Karen Koomans schreef op dinsdag 16 februari 2010, 21:29:
> Stél dat mijn paarden het jaar rond enkele uren per dag zouden lopen én ik
> zou zien dat ze in minder goede conditie kwamen.... Wat zou ik dan doen?
>
> Ik zou:
> (1) éérst kijken naar de mogelijkheid van een tekort aan 1 of meer
> mineralen / vitaminen / sporenelementen / eventuele andere essentiele
> stof.
Samen met (1) of misschien zelfs iets eerder zou ik kijken naar de mogelijkheden van een
teveel aan 1 of meer mineralen en andere essentiele stoffen.
De commercie heeft ons geclickerd in het denken in
tekorten, zodat we hun goedjes nodig hebben en als brave consumentjes problemen oplossen door meer geld uit te geven.
In werkelijkheid ontstaan de meeste problemen niet door een tekort, maar door een teveel. Teveel koolhydraten. Teveel fructaan. Teveel calcium waardoor magnesium niet meer kan worden opgenomen. Teveel ijzer, wat ook opnames verhindert en een sterk beslag legt op anti-oxidanten. Enzovoorts, enzovoorts.
Niemand
verdient iets met deze wetenschap, dus je zult dit soort informatie niet vinden op de meeste websites. De meeste informatie wordt geproduceerd door gesponsorde onderzoekers, en vervolgens nagekakeld op allerlei sites waar ze krampachtig iets zinnigs te melden willen hebben en reproduceren wat ze te zien krijgen op sites a la paardendrogist.
> Concreet: ik zou m'n hooi laten analyseren als ik datzelfde hooi nog lange
> tijd zou voeren. Het laten analyseren van hooi dat over een paar maand op
> is en dan wordt vervangen door heel ander hooi, heeft weinig zin. Op basis
> vd hooianalyse kun je een idee krijgen of je paarden een bepaalde stof te
> weinig binnen krijgen en indien ja, daar concreet iets aan doen dmv een
> goed uitgekozen supplement.
Ook hier denk je weer alleen maar in tekorten. Stop daarmee. Uit een hooi-analyse kun je ook halen dat het ijzergehalte veel te hoog is (in Nederland/Belgie bijna altijd het geval) enzovoorts.
> Als hooianalyse weinig zin heeft (omdat je hooi regelmatig wisselt van
> samenstelling en herkomst) zou ik IJslands Zeewier kopen en dat geven als
> supplement.
Zeewier staat bol van de Jodium. Ook weer iets dat paarden eigenlijk al te veel binnenkrijgen. En krijgen ze er te veel van, dan worden ze onder andere neurotisch, en vallen af door de kunstmatig opgevoerde verbranding door de verhoogde schildklierwerking.
Het bekende scenario is een paard dat men te mager vindt (meestal in werkelijkheid prima op gewicht, maar men is gewend aan een norm van te dikke paarden), en er moet dus "iets bijgevoerd" worden.
Dat bijvoeren overdrijft dan enkele mineralen die er toch al teveel waren, of er komt meer Jodium mee, en het paard komt hierdoor juist niet aan.
Eigenaar raakt nu in paniek, en gaat nog meer supplementjes proberen. Pavo en de drogist staan om het hardst te roepen dat er nog meer in moet, dus de brave consument doet zijn uiterste best.
Ik krijg regelmatig vragen van wanhopige paardeneigenaren hoe het verder moet, en ze vertellen dan wat hun paard te eten krijgt... je slaat er soms stijl van achterover wat er allemaal in gaat, ze besteden meer tijd aan de bereiding van het eten van het paard dan aan hun eigen eten...
Als ze dan luisteren naar mijn "tegendraadse" advies om met al die zooi resoluut te stoppen, gaat het eigenlijk altijd beter.
Frans