Stél dat mijn paarden het jaar rond enkele uren per dag zouden lopen én ik zou zien dat ze in minder goede conditie kwamen.... Wat zou ik dan doen?
Ik zou:
(1) éérst kijken naar de mogelijkheid van een tekort aan 1 of meer mineralen / vitaminen / sporenelementen / eventuele andere essentiele stof.
Concreet: ik zou m'n hooi laten analyseren als ik datzelfde hooi nog lange tijd zou voeren. Het laten analyseren van hooi dat over een paar maand op is en dan wordt vervangen door heel ander hooi, heeft weinig zin. Op basis vd hooianalyse kun je een idee krijgen of je paarden een bepaalde stof te weinig binnen krijgen en indien ja, daar concreet iets aan doen dmv een goed uitgekozen supplement.
Als hooianalyse weinig zin heeft (omdat je hooi regelmatig wisselt van samenstelling en herkomst) zou ik IJslands Zeewier kopen en dat geven als supplement. Niet meer dan nodig, met een klein beetje beginnen en indien geen verbetering optreedt in de conditie vd paarden, de hoeveelheid opvoeren tot max. de aanbevolen hoeveelheid per dag.
(2) kijken of het praktisch mogelijk elk paard in totaal wel even veel uren te laten werken, maar dan met langere pauzes tussen de werktijden (graas-/eetpauzes). Concreet (indien praktisch mogelijk): NIET eerst paard 1 drie uur rijden en daarna paard 2, maar paard 1 één uur, dan paard 2 een uur, dan paard 1 weer een uur, etcera.
Een paard is er immers op gebouwd om heel vaak kleine beetjes voer te eten, dus bijvoorbeeld 1 á 2x per week een rit van 5 - 6 uur en de andere dagen circa 3 uur, is op den duur
misschien wel teveel gevraagd, óók als het gemiddelde tempo laag ligt.
Ik denk dat in de natuur paarden zelden urenlang lopen zonder tussendoor te eten. Als ze het doen, dan is dat m.i. uit noodzaak, bijv. als door droogte of sneeuw hun normale leefgebied niet langer voldoende voedsel biedt. Of als ze moeten vluchten voor brand, overstroming, etc. Máár zo'n tocht mag dan "natuurlijk" zijn, het betekent wel dat die paarden in conditie achteruit gaan en misschien dat de zwakste dieren het niet overleven.
Paardenhouders zoals Eddy en Pien willen - heel begrijpelijk! - hun paarden het hele jaar door in prima conditie houden. Daarom zijn lange trektochten met niet of nauwelijks te eten, zoals dat in de natuur wel eens voorkomt, niet van toepassing/niet wenselijk voor gedomesticeerde (les)paarden. Wij mensen willen immers niet dat de sterksten uit conditie raken en de zwaksten wellicht zelfs 't loodje leggen....
(3)
als bovenstaande maatregelen niet zouden leiden tot het terug in prima conditie komen... pas dan kiezen voor bijvoeren.
Máár je hebt bijvoer in allerlei soorten.
Ik zou géén bijvoer geven met een hoog suiker / NSC gehalte.
Er is veel bewijs dat het lijf van een paard niet is berekend op het verwerken van suiker / snelle koolhydraten. Geeft ellende in de darmflora, ellende met zich langzaam opbouwende IR, ellende van een lijf dat verslaafd raakt aan snelle suikers en daarom steeds méér snelle suikers wil...
Om die redenen zou ik NIET kiezen voor
biks, niet voor
muesli, niet voor voederbieten.
Als ik toch zou (onder)vinden dat bijvoeding (iets naast hooi en gras) noodzakelijk is, dan zou ik de volgende producten overwegen en proberen:
- bietenpulp (geweekt)
- onbewerkte spelt vermengd met luzerne en/of geweekte Agrobs Pre Alpin Aspero, of Agrobs Wiesencobs (de toevoeging maakt die graanmaaltijd vezelrijker en voorkomt te snel eten / slecht kauwen)
- haver vermengd met luzerne en/of geweekte Agrobs Pre Alpin Aspero of Agrobs Wiesencobs
_______________________
*Ik heb niets nieuws geschreven in dit bericht, al deze dingen staan al in berichten die ik eerder postte in deze draad. Deze samenvatting is om (nogmaals) aan Eddy - als starter van deze forumdraad - te vragen wat hij hiervan vindt. Eddy, mijn vraag is: als jij andere keuzes maakt dan die hierboven, waaróm dan?*
grt,
Karen
P.S. @ Eddy: ik heb m'n stinkende-ketose bést gedaan

om in dit bericht mijn visie zo kort, bondig en duidelijk mogelijk te verwoorden. Ik verwacht daarom - én omdat jij zelf deze discussie bent gestart - dat je het serieus en zorgvuldig leest en dat je m'n vraag wilt beantwoorden.
Als jij die verwachting niet reëel vindt of niet belangrijk vindt, oké... in dat geval zal mijn conclusie zijn dat ik geen of weinig energie meer wil steken in pogingen om met jou te discussiëren en jouw standpunten te begrijpen.
Dat bedoel ik niet dramatisch!! Met "drama" schiet ik niets op. Met een nuchtere conclusie over wel of niet met jou verder willen discussieren wél. Geen "ruzie", "hard feelings",

etc. - gewóón, een nuchtere keuze.