Frans Veldman schreef op maandag 1 februari 2010, 22:17:
> Karen Koomans schreef op maandag 1 februari 2010, 21:58:
>
>> Nonstructural Carbohydrates zijn toch "snelle" koolhydraten, of

> hebben ze voor de snelle koolhydraten de term "NSC"
> uitgevonden, oftewel NonStructural Carbohydrates.
>
> Frans
Pffjew - mijn hersenen kraken

Ik heb het artikel waarnaar ik eerder verwees nog eens herlezen, plus andere artikelen van dezelfde auteur. Ik vind het erg ingewikkeld, maar begin 't wel steeds beter te begrijpen (euh - geloof ik

).
Zij (de auteur) definieert (conform het onderzoeksinstituut dat de gras- en hooianalyses heeft uitgevoerd):
% sugar (Ethanol Soluble Carbs,
ESC) = glucose, fructose, sucrose, lactose and FOS, fructo-oligosaccharides (the very short chain fructans)
% sugar (NonStructural Carbohydrates,
NSC) = ESC + starch (zetmeel).
Van deze laatste defintie ben ik niet helemaal zeker:
% sugar (Water Solutable Carbohydrates,
WSC) = alle in water oplosbare koolhydraten; dat zijn alle "very short chain fructans" plus enkele iets langere koolhydraten.
Hierbij tekent zij aan:
"As per the Dairy One Database, grass hay averages about 8 % ESC(dm) (from a limited database) and 2% starch, for a total of average 10%dm glycemic carbohydrates. Less than 10%dm NSC (WSC + starch) for hay or feeds has proven over the years to be a good target for a horse in trouble."
(
http://www.safergrass.org/articles/testing.html )
oftewel: voor een paard met suiker-gerelateerde problemen adviseert de auteur om te streven naar hooi/voeders met een NSC percentage van ten hoogste 10% (van de droge massa) .
De suiker % in de tabel waarnaar ik eerder verwees zijn gedefinieerd als NSC, dus alle zeer korte (snelle) koolhydraten plus zetmeel.
Dan zijn die percentages toch 1 op 1 te vergelijken met een percentage suikers/zetmeel, zoals gegeven door (bijvoorbeeld) Pavo?
Indien niet, wat voor type koolhydraten zie ik dan over 't hoofd waardoor de vergelijking mank loopt

?
Ik "vergeet" express even de andere nadelen van
krachtvoer; ik probeer slechts de vergelijking in % snelle koolhydraten (NSC) te begrijpen. Op basis van een vergelijk in % vd droge massa, dus ik reken dan niet mee hoe snel een paard 1 kilo brok versus circa 2,5 kilo hooi naar binnenwerkt (en natuurlijk maakt dat iets uit)
Nog een vraag, in die tabel
#2 -
http://www.safergrass.org/pdf/SoakReport.pdf - staat ook de afkorting sd. Weet iemand waar dat voor staat?
Overigens blijkt uit dit artikel/onderzoek, dat het *weken van hooi* de hoeveelheid suikers (NSC) behoorlijk goed vermindert. Hoeveel dan, dat verschilt nogal per "sample" (elk "sample" was van een ander type gras en/of alfafa, zie tabel
#1 en de informatie daaronder).
Gemiddeld resultaat (met dus flinke verschillen tussen de individuele samples!):
na 30 minuten weken in water van circa 27 graden Celcius: -19%
na 60 minuten weken in water van circa 27 graden Celcius: -31%
na 30 minuten weken in heet water, circa 50 graden Celcius : -29%
Hooi weken in heel koud water is dan waarschijnlijk niet zo effectief. Dat staat er niet, maar het lijkt mij een logische conclusie gezien het bovenstaande. Is ook wel logisch, kijk naar het verschil (in oplossen) als je een suikerklontje in koud water gooit of in heet water...
Tot slot: de auteur attendeert erop dat paarden die veel of uitsluitend in water geweekt hooi eten, meer gevaar lopen op een vitaminen en/of mineralen tekort dan paarden die ongeweekt hooi eten. Behalve de suikers wordt ook een deel vd vitamines en mineralen uitgespoeld (een deel lost op in water). Welke precies en in welke mate ze uitspoelen, daarover is de auteur geen onderzoek bekend. Bovendien: de % vitamines en mineralen zijn ook in droog (dus niet in water geweekt) hooi heel verschillend, afhankelijk van hooisoort, de grond waarop het groeide, ...
grt,
Karen