Piet schreef op dinsdag 2 februari 2010, 7:34:
>> oftewel: voor een paard met suiker-gerelateerde problemen
>> adviseert de auteur om te streven naar hooi/voeders met een NSC
>> percentage van ten hoogste 10% (van de droge massa) .
NSC beslaat ook starch, oftewel zetmeel. Zetmeel valt wel onder de koolhydraten, maar neemt al een stuk trager op dan de zoetsmakende suikers. Het zijn wel koolhydraten, maar "pieken" minder snel.
>> De suiker % in de tabel waarnaar ik eerder verwees zijn
>> gedefinieerd als NSC, dus alle zeer korte (snelle) koolhydraten
>> plus zetmeel.
Zemeel zijn geen zeer korte en zeer snelle koolhydraten.
>> Dan zijn die percentages toch 1 op 1 te vergelijken met een
>> percentage suikers/zetmeel, zoals gegeven door (bijvoorbeeld)
>> Pavo?
>> Indien niet, wat voor type koolhydraten zie ik dan over 't
>> hoofd waardoor de vergelijking mank loopt

?
Ok, er zijn eigenlijk TWEE problemen die koolhydraten kunnen veroorzaken:
1) Aantasting darmflora.
Dit kan worden veroorzaakt door
alle koolhydraten, dus ook de trage. Waarschijnlijk zelfs met nadruk de trage, want de snelle bereiken de dikke darm niet eens, zijn al opgenomen voor die tijd.
2)
Insulineresistentie.
Dit wordt vooral veroorzaakt door de "pieken" in de suikerhuishouding. Dus snelle koolhydraten, maar ook "portiegewijs" voeren van paarden. En door een jarenlang overschot aan koolhydraten, die wellicht de dikke darm nooit bereiken en dus geen
HB veroorzaken, maar wel een gestaag opbouwende ongevoeligheid voor insuline.
Voor beide problemen is het gunstig als de doorstroom van de koolhydraten zoveel moelijk wordt vertraagd. Dus ze horen verpakt te zitten in zoveel mogelijk vezels.
Als je dezelfde koolhydraten die in zo'n koek zitten zou verstoppen in 10 kilo hooi, dan zou het probleem veel minder groot zijn, wellicht is er dan niet eens meer een probleem.
Voor de suikerverwerking is zelfs ook bepalend hoe lang het goedje in de mond blijft van het paard. In speeksel zit amylase, en dat zet zetmeel om in suikers. Het is voorbereidend werk. Het zal duidelijk zijn dat in een koek, hap slik weg, amylase minder goed zijn werk kan doen in grofstengelig hooi. En dat je in bij zo'n koek dus meer kans hebt op koolhydraten die de dikke darm weten te bereiken dan bij hooi.
Enfin, het vergelijk is moeizaam omdat alle koolhydraten meestal op een hoop worden gegooid, en allemaal "suiker" worden genoemd, of "zetmeel" ineens tot de "snelle suikers" wordt meegeteld. Verder is er wel een globaal verband tussen de lengte van de ketens, maar je kan op kleiner niveau niet zeggen dat een kortere suiker altijd sneller wordt opgenomen dan een langere suiker. Het lichaam heeft voor specifieke suikers weer aparte enzymen die een "short-cut" in de vertering bewerkstelligen.
Zelfs bij mensen, waarbij er wereldwijd miljoenen diabetici vallen te tellen, is er nog maar relatief weinig bekend over de problematiek rond de verwerking van koolhydraten.
Wat ze ook bij mensen echter constateren, is dat problemen in de koolhydraatstofwisseling minder vaak voorkomen bij mensen die "natuurlijker" eten. En dan heb ik het niet over biologisch geteelde groenten, maar over het soort voedsel. Eten wat je in een relatief klein gebied rond je leefomgeving kan vinden. Dus vis, of vlees, allerlei groenvoer dat niet zoet maar eerder bitter smaakt. Geen granen, aardappelen, of rijst, want dat zijn allemaal producten die je van nature nooit in een grote concentratie bij elkaar zult vinden.
Ook bij mensen weten we inmiddels dat het "tellen van koolhydraten", zoals nog niet zo heel lang geleden werd aangeraden voor diabeten, pointless is. Je kan geen frisdrank tegen botterhammen wegstrepen, ook al bevatten beide evenveel koolhydraten.
De koolhydraatstofwisseling wordt verder ook nog beinvloed door allerlei externe factoren, zoals stress, beweging, en algehele gezondheid. Veel diabetici moeten bij een griepje veel meer insuline spuiten.
>> Tot slot: de auteur attendeert erop dat paarden die veel of
>> uitsluitend in water geweekt hooi eten, meer gevaar lopen op
>> een vitaminen en/of mineralen tekort dan paarden die ongeweekt
>> hooi eten.
Yep. En daarom ben ik niet zo'n voorstander van het weken van "slecht" hooi. Je gooit het kind met het badwater weg. En dan moet je het ontstane vitamine- en mineralengebrek weer aanvullen met een koek of zo?

Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail"