MartineVelde schreef op dinsdag 5 januari 2010, 21:34:
> Er is mij ooit verteld dat het goed is als paarden een stukje
> doorglijden als ze hun voet neerzetten. Dit zou minder
> belastend zijn voor de pezen...
> Het tegenovergestelde is echter waar, want juist dat
> doorglijden kan peesblessures veroorzaken. Omdat door dat
> doorglijden juist een plotselinge kracht op de pezen komt te
> staan, waardoor er dus blessures op kunnen treden. Bij het goed
> neerzetten en afwikkelen van de onbeslagen voet(dus zonder door
> te glijden) wordt het gewicht goed opgevangen/de druk juist
> verdeeld.
>
> Ik hoop dat ik het juist heb uitgelegd..
Perfect.
Waaraan ik nog zou willen toevoegen dat er ook geen enkele biomechanische reden is om de hoeven te laten "doorglijden". De benen bewegen heen-en-weer onder het lijf, en het lijf heeft een snelheid ten opzichte van de grond. Bij de heen-en-weer gaande benen is er altijd een moment waarop de hoef stilstaat ten opzichte van de grond... en dat is precies het moment waarop de hoef de grond moet raken.
Iedere afwijking van dat moment heeft geen enkel voordeel, is slechts energieverlies.
Zie het als een schommel, die je op gang probeert te houden, door iedere keer een duwtje te geven. Duw je iets te vroeg dan rem je de schommel af, duw je iets te laat dan maak je een slag in het luchtledige. Het komt heel precies. (Wat zei ik ook al weer over de nauwkeurigheid van bewegingsdetectie bij mensen?) Bij de heen-en-weer-gaande beweging van de benen is dat precies eender. "Glijden" over de grond is een misser, veroorzaakt wrijving, en daarmee kostbaar energieverlies. Bij een vluchtdier een onoverkomelijke misser. En daarmee door de evolutie al lang uitgespeeld.
Paarden zijn hierin overigens niet uniek, mensen kunnen dit evengoed. Ik weet zeker dat jij met blote voeten een stuk over asfalt kan rennen. Toch, zou je je voet iets te vroeg neerzetten, ai... of te laat neerzetten, ook oei... Maar de juiste timing zit er evolutionair stevig ingebakken. Bij mensen, dus laat staan bij paarden...
Een uitzondering wordt bewust gemaakt wanneer je over iets glads loopt (ijs, of bij paarden, hoefijzers), dan is doorglijden niet zo kostbaar, en behulpzaam bij het behouden van je evenwicht. Maar het is een noodsprong, niet echt efficient zeg maar. Er zullen weinig mensen zijn die harder op ijs kunnen rennen dan op asfalt, ondanks het "doorglijden".
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail.