InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12627½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 1:2726-1-10 01:27 Nr:189395
Volg auteur > Van: amar Opwaarderen Re:189319
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ligt het aan het weer? Structuur

amar
Oelegem-Ranst
Belgie

Jarig op 17-5

1055 berichten
sinds 26-11-2007
Arno8 schreef op maandag 25 januari 2010, 17:14:

> Sjonge, het weer is echt bijzonder.
>
> Vanilla, wat karakter betreft vergelijkbaar met koningin

> steigerde er ook bij. Misschien klinkt het niet zo bijzonder,
> maar het was voor mij alsof koningin Beatrix op prinsjesdag met
> een clownspak uit de koets springt, in de lucht een driedubbele
> salto maakt en dansend naar de troon gaat.

Ik wist niet dat die koningin Beatrix nog zo lenig was? LOL
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 1:3926-1-10 01:39 Nr:189396
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:189389
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickercowboy Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
amar schreef op dinsdag 26 januari 2010, 0:50:

> Een vraag, het gaat eigenlijk toch vooral om het aanleren van
> dingen niet? Bij een paard dat in feite alles kent, kan je toch
> niet telkens alles met voer belonen? Lijkt me toch haast
> onmogelijk? Wat dan bij het rijden?

Precies, ik gebruik de clicker en voerbeloningen vooral om iets aan te leren. Een oefening die eenmaal goed gekend is, beloon ik nog maar af en toe met "click" en voerbeloning. Hoe gemakkelijker de oefening is geworden voor het paard, des te minder markeren (click) en (voer)belonen nodig en gewenst is.

Ik gebruik de clicker en voerbeloningen óók onder zadel! Mijn paard bijvoorbeeld, een IJslander, kan wel zuiver tölten maar vindt dat erg moeilijk. Dus om hem beter en op mijn signaal te laten tölten, gebruik ik clciker training. In het begin na twee pasjes "click". Mijn paard reageert daarop door onmiddellijk stil te gaan staan om zijn beloning in ontvangst te kunnen nemen (die reik ik hem aan). Dan drie pasjes, vijf passen, 10 passen, 50 meter, etc.

Ik heb CT ook gebruikt onder zadel voor het op mijn signaal maken van een snelle stop (eerst als grondwerk, daarna onder zadel), voor oefeningen als schouderbinnenwaarts, wijken, etc.

En bij "dapperheidstraining"! Mijn paard begrijpt mijn vraag "touch" (raak aan, met je neus/de voelharen aan je neus), als ik een voorwerp aanwijs. Als hij tijdens rijden of wandelen een vreemd voorwerp wantrouwt, moedig ik hem aan naar het voorwerp toe te gaan en het vervolgens aan te raken. Zodra hij voelt dat het gewoon van steen is, of metaal, of plastic of whatever, is de angst volkomen weg. De volgende keer dat ik dat voorwerp tegenkom, negeert hij het.
Van deze dapperheidsoefeningen met behulp van clicker training staat een aardig filmpje op youtube (niet een filmpje van mij): http://www.youtube.com/watch?v=yqDKuq4d2Dc

Misschien lijkt het lastig om naast de teugels ook een clicker in je hand te hebben? Ik vind het zelf helemaal niet lastig, ik ben het gewend. En ik gebruik maar weinig teugelhulpen, dus m'n handen hoeven maar weinig te doen.
Als ik gewoon een ritje maak heb ik de clicker niet voortdurend in m'n hand, die zit in m'n heuptasje, waarin ook voerbeloningen zitten (meestal kleine schijfjes wortel of appel; 's zomers gebruik ik ook vaak een hap gras mogen pakken als voerbeloning). Als ik iets ga trainen waarbij ik verwacht dat de clicker goed van pas kan komen, dan pak ik hem in m'n hand. Er zijn ook polsbandjes met een clicker eraan, dat is ook een manier om hem bij de hand te houden.

Ik hou er van om bijna elke rit aan iets te werken, iets te trainen dat ik nog wil aanleren of wil verbeteren. Als je meer het type bent dat houdt van (buiten)rijden zonder daarin training te integreren, dan heb je tijdens zulke ritten de clicker en voerbeloningen niet, of niet persé, nodig.

grt, karen
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 2:0726-1-10 02:07 Nr:189397
Volg auteur > Van: Wil Opwaarderen Re:189303
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Muziek Structuur

Wil
Homepage
Santa Margarida da Serra
Portugal

Jarig op 26-3

9439 berichten
sinds 15-8-2004
Cindy Helms schreef op maandag 25 januari 2010, 15:15:

> Maria Delavega schreef op maandag 25 januari 2010, 13:28:
>
>> Heeft niet direct iets rechtstreeks met paarden te maken, maar

> Siddharta Emotion en ook Budha Bar V dinner en Budha Bar V
> drink, die in die richting gaan. Beetje gipsy, beetje
> theatraal, dramatisch, ... T'is een beetje zoeken naar zulke
> muziek, maar prachtig om naar te luisteren.

Zoek naar de muziek van Patrice DeCeuninck.... heeft o.a. alles voor de film Lord of the Rings gemaakt. Niet de filmversiemuziek zoeken, maar de originelen.
Die hebben dezelfde titel. Omdat ik zelf ooit een showteam gehad heb hebben wij veel van dit soort muziek gebruikt om paarden te laten figureren.....
Zelf heb ik ooit gereden op Tempus Vernum van Enya.
Als je er niet uitkomt kan ik misschien nrs. voor je als MP3 aan een mail hangen...
Dat hoor ik dan nog wel.

Groetjes,

Wil.

IJzers...... het einde!
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 3:1126-1-10 03:11 Nr:189398
Volg auteur > Van: Karen Koomans Opwaarderen Re:189390
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickercowboy Structuur
Karen Koomans
Homepage
Nieuwe Pekela
Nederland

Jarig op 20-1

1696 berichten
sinds 7-2-2004
amar schreef op dinsdag 26 januari 2010, 1:05:

> Seg @ piet en Karen is dat niet wat ik de hele tijd vertelde?
> Belonen met een duidelijke lichaamstaal en een "goed zo" en een
> aai?

Zeker, dat klopt :-D.
Duidelijke lichaamstaal én een "goed zo" én een aai is méér dan alleen "ontspanning/rust/niet verder vragen", toch ;-)?
En zelfs "alleen maar ontspanning/rust/niet verder vragen" aanbieden na een goed gedaande oefening is niet persé en niet altijd "niet goed genoeg"! Waar het me bij die discussie om ging is dat ik niet geloof dat een paard (graag) wil doen wat jij vraagt, als "ontspanning/rust/niet verder vragen", de enige "beloning" is die het paard verwacht te kunnen verdienen. Als dat wel zo lijkt te zijn, dan vermoed ik dat het paard vooral doet wat gevraagd wordt, omdat hij in de aanleerfase geleerd heeft dat er onprettige (niet persé pijnlijke!) prikkels worden toegepast als hij het NIET doet...

> Dit uiteraard zal bij een veulentje niet voldoende zijn of
> bij een paard wat misschien nog niets kent en zal een
> voedselbeloning sterker werken.

Precies! Ik gebruik bij het aanleren van iets nieuws CT en voedselbeloningen (bij m'n hond: CT en balspelbeloningen). "Iets nieuws" kan ook iets zijn dat in de basis al gekend is, maar waaraan ik nieuwe eisen gaat stellen. Bijvoorbeeld je wilt dat het paard de houding of beweging langer volhoudt dan hij tot dan toe heeft geleerd. Of dat hij zijn achterhand nog vérder onderbrengt dan tot nu toe geleerd.

Ik gebruik dan CT en (voer)beloningen omdat je dan geen prikkels/signalen nodig hebt die het paard wil vermijden (een voorbeeld van zo'n prikkel is een hond op z'n kont duwen om hem te leren te gaan zitten). Dat soort prikkels/signalen heb je niet nodig, niet in de aanleerfase en ook niet als de oefening eenmaal gekend is.

> Nog een vraagje. Het is eigenlijk gemakkelijkshalve een beetje
> jouw vraag terugketsen Karen. Je wilt je paard bv naar links
> laten vertrekken op een cirkel. Hoe ga jij dat vragen? Naar de
> richting kijken, daar waren we het over eens en dan?

Leuke vraag!
Ik heb ervoor gekozen mijn paard Fálki dit niet te leren. Omdat een paard van je wegsturen door het paard gemakkelijk wordt opgevat als "op je plaats gezet worden" - in de zin van rangorde. Bij paarden onderling is weggestuurd worden NIET leuk! Fálki is een heel onzeker dier, als het op dit soort dingen aankomt. Hij toont méér dan genoeg respect voor mij.

Maar oké, stel dat ik nu een ander paard zou trainen, een paard dat graag dominant wil doen als 'm die kans geboden wordt. Stel dat ik daarom aan dat paard wél zou willen leren om desgevraagd van mij weg te lopen en dan op een cirkel om mij heen te blijven lopen.

Ik zou het paard eerst leren om mij te volgen (paard iets achter mij). Wendingen maken, eerst in stap, daarna ook in draf. Stilstaan zodra ik een stop maak. Loopt het paard mij voorbij, draai ik om en loop de andere kant op. Click en beloon als het paard zich ook omdraait om mij weer te volgen. Stilstaan en niets doen zolang het paard niet omdraait. Eventueel - afhankelijk van het karakter van het paard en zijn gedrag op dat moment en mijn mate van beheersing en geduld - druk op het halster zetten om hem te stimuleren alsnog om te draaien en mij weer volgen. Inderdaad: druk op het halster zetten is dan een onaangename prikkel die het paard wil vermijden, als hij ervan leert heb ik gebruik gemaakt van positieve straf voor het gedrag "stilstaan en geen aandacht voor mij". Ik ben niet zó "strak in de leer" dat ik nooit en te nimmer zoiets zou toepassen. Ik pobeer zo'n situatie op te lossen zonder toepassing van straf en vermijdingsleren, maar ik kom ervoor uit dat me niet altijd lukt (en/of ik word te ongeduldig). Ik ben er niet trots op als ik 's teruggrijp op zo'n middel. Aan de andere kant: ik lig er ook niet wakker van. Wat ik persoonlijk persé niet wil, is dat het gebruik maken van positieve straf en/of negatieve beloning uitgangspunt zijn bij mijn manier van trainen.

Het leren mij te volgen kan meerdere doelen hebben: volgen is in paardentaal je laten leiden. Ik wil het paard leren dat het belonend is om zich door mij te laten leiden. Zónder dat het nodig is dat ik "het paard om z'n nummer zet". Ik doe deze oefening daarom ook als één van de eerste oefeningen met elk voor mij nieuw paard, ook onzekere paarden.

Tweede doel van de volg-oefening kan zijn een basis leggen voor een volgende oefening, zoals het leren om op een cirkel om mij heen te lopen.

Als het volgen goed gaat, verander ik geleidelijk aan mijn positie ten opzichte van het paard. Ik kom geleidelijk meer naast hem ipv voor hem. Doorlopen in mijn tempo ondanks mijn veranderde positie wordt beloond. Als dat goed gaat, vergroot ik geleidelijk de afstand tussen mij en het paard. Doorlopen in mijn tempo ondanks mijn veranderde positie wordt beloond. Ik introduceer nu stemcommando's, bijvoorbeeld "drrraf!", "ssssstappen" en "húja!" (voor halthouden). In eerste instantie, stel dat we samen stappen, zeg ik "drrrraf!". Paard weet niet wat dat is, dus 1 a 2 seconden later draaf ik zelf aan, paard volgt mij door de overgang te maken naar draf. Zodra hij draaft is hij braaf (stembeloning). Na een aantal malen herhalen komt er een moment dat het paard al aandraaft direct na het commando, dus voordat ik dat zelf deed. Hij heeft geleerd wat er telkens volgt op dat commando (aandraven). Click en beloon! Eerst is één pas aandraven als reactie op mijn commando al genoeg. Dan twee, vijf, vijftien, etc.

Des te beter het gaat, des te meer ik op grotere afstand kan blijven t.o.v. het paard. Natuurlijk moet ik hem dan ruimte geven aan de longeerlijn of het touw (of misschien werk ik tegen die tijd wel los, dat ligt eraan wat bij dat paard prettiger werkt).
Zolang het paard moet blijven draven, hou ik mijn focus en energie vóórwaarts, gericht op en kijkend naar zijn achterhand. Dat is à la Klaus Hempfling, het spreekt mij meer aan dan het stil blijven staan en niet meedraaien met het paard dat je bij Parelli ziet. Mijn lichaamshouding/buiging in mijn schouder en heup geven aan hoeveel buiging ik van het paard vraag (resulteert in vergroten of verkleinen van de cirkel. Ik gebruik mijn rechterarm (als 't paard linksom loopt), om te "drijven", als het paard teveel in tempo terugkomt. Dat is een vorm van "wegsturen" - ik zou het bij een onzeker paard daarom niet gebruiken. Bij het zelfverzekerde, zeer aanwezige paard uit dit voorbeeld wel.
Hier kun je desgewenst voorbelden zien van hoe Hempling zijn lichaamstaal gebruikt om en paard te "longeren". Het spreekt mij erg aan, omdat het meer resulteert in een gezamenlijke dans dan in een paard dat wordt weggestuurd: http://www.youtube.com/results?search_type=search_playlists&search_query=hempfling+lunging&uni=1

Als het paard nadat de voorgaande oefingen allemaal goed gaan naast mij staat en ik wil hem op de cirkel sturen, linksom, zou ik eerst zelf enkele passen van het paard weglopen, zodat ik schuin links van zijn achterhand komt te staan, op enkele meters afstand. Loopt hij met me mee, dan ben ik vergeten de oefening "blijven staan" eerst aan te leren ;-)
Dan het stemsignaal ("sssstappen" of "drrrraf") met gelijktijdig mijn rechterarm uitgestoken, als het ware rechtsom blokkerend en als drijvend signaal. Focus en energie gericht op de achterhand, in ongeveer één lijn met de richting waarheen ik hem van mij af wil sturen (dus moet ik voor de start goed positie kiezen, waar ga ik staan voor ik de signalen geef).
Is er eenmaal veel vertrouwen van het paard in mij en mijn bedoelingen, is het waarschijnlijk niet meer nodig dat ik meters loop om positie te kiezen. De signalen kunnen steeds subtieler / kleiner worden.

Zo, ongeveer ;-)

grt,
karen
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 7:0226-1-10 07:02 Nr:189399
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:189366
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickercowboy Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Karen Koomans schreef op maandag 25 januari 2010, 22:04:

> Piet schreef op maandag 25 januari 2010, 19:36:
>
>

> De tweede manier, die gebruik ik zelf veel en zo leer ik het
> ook aan m'n cursisten. Jij ook, Piet, of doe jij 't anders?
>
> grt, Karen

Het goed uitvoeren van een oefening betekent bij mij altijd een jes en een beloning.
Alleen vraag ik steeds meer voordat het paard de 'klik' hoort.
Dat kan zijn door een bekende oefening iets moeilijker te maken bv wanneer ik 'duur' aanleer of door er een andere oefening langzaam maar zeker aan vast te knopen. Het paard kan dus altijd zoeken naar het juiste antwoord en leert dat het ook altijd ergens is, als ie z'n best maar doet om het te vinden.
Werken met kleine stapjes (a la kaizen) zorgt ervoor dat frustratie zo beperkt mogelijk blijft.
In feite dezelfde manier als waarop Bob Bailey zijn dolfijnen 6 km uit de kust liet zwemmen, daar hun werk liet doen ( mijnen opsporen, hoeveel en van welke soort) waarna ze weer terug moesten komen, vertellen wat ze daar gezien hadden en dan een visje kregen.
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 7:4126-1-10 07:41 Nr:189400
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:189398
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickercowboy Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
KNIP
>
> Ik zou het paard eerst leren om mij te volgen (paard iets
> achter mij). Wendingen maken, eerst in stap, daarna ook in

> zo'n middel. Aan de andere kant: ik lig er ook niet wakker van.
> Wat ik persoonlijk persé niet wil, is dat het gebruik maken van
> positieve straf en/of negatieve beloning uitgangspunt zijn bij mijn manier van trainen.
>
Koren op de molen van mensen die roepen je KUNT nu eenmaal niet zonder het uitoefenen van druk.
Ik probeer dan uit te leggen dat je inderdaad niet zonder druk kunt, maar dat een cue waarbij bv ik mijn been aanleg aangeleerd is als concept. Niet omdat je al begint met duwen of trekken net zolang totdat je paard door krijgt wat je bedoelt.
Ik begin altijd los met elke paard. Bewust, omdat ik mezelf geen mogelijkheid wil geven mijn geduld te verliezen. Als ik geen touw in handen heb kán ik het ook niet gebruiken. Mijn ervaring is dat alle paarden binnen de kortste keren alleen maar bij je willen zijn en dat je meer moeite hebt ze van je af te trainen dan naar je toe. Van me af sturen hoeft echter geen straf te zijn, omdat ook dat met hele kleine stapjes gaat. Op mijn DvD (sorry voor de reclame, maar het is de enige referentie waarvan ik weet dat het enorm duidelijk opstaat) Zie je dat "volgen" automatisch gaat, ( nee blijf hier, zegt Rambo, ik wil niet dat je weggaat met mijn beloningen in je zak , je moet zelfs een gebaar aanleren die einde oefening betekent) en zie je hoe Anja met Henkie tegelijkertijd met het achteruitgaan de cue ervoor oefent.


> Zo, ongeveer ;-)
>
> grt,
> karen

Piet
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 9:4726-1-10 09:47 Nr:189401
Volg auteur > Van: Kynshiri Opwaarderen Re:189384
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zadelmak maken ,zoek de 5000 fouten ;-) Structuur

Kynshiri
Kasterlee
België

Jarig op 24-1

454 berichten
sinds 3-6-2007
Heidi_Aiden schreef op maandag 25 januari 2010, 23:27:

>
>>> www.youtube.com/watch?v=qf9AucoJUSc
>>
>> En dat was in de stal al duidelijk, tjonge, hoe is t
>> mogelijk....
>
> Ik ben gwoon helemaal in shock..
> Als iemand nu m'n hartslag 'ns zou voelen, jeetje! :-S

mijn god zeg wat een debielen met die koets. moest ik het paard zijn, ik zou ook zo tekeer gaan :-)

wat zadelmak maken betreft. ik heb alledrie mijn paarden alleen gedaan, boksessies als deze moest ik dus ten allen tijde vermijden en raar maar waar, ik ben ook van geen enkele van de drie gevallen tijdens het beleren. ik heb zo'n dingen eigenlijk nooit gehad met hun...
ik neem wel altijd een heel zomerseizoen voor het zadelmak maken zelf (voorjaar is dan grondwerk enz) en tegen de winter gaan ze weer op winterstop.
om de commerce-reden maak ik ook geen paarden van anderen meer zadelmak; het moet inderdaad altijd sneller gaan dan je lief is en net daardoor ben ik ooit wel eens serieus van een paard van een ander gevallen. hij was er nog niet klaar voor, maar we moesten per se eens galoperen omdat de eigenaar een koper voor hem had...
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 9:5126-1-10 09:51 Nr:189402
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:189359
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zadelmak maken ,zoek de 5000 fouten ;-) Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Michiel schreef op maandag 25 januari 2010, 21:09:

> Ans Jondral schreef op maandag 25 januari 2010, 19:59:
>
>> Michiel schreef op maandag 25 januari 2010, 19:48:
>>
>> Ik wilde het net zeggen.
>> Als het paard een gekke beweging maakt (bijvoorbeeld een bok),
>> schuift het zadel scheef door het gewicht wat eraan bevestigd
>> is. Met een beetje pech en niet al te dik paard glijdt dat ook
>> nog eens naar achter. En voor je het weet zit dat ding rond
>> zijn/haar lenden
.
> Je hebt gelijk, als de singel het niet kan houden. Ik had een
> elastische singel met een bondvel erom.

Ik kom er op terug Ans, want als angst de motivatie zou zijn dan bedrieg ik mezelf niet graag daarmee. Maw. hoeveel kracht mag er op één stijgbeugel komen, alvorens het zadel naar onderen verschuift? Is dat slechts 40 kg? Of een volledig ruitergewicht van 75 kg? Of zelf meer, want als je, je evenwicht kwijt zou raken met een rare zijwaartse sprong of bok, dan komt er soms nog veel meer gewicht op één beugel. En veel verzakkende zadels kom je toch niet tegen, dus een singel zal wel wat aankunnen denk ik. Zeker die 35 kg van mijn zadeltas denk ik dan maar. Mijn max. werd 35 kg, omdat ik de ringen niet meer vertrouwde en bang was het zadel te beschadigen. Alles heeft zijn eigen grens immers.
Wat zijn jullie ideeën over het gewicht op één beugel waarop een zadel gaat verschuiven?

Groet, Michiel
De tas is bijna weer te leen :-)
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 10:2726-1-10 10:27 Nr:189403
Volg auteur > Van: Willy Goethyn Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Wie kan me helpen? Structuur
Willy Goethyn
Belgie


1 bericht
sinds 25-1-2010
Ongeveer één jaar terug volgde ik de cursus natuurlijk bekappen te terneuzen,
nu elf maanden later staan de hoeven van mijn paard er prachtig bij.Wij rijden dikwijls op harde ondergrond en wanneer de slijtage wat te groot word doe ik hem hoefschoenen aan. Er blijft maar één probleem en dat is dat hij op de toon land met de voorvoeten, een opzet durf ik hem niet geven omdat ik niet weet of ik er goed aan doe.
Graag voorstellen van kenners.

Groeten Willy.
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 10:2826-1-10 10:28 Nr:189404
Volg auteur > Van: Ans Jondral Opwaarderen Re:189402
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: zadelmak maken ,zoek de 5000 fouten ;-) Structuur
Ans Jondral
Heffen
België

Jarig op 4-1

3082 berichten
sinds 1-10-2004
Michiel schreef op dinsdag 26 januari 2010, 9:51:

> Michiel schreef op maandag 25 januari 2010, 21:09:
>
>> Ans Jondral schreef op maandag 25 januari 2010, 19:59:

> een zadel gaat verschuiven?
>
> Groet, Michiel
> De tas is bijna weer te leen :-)

Hier ging dat om nog geen 20 kilo in totaal Michiel. ;-)
Het was trouwens een zak zand die dicht gebonden was en vastgemaakt aan 2 kanten van het zadel, zonder stijgbeugels. Dus bovenaan vastgemaakt en dan aan 2 kanten van het zadel ook bevestigd. (Het gewicht hing dus alleen aan de zijkanten.) Hoe dat precies bevestigd was en hoe strak, zou ik niet meer kunnen vertellen. Want t'is al bijna 10 jaar geleden en ik was ook niet degene die het had vastgemaakt. 'T was in ieder geval niet enorm zwaar en vastgeknoopt door een stevige kerel.
Op een bepaalde moment zakte dat zadel een beetje scheef omdat ze liep te bokken. Telkens wat schever totdat het gewicht van de ene kant over haar ruggengraat kwam. En dan draaide het zadel helemaal op haar buik.
Zwaartekracht werkte toen natuurlijk de bevestiging van de zak tegen en dan raakte ze er met haar achterbenen in verstrikt. etc...
O ja, nog iets wat je niet mag doen is geleidelijk en voorzichtig aansingelen. (tenzij je er een borstriem aanhangt) Zelfde paard is er ook eens met een half aangesingeld zadel vantussen vertrokken. (En degene die haar vasthad heeft die dag met 2 pollekes in't verband mogen barbecueën. ;-) ) Dan krijg je hetzelfde effect en met een beetje pech schuift dat ook nog eens helemaal rond de achterhand. Ook plezier gegarandeerd. En probeer dat ding nog maar eens los te krijgen achteraf. (Als je het paard eindelijk terug hebt gevangen.)
Ok, ik kan een boek schrijven over hoe het niet moet. :-8
Jij doet wat jij wil natuurlijk.
En gelukkig heb ik een heel lief paard, die erg vergevingsgezind is. Maar haal zulke stoten uit met een ander paard en misschien komt het helemaal niet meer in orde. Waarom zou je dat risico nemen?
Ik kan je zeggen dat ik mijn paard zulke ervaringen ook liever bespaard had.

groetjes
Ans
Volg datum > Datum: dinsdag 26 januari 2010, 10:3426-1-10 10:34 Nr:189405
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:189284
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Toch enkele bedenkingen omtrend NB. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
eddy DRUPPEL schreef op maandag 25 januari 2010, 12:59:
>
> Kijk ,dat bedoel ik nu Christel Provaas is zich een beetje aan
> het amuseren om ernstige berichten in stijlloos te plaatsen :-D
> Ga echt aan zo'n spelletjes ni mee doen hoor

Geen amusement, geen spelletje, ik was bloedserieus. Ik kan een antwoord als

(quote)
Stop met zeveren vriend ,weide zand en pîste EN Harde hoeven ? Vergeet het maar en weet in godsnaam welke richting je ze uitstuurt .Waar ben je mee bezig ? Het zo natuurlijk mogelijk houden van paardje .Je bent zelf een natuurlijk bekapper maar gaat effe het veld ,piste ,stal houden promoten met / JAAAAAAWEL het is mogelijk !!!! Komaan Koen trekt uw ballen is zo hoog als uw badsloeffe en denkt is diep na klojo !!!
(einde quote)

nu bepaald niet een "ernstig bericht" noch "stijlvol" noemen. Iemand stelt een serieuze vraag in een serieuze rubriek en heeft recht op een onderbouwd antwoord, wat ook gegeven is.
De democratische opzet van dit forum stelt mij/ons/eenieder in staat om niet-relevante, stijlloze reacties op de daarvoor betreffende hoop te vegen, zodat de draad zuiver blijft.
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12627½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact