Sandra van Bommel schreef op zondag 7 februari 2010, 11:14:
> Een vraag die me erg bezig houdt de laatste tijd ivm aanvullende info die
> ik heb gekregen....
> Hoe bepaal je of de kwaliteit van het leven nog goed is voor je paard?
Moeilijk hoor. Ik herken het twijfelen daarover, heb zelf een chronisch ziek ezeltje. En heb in het verleden voor dezelfde vraag gestaan met betrekking tot een aantal andere dieren (en mensen).
> Ik ben geneigt te zeggen... goed, dan maar grasmaaier en lekker laten rondlopen.
> Voor zolang ze wil...
> Maar hoe weet je wanneer ze nog wil? Of haar levenskwaliteit nog goed is?
> Hoe bepaal je wanneer je haar geen plezier meer doet daarmee?
Ik zou als Amber mijn paard was ervoor kiezen haar voorlopig te laten rondopen. Ik denk dat een paard dat liever dood zou zijn een sterk verminderde belangstelling voor eten heeft en zich afsluit, in zichzelf keert.
Als ze mijn paard was zou ik er mee gaan clicker trainen. Dat is totaal anders dan het werk waardoor ze getraumatiseerd is; je kunt elke associatie daarmee gemakkelijk vermijden. Ze hoeft - zeker in het begin - geen halster om en je hoeft geen hulpen te geven in de vorm van fysiek contact (fysieke druk is niet nodig, zelfs niet heel voorzichtig). Laat daarbij ook elke vorm van andere druk weg, door geen verwachting te hebben van wat ze zou móeten doen.
Bij een paard zoals Amber zou ik gewoon in de wei beginnen, bewust op gras. Want wil ze liever grazen ipv meedoen aan het clickerspel? Prima, aan haar de keus.
Op die manier kun je ervaren wat ze zelf aan gedrag aanbiedt, dus wat ze zelf leuk vindt om te doen in ruil voor - als ze het "clicker spel" eenmaal doorheeft - de fun van het oplossen van een puzzeltje / een mentale uitdaging (wát moet ik doen, zodat jij clickt en ik weer een beloning kriijg?), de fun van het samen bezig zijn (met iemand die je vertrouwt, iemand waar je graag bij bent), en in ruil voor kleine voerbeloningen.
Als je op gras begint zijn die voerbeloningen alleen de moeite waard voor haar, als ze het *spelletje zélf * leuk vindt. Ze zal zich niet forceren (niet mentaal en niet fysiek) als ze ook de vrijheid krijgt om niet (meer) mee te doen.
Misschien zorgt clickeren met Amber alleen voor wat gewenste afleiding (mentale uitdaging) en een prettig samen zijn met jou en niet meer dan dat. Prima.
Of misschien zorgt clickeren ervoor dat je Amber uiteindelijk kunt helpen haar trauma's voor bijvoorbeeld de trailer kunt laten overwinnen. Dat zou fijn zijn, want dan kunnen er bijvoorbeeld foto's gemaakt worden waardoor een duidelijker beeld ontstaat van de schade in haar lijf. Misschien blijkt dat ze het leuk vindt (na een tijdje) om samen met jou te wandelen. Ook dat kan een verrijking van haar leven zijn.
Het is niet dat ik denk dat een leven voor haar als grasmaaier per definitie niet de moeite waard is, zeker niet! Maar mbv clicker training kun je haar uitnodigen om te tonen of ze vérder nog iets wil , of ze het fijn vindt om afleiding en/of een mentale uitdaging erbij te hebben.
Als je handvatten wilt hoe je dat dan in de praktijk precies zou kunnen doen, vraag maar! Ik vind het leuk om daarin mee te denken, en dat geldt vast ook voor Piet, voor Eva, voor Inge en wellicht nog andere mensen. Via het forum of via privé mail; wat je wilt.
Sterkte / succes,
Karen