staat is om in stap te gaan, bridge dan voor het vertragen.

Hoe beter ze die bridge kent, hoe minder problemen je daar mee zou mogen hebben. De bridge betekent namelijk niet alleen "wat je nu doet is goed, nu krijg je een beloning" maar ook "einde oefening". Elk paard dat de bridge goed kent zal prompt tot stilstand komen omdat het dat weet. Elk paard dat exact weet waar hij voor beloond wordt en dàt hij beloond wordt, zal z'n uiterste best doen om zo snel en goed mogelijk dat te doen, wat je van hem wil.

Succes!
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:1224-2-10 15:12 Nr:193866
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Mail voor Inge Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Sorry aan iedereen, ik zet dit topic straks in de kroeg maar ik weet niet of Inge daar leest, dus nu nog even hier omdat hier net een bericht door Inge is geschreven:

Inge, ik probeer je al meer dan een week te bereiken maar het lukt me niet. Zou je alsjeblieft je mail willen checken (gmail nu, toch?). Ik heb weer een nieuwe bestelling nodig en ik kan je ook niet per telefoon bereiken.
--
Ilona
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:1524-2-10 15:15 Nr:193867
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Advertenties, Fotos-Albums Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

Vraagje aan Frans:

Als ik bijvoorbeeld een wijziging wil aanbrengen in een advertentie of foto's wil toevoegen in een bestaand foto album, zoek ik me helemaal suf om mijn advertentie of foto album te vinden. Misschien ligt dat wel aan mij.....

Is er een handige manier voor om specifiek MIJN advertenties, foto albums te vinden?

Groeten,
Monique
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:3224-2-10 15:32 Nr:193868
Volg auteur > Van: vagebond Opwaarderen Re:193849
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voorwaarts neerwaarts niet bij scheve paarden? Structuur
vagebond
Nederland


989 berichten
sinds 24-4-2007

Ja Christel heeft gelijk, ik heb net eender zo'n paard. Hij liep echt superfijn en makkelijk met zijn neus over de bodem. Helaas niemand, en ik ook niet, zag dat ie zo scheef was als een banaan :-( Daardoor veels te veel gewicht op rv, daardoor steeds blessures. Het eerste dat ik leerde met rechtrichten was zijn kop omhoog. Anders laat je iemand meekjken. Ingrid
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:3724-2-10 15:37 Nr:193869
Volg auteur > Van: Nataschadevreede Opwaarderen Re:193833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: tetanus Structuur

Nataschadevreede
Nederland

Jarig op 14-11

529 berichten
sinds 9-9-2007
van lennep schreef op woensdag 24 februari 2010, 12:05:

> Heb beide merries afgelopen jaar naar de keuring gebracht , en als ze
> ergens streng zijn , dan is het daar wel.
> Alleen influenza enting was voldoende , tetanus is niet besmettelijk en
> gewoon op eigen risico.
> Zelfs als ik mijn paarden naar een dekstation zou brengen , alleen
> influenza...
> Vandaar mijn vraag.
>
> Gr Esther

hmmm gek heel eerlijk gezegd was ik in de tijd dat ik wedstrijden reed (endurance) niet zo kritisch als ik nu ben, en deed altijd maar wat de DA voorschreef en op de stallen waar ik toen stond was het verplicht... stond er gewoon niet bij stil (erg he) ik zou het even opzoeken in het regelement;-) ik weet het gewoon weg niet zeker

je gaat er over nadenken en je hoort hier en daar wat dingen (zoals oud artikel in de vrijruiter) mja op veel pensionstallen is het verplicht dus kan niet zo veel aan veranderen.

en nu waar ik ga staan ook.... 1x per jaar influenza + tetanus helaas, mja aan de andere kant willen pension houders het risico ook niet nemen he... lastig lastig

gelukkig heb ik nog nooit problemen gehad met het inenten, niet ziekjes of zwakjes wat dan ook heb daar denk wel geluk mee! het liefst laat ik ze inenten (als het moet) bij laarakkers (1x gedaan) ik vindt hun kennis daarin erg fijn

echter laatst nog aan DA gevraagt en die adviseerde ook tegen westnijl virus... weet niet of ik dat ga doen, maar goed dat kwam al in een andere discussie aan bod...$1
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:4424-2-10 15:44 Nr:193870
Volg auteur > Van: Nataschadevreede Opwaarderen Re:193833
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: tetanus Structuur

Nataschadevreede
Nederland

Jarig op 14-11

529 berichten
sinds 9-9-2007
van lennep schreef op woensdag 24 februari 2010, 12:05:

> Heb beide merries afgelopen jaar naar de keuring gebracht , en als ze
> ergens streng zijn , dan is het daar wel.
> Alleen influenza enting was voldoende , tetanus is niet besmettelijk en
> gewoon op eigen risico.
> Zelfs als ik mijn paarden naar een dekstation zou brengen , alleen
> influenza...
> Vandaar mijn vraag.
>
> Gr Esther

je hebt gelijk: mijn onwetendheid:

''entingsschema, waaruit blijkt dat het dier een correcte basisenting heeft gehad en vervolgens jaarlijks minimaal 7 dagen en maximaal 365 dagen voor de wedstrijd is gevaccineerd tegen influenza. Hier wordt streng de hand aan gehouden!''

mja dan nog krijgt idool een cocktail van influenza en tetanus... soort van standaard iets bij de meeste DA's en stallen...
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:4524-2-10 15:45 Nr:193871
Volg auteur > Van: Inge Teblick Opwaarderen Re:193866
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mail voor Inge Structuur
Inge Teblick
Homepage
België


333 berichten
sinds 8-8-2004
Er zit niks in m'n mail - inge.teblick@gmail.com gebruik je hoop ik?
inge@cremebrulee.be is al een tijd niet meer in gebruik.
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:5424-2-10 15:54 Nr:193872
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:193863
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Paard bekappen onder verdoving? Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
eddy DRUPPEL schreef op woensdag 24 februari 2010, 14:30:

> Piet schreef op woensdag 24 februari 2010, 13:52:
>>>
>> Je kunt Piet wel tegen zijn kop kijken maar niet er in, dus je weet
>> nooit wat ie denkt :-)
>> Dus misschien was het beroerde lopen een samenspel van harde bevroren
>> ondergrond, waar zoveel paarden last van gehad hebben en achterstallig
>> onderhoud?
>
> Taraaa :-)

niks taraa !
het enige verschil tussen bevroren en niet bevroren asfalt is de temperatuur
die kan een rol spelen bij eerder koukleumige type paarden als QHs als ze er niet aan gewend zijn of wat mankeren,
voor de rest : hard is hard, maar wél hard én vlak : naar mijn idee de beste ondergrond om beweging en bewegingsaparaat te stimuleren
veel beter dan zacht en dempend zand of gras dat niks verbetert aan hoefmechanisme en bijgevolg hoefvorm (bekijk de hoeven maar van paarden kontinu op gras of kontinu op beton/asfalt)
Dus wil je met dit paard vooruit, dan moet je gaan bewegen en daar heeft eddy volop gelijk ik om dit op asfalt te doen : bekijk maar filmpje 1 tov 2, dat is iets later gefilmd volgens mij, en daar is de stap van het paard al een stuk gelijkmatiger en zelfs vlotter
dat komt inderdaad door bloedsomloopstimultatie en bijgevolg betere afbraakstoffen-afvoer.
Echter : in geval van HYPP of tying-up is het op het moment van de krisis niet aangeraden het paard te doen bewegen, pas na de krisis (of tussen de krisissen) kan je het paard gaan stimuleren om het probleem (in geval van Tup) op te lossen.
Bij HYPP kan je het paard echter niet blijvend van zijn problematiek afhelpen, het is op celniveau immers een kontinuë genetische fout
in geval van Tup kan je dat wél, het blijft dan ook van belang bij dit paard om eerst te achterhalen wat de oorzaak is van de duidelijke bewegingsstijfheid : is het HYPP, is het Tup, is het wat anders en hoe speelt het duidelijk onvoldoende getrained zijn van de hoeven daar een rol in....
gevoelige zolen en zelfs te lange steunsels hebben eerder baat dan schade bij het lopen op vlak asfalt, door het stimuleren van het hoefmechanisme wordt de hoorngroei positief gestimuleerd en slijten/breken de steunsels wel af volgens de door de natuur daartoe voorzien krachtlijnen (ik hou zoveel mogelijk mijn poten en mijn rasp wég van de hoeven van mijn paarden en dat leidt volgens mij gewoon tot het natuurlijk restaureren/regenereren van vorm en hoornkonditie, eigen aan het paard)

in de pedigree van deze merrie is géén spoor van Impressive voor zover ik heb gekeken,( indien dit wel zo zou zijn dan is van belang hoeveel deze lijn gerekombineerd werd).
Het lijkt me een eerder chaotisch kombinatie, er zit wat van alles in, géén duidelijke foklijn te herkennen (ook weer voor zover ik die bekeken heb). Wat verder allemaal géén afbreuk doet aan de eventuele kwaliteiten van dit paard.........maar het blijft een QH en die moderne produktjes lijken mij tevaak kneusjes te zijn

in ieder geval toch sukses @jennet & paard
liefst zonder teveel mechanische, technische en chemische experimenten
(waaronder dit laatst ook sedatie valt onder de noemer "roesje", naar mijn idee)
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:5524-2-10 15:55 Nr:193873
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:193871
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Mail voor Inge Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
Thanks! Ik dacht dat je een ander mailadres gebruikte, ik heb nu deze gebruikt :-)
--
Ilona
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:5624-2-10 15:56 Nr:193874
Volg auteur > Van: vagebond Opwaarderen Re:193813
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: kapotgelopen weide Structuur
vagebond
Nederland


989 berichten
sinds 24-4-2007

Ik zou dat niet aandurven, de paarden op zo'n wei te laten lopen, ze vreten alleen nog maar modder toch? Ooit 1x gedaan, jaren geleden, het was gewoon zwart van de blurp. Is toch weer gras opgekomen. Ze mogen nu in de bak met inloopstal plus nog een stuk verharding waar de hooibak staat. Deze winter hebben ze echt geluk gehad, bijna elke dag 3 uur in de diepvrieswei. In de winter hiervoor was het zon en vriesweer en mochten ze niet de wei in. Nee, zodra het wat droger weer wordt, mogen ze weer een uurtje erop, straks als het gaat groeien, direkt de graasmaskers weer om.
Ingrid
Volg datum > Datum: woensdag 24 februari 2010, 15:5724-2-10 15:57 Nr:193875
Volg auteur > Van: Monique Meijer Opwaarderen Re:193852
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Sela heeft bloedwormen! Structuur
Monique Meijer
Op Haaid
Duitsland

Jarig op 22-5

3218 berichten
sinds 3-6-2005

In Lily haar mest vond ik zaterdag ook een kleine hoeveelheid rode wormpjes. Aangezien zij 4 jaar lang niet ontwormd is, heeft mijn dierenarts Equimax aangeraden, om te voorkomen dat andere wormen ook weer de kop opsteken. Kim heb ik ook mee ontwormd. Over 3 weken moet ik nog een keer ontwormen, deze keer met Equest.

Heeft een paard niet zo'n fraai wormverleden als Lily is Equest voldoende.

Groeten,
Monique
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12925½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact