Arie Schenkel schreef op maandag 15 februari 2010, 21:31:
> Wat is, zijn de verschillen voor het paard. Vasectomie (schrijf ik het zo
> goed?) vs. Ruinen. En wat is het verschil voor herstel na de ingreep, en
> ook het tijdstip van uitvoering etc...
> Ook ben ik benieuwd naar wat zoiets ongeveer kost.
>
> Ik wil een echte hengst aanschaffen en houden, maar hij moet wel bij
> andere paarden in de wei kunnen staan zonder dat er allerlei ongeplande
> zwangerschappen plaats hebben.
>
> Ben benieuwd naar de reacties.
Hallo Arie, welkom hier!
Het hebben van een hengst in je groep vraagt toch wel wat aandacht.
Allereerst de omgang. Indien je niet veel ervaring hebt is het niet raadzaam gelijk met een hengst te beginnen. Je moet toch iets steviger in je schoenen staan dan bij een brave ruin. Hengsten 'testen' je meer, zijn vaak toch best gedreven wat hun testosteron betreft, al helemaal als ze niet mogen/kunnen dekken. De meeste pensioneigenaren willen geen hengsten in hun groep vanwege merries in de buurt, of gedonder tussen hengsten en ruinen onderling. Dan kun je nóg zo'n brave hengst hebben, als de testosteron de overhand krijgt moet je van goede huize komen om eea in goede banen te blijven leiden.
Qua groepssamenstelling vraagt het hebben van een hengst de nodige aandacht; samen met merries leidt dit tot (ongeplande) veulens. Net weer een mailtje gehad van iemand die tijdelijk een hengst had opgevangen waarbij hij één keer heel even uitgebroken was en zij 'zit' nu met een ongepland veulen terwijl haar merrie absoluut niet hengstig was op dat moment.
Zou je hem vasectomeren dan behoudt-ie zijn hengstengedrag, zal wel dekken, maar dat leidt niet meer tot drachtigheden. Vraag je ook af of de overige mensen metwie je je hengst gaat zetten het wel goed vinden als er gesext gaat worden want veel mensen zijn bang voor blessures van hun merrie en wensen 'dat gedrag' niet.
Verder, als de hengst gevasectomeerd is en dus verder hengst blijft, gaat het 90 % zeker niet lukken om hem én met merries én met ruinen te houden, simpelweg omdat hij de ruinen waarschijnlijk als indringers zal zien bij zijn merries (uitzonderingen daargelaten natuurlijk).
Wat het rijden betreft moet je ook in staat zijn een hengst te begeleiden als je vrolijk tussen merries in rijdt en hij met zijn gedachten 'afdwaalt' zullen we maar zeggen.
Onze hengst Spirit hebben wij afgelopen zomer toch maar gecastreerd (met pijn in mijn hart) voordat we hem gingen inrijden. Hier op ons bedrijf komen veel onervaren mensen (voor de lessen), stagiaires, pensionmensen en het hebben van een hengst ertussen vroeg de nodige aandacht van Jack, Evy en mij. Het werd ons te risicovol om stééds die ander te moeten waarschuwen niet te dicht in de buurt te komen met de merries, Spirit weg te houden van merries (een onervaren stagiaire is daartoe niet in staat) en bovendien loop je een enorm risico met een hengst als lespaard (bij ons dan).
Wij hebben twee groepen paarden; een merriegroep en een mannengroep waar nu nog één hengst tussen loopt (Spirit's zoon Iskander) maar die moet er toch ook aan geloven in het voorjaar. Ik had nooit gedacht dat ik dit zo zou voelen (ik was altijd tegen het castreren -en-dus-incompleet-maken van hengsten) maar ik zie nu dat er veel voordelen zijn voor ons als paardenhouders.
Alles gaat nu ineens een stuk makkelijker, levert geen stress op. Het is niet dat
wij niet met hem konden omgaan (Spirit is een heel zachtaardige en perfect opgevoede hengst) maar de overige mensen die hier rondlopen kunnen fouten maken of hem niet handelen. En om nu te zeggen dat alleen Jack, Evy en ik met Spirit zouden mogen omgaan gaat me te ver in een bedrijf als dit waar veel mensen komen, juist om te léren....
Dus allemaal leuk en aardig. Het ligt er dus maar aan hoe je je hengst gaat houden, of er andere mensen mee moeten omgaan, of er merries in de buurt zijn, wat voor groepssamenstelling er mogelijk is etc.
Ik ben daar nog wel benieuwd naar!
Groet, Pien