Ans Jondral schreef op woensdag 6 januari 2010, 11:35:
> Conclusie: Het grootste probleem van mijn paard was niet dat
> gewricht. Had ze alleen door dat gewricht zo slecht gelopen,
> was bovenstaand verhaal niet mogelijk geweest.
Ja ok. Daar zeg ik toch ook niks over? Als je paard last heeft van een gewricht, en daardoor scheef gaat lopen, kan hij last krijgen van allerlei narigheid. Bij mensen is dat precies zo. Dan ga je naar de fysiotherapeut of zo.
Het hele verhaal komt hier op neer:
1) Iemand beweert dat het goed zou zijn als iedereen eens naar de fysio zou gaan, want alle mensen zijn scheef en krijgen daardoor rugklachten.
2) Mijn stelling is dat mensen die veel buiten wandelen minder snel rugklachten krijgen dan mensen die veel zitten. En dat je, door veel te wandelen ipv te zitten, wellicht helemaal niet zo nodig perse naar de fysio moet om rugklachten te voorkomen.
3) Vervolgens komen er allemaal mensen getuigen dat ze door de fysio aan hun rugklachten zijn geholpen.
Fijn voor ze, maar het is noch een bewijs, noch een ontkrachting van mijn stelling. Het heeft er eigenlijk niets mee te maken, want ik beweer nergens dat een fysio niet zou helpen bij het oplossen van rugklachten. Daar gaat het helemaal niet om.
4) Dan komen er nog mensen met verhalen aan van wandelaars die toch rugproblemen kregen.
Tsja, spijtig, maar het doet nog steeds niks af aan mijn stelling dat niet iedereen rugproblemen zal krijgen en dat je de kans daarop kunt verminderen door minder te zitten en meer te wandelen.
5) Vervolgens komt er nog iemand vertellen dat er een wandelaar was die zijn heup gebroken had, en door de fysio prima is geholpen.

Maar ook daar hebben we het toch niet over?
Ik begrijp gewoon niet zo goed waarom er allemaal hoera-verhalen over AdB komen, want ik heb nu al ongeveer 20 keer gezegd dat ik 100% geloof dat AdB paarden beter laat lopen. Dat is toch gewoon het hele discussiepunt niet?
En natuurlijk komen er kreupele paarden voor in optimale leefomstandigheden. Er gaan ook mensen dood aan longkanker die nog nooit hebben gerookt. Waar we het over hebben is hoe je de
kans op narigheid kunt verminderen. Rechtrichten is er daar wellicht eentje van, maar er zijn meer factoren die, misschien evenveel, of misschien zelfs meer, invloed hebben.
En natuurlijk zal zelfs een wild paard, kreupel geworden door wat voor oorzaak dan ook, baat hebben bij de fysio, of rechtrichten. Dat is het discussiepunt ook niet.

De kern van mijn idee is dat je, door niet te vroeg, vaak, veel te belasten en je paard de beweging te geven die hij nodig heeft, de kans op kreupelheid, en wellicht de noodzaak tot dressuren/rechtrichten, fors kunt verminderen.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."