Esther schreef op woensdag, 15 december 2004, 12:34:
> Inmiddels weet ik wat er gevoerd is aan ons oudje. Smorgens 2
> uur weidegang, en smiddags een uurtje. Smorgens een kilo gemaken
> wortelen met knoflook, en savonds een grote maatschep met musli.

> Het is een enorm lief paard trouwens, dus ik hoop dat ze snel
> een beetje beter in haar vel komt.
>
> Groeten Esther
Ga d'r maar ff voor zitten want dit wordt een "inhoudelijk" stukkie
Knoflook behoort tot de Liliaceae, geslacht Allium. Maar een wat vreemde eend in de bijt is dit geslacht wel; het wordt door meer geleerde plantkundigen ook wel als een aparte familie, Alliaceae, gerekend.
De bekendste "Allium", Allium cepa, is de ui, maar floristisch komen, ook van nature in Nederland, veel meer soorten voor zoals: bieslook (verwilderd), kraailook, daslook, slangelook, zelfs prei (verwilderd).
Op diverse plaatsen al eerder hier op het forum waarschuw ik tegen opname van in algemeenheid dit soort bolgewassen; als je in een goede flora neust zie je Allium staan tussen hyacinthen, hersttijloos, tulpen, lelies, vogelmelk, eenbes, narcissen, etc. Allemaal behoorlijk giftige planten voor paarden! Maar, net als de asperge zijn die ui-achtigen dus wat "apart".
Met name knoflook heeft als sinds de oudheid bekende helende eigenschappen. Zie bijv.:
http://www.equinecentre.com.au/_pdf/nutraceuticals_garlic.pdfAls er echt interesse voor is wil ik nog wel eens stukjes uit mijn diverse oude (de "antieke" versies zijn een stuk "beter" op plantjesgebied) Materia Medica ad vet. scannen.
Aan de andere kant heeft knoflook wel degelijk toxische eigenschappen! Maar dan vooral in hogere en/of constante dosering. Op zichzelf (in combi-fytotherapie kun je dat tegengaan) genomen veroorzaakt het dan anaemie, om het simpel te houden.
Het "vergifje" is N-propyl disulfide. Wat het doet is een anti-oxidant enzym (phosphate dehydrogenase) in de cel onklaar maken. Als daarin een drempelwaarde wordt overschreden oxideert het hemoblobine van bloedcellen; iets dat onder een microscoop (jaja, ik heb zo'n ding) overigens makkelijk te zien is als deformering. Die kapotte cellen worden vervolgens door de milt verwijdert en voila: anaemie.
Gevallen op lethaal nivo tot 60% depletie zijn experimenteel bekend!
Maar wat is nu logica?
-Je hebt een afspraak met
DA voor onderzoek. Ik zou daarbij zeker naar de bloedeigenschappen laten kijken.
-Als ik het goed begrepen heb, heeft dit paard gedurende langere tijd relatief hoge dosering knoflook achter de kiezen gekregen, vermengd met gemalen wortel (omdat ze anders zelf wel wijzer zou zijn geweest, denk ik zo). Beide kun je wat mij befreft veilig achterwege laten. Dat wil niet zeggen dat ze niet een gewoon worteltje als extra mag hebben.
-Ik zou verder niet teveel omtutten. Hierboven heb ik het over dingen WEGLATEN, wat iets anders is dan allerlei suppplementen ad hoc toevoegen. Ze mag nu aldoor op je natuurwei. Dat lijkt me prima toe. Als ze daarbij ad lib goed hooi heeft zou de basis normaalgesproken in orde moeten komen. Verder weet je allang hoe ik over "
krachtvoer" denk. Kunnen we evt. naar believen verder over mailen.
Ik snap niets van de weidverbreide verkoop van knoflook als "supplement" bij de kilo! Knoflook is inderdaad werkzaam tegen van alles (zie bijv. link boven) maar dient nmm, in medicinaal kader, in zeer beperkte mate incidenteel te worden voorgeschreven.
PS: Nog maar es een keer ten overvloede: IK BEN GEEN DIERENARTS. Ik weet wat meer dan gemiddeld over plantjes, iets dat u beter kunt zien als gewoon een andere hobby van mij.
Groeten, Egon