Spirithorses schreef op maandag 4 januari 2010, 18:48:
> Oké, ik kan je volgen en ik zou dit ook allemaal willen weten.
> Maar jij hoeft geen mens op je rug te dragen. En al helemaal
> geen
tegenwerkend stuiter gewicht dat achterblijft in jouw
> beweging dus het voor jou extra zwaar maakt. Of een gewicht dat
> scheef op je rug zit/hangt.
>
> Kun je dat ook even in een van jowu bekende uitleg verhaaltjes
> gieten?

Dit alles is geen pleidooi om maar op een verkeerde manier op je paard te zitten.
Ik ben er sterk voorstander van dat mensen ZELF leren beter te bewegen. Om al stuiterend en scheef zittend je paard te gaan gymnastiseren is ook niet de oplossing.

Het probleem zit hem in de mens, niet in het paard.
Zelfs dan nog. Hoe lang zit dat mens op het paard? Het maakt nogal wat uit of dit 8 uur per dag is of een half uurtje per dag.
Als ik iedere dag een half uurtje bezig ben om de stal uit te mesten, en daarbij de riek altijd in mijn rechterhand hou, (scheve belasting), krijg ik dan per definitie ergens last van?
En hoe zit het met een merrie die drachtig is? Daar hangt dan een scheef gewicht (mag aannemen dat het veulen niet volkomen recht ligt) maar liefst 24 uur per dag aan die rug te bengelen, bijna een jaar lang. Is de merrie daarna rijp voor de sloop?
Geef toe, het hele "scheef-is-een-probleem-verhaal" is gewoon niet zo helder, het rammelt aan alle kanten.
Hier MIJN oplossing om problemen te voorkomen:
1) Laat paarden zoveel mogelijk buiten lopen, en geef ze de ruimte. Leer ze omgaan met hun eigen lichaam. "Spel" is niet door de natuur voor de lol uitgevonden, maar een noodzakelijke activiteit om je lichaam te leren gebruiken. Dat is bij kinderen zo, en dat is bij paarden zo. Zet een veulen op stal en je kweekt een paard dat gedoemd is scheef te worden.
2) Ga niet te vroeg op die rug zitten. Een onvolgroeide rug symmetrisch belasten is veel erger dan een volgroeide rug scheef belasten. Scheefheid die verergert tijdens de groei is lastiger weg te krijgen dan scheefheid die ontstaat tijdens volwassenheid. Een rug die overbelast wordt met een perfecte verdeling zal toch scheef worden.
3) Zorg dat de verhouding belast-lopen:onbelast-lopen lopen zo klein mogelijk blijft. Dus een paard dat 24 uur per dag zelf kan lopen kun je twee keer zo lang berijden als een paard dat 's nachts op stal staat. Hoe groot die verhouding mag zijn daar kunnen we over discussieren. Wijzelf houden hier ongeveer 1:25 mee aan. Dus 1 uur rijden voor een paard dat 24 uur per dag zelf mag rennen, spelen, etc. lijkt ons geen kwaad te kunnen, zelfs als je geen perfecte ruiter bent.
4) Zorg dat je zelf fit bent en in vorm. Het is idioot om te gaan "rechtrichten" om vervolgens met 30 Kg overgewicht op je paard te ploffen.
5) Zorg dat de gewichtsverhouding klopt. Je kan niet 100Kg aan gewicht op een paard zetten dat nog geen 400Kg weegt. Doe iets aan je gewicht, of neem een zwaarder paard.
6) Gymnasticeer jezelf. Als JIJ de oorzaak bent dat je paard scheef wordt, dan moet je niet het paard gaan gymnasticeren maar jezelf. Dit is zo logisch dat iedereen dat zou moeten begrijpen.
Bovenstaande regels gevel wellicht aan waarom sommigen problemen krijgen met paarden, en anderen niet.
En ik geef volmondig toe dat dit geen wetenschappelijke basis heeft, maar meer te maken heeft met gezond verstand.
Waarbij er niets mis is met "rechtrichten", maar verkoop het niet als absoluut noodzakelijk WANT ieder paard is scheef, want daarvoor ontbreekt gewoon iedere logica.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."