Moniek schreef op donderdag 31 december 2009, 13:25:
> clarissa ruijgrok schreef op woensdag 30 december 2009, 15:21:
>
>>
> In het blad van de NSIJP, IJslandse Paarden genaamd heeft in
> 2009 (of misschien was het 2008) een artikel gestaan over het
> effect van het bit op het gebruik van rug en onderlijn.
> Als ik tijd heb wil ik er wel naar zoeken, maar op korte
> termijn gaat dat niet lukken.
>
> Moniek
Hé graag!
ik open ff een nieuw topic....
Ik had dus een paardentandarts op bezoek. Mijn paard was gaan klepperen met het hoofd en toen heb ik het bit helemaal weggelaten, die stap was voor mij niet meer zo groot. Het klepperen was over. Ik vroeg me natuurlijk af wat er aan de hand was met die mond, en wilde de tandarts afwachten. Maar die zou voorlopig nog niet komen en verder ging het wel aardig. Op een bepaald moment had paard door dat je op een heel gemakkelijke manier onder de crossrope uit kan, gewoon neus recht vooruit, dan stroopt het ding omhoog en heeft baas niks meer in te brengen als zij sterk wordt. Dus kwam ik uit op de marylot bloem, een erg goed ding. Blijft goed zitten, en als je released is er niks dat blijft steken. Ook buiten was het een goed ding, als het nodig was
Toen kwam de tandarts, daar was het weer tijd voor. Was er nu iets te zien waarom ze het bit ineens niet meer verdraagt? Tandarts kon niets vinden en volgens hem was bit geen probleem, en het exemplaar dat ik al had dat paste ook verder goed.
Deze tandarts is veel bezig met bitten, passende bitten en hij heeft ook een bit-uitleenservice, en dat is eigenlijk wel heel handig, aangezien bijna iedereen twee of meer bitten in de kast heeft hangen die dus niet bevielen. Bij hem kun je uitproberen, werkt het niet, stuur je het weer terug.
Ik vertelde dat ik nu
bitloos reed en verder niet zo heel perse met bit wilde rijden, wou alleen weten of haar mond in orde was.
Hij vertelde dat hij directe contacten onderhoudt met de mensen van de vereniging
bitloos paardrijden, maar dat hij eigenlijk nog niet gezien heeft dat een
bitloos gereden paard echt goed ruggebruik vertoonde, een enkeling daargelaten, maar meestal niet. Dat je dat alleen met bit voor elkaar krijgt, vanwege het contact met het tongbeen, dat weer in verbinding staat met de rug. Hoe het precies zit, zou ik dus wel eens willen weten.
Dat je met bitgebruik meer ruggebruik bereikt, was ik elders ook al tegengekomen, maar roept bij mij dus behoefte aan meer info op...het zou toch erg jammer zijn als je je paard maar tot op zekere hoogte kunt scholen en dat het dan daarbij blijft.
Ik vroeg al eerder aan een andere paardentandarts of een bit zonder extreem misbruik, nu schadelijk kan zijn voor de paardenmond. Volgens de tandarts niet...da's toch iemand die in vele monden kijkt.
Aan de andere kant las ik een artikel over het eerste volk in de oudheid dat paard reed, dat was in Kazachstan. Dat konden de archeologen aan de sporen van het bit zien in de kaken van de schedels....weten de archeologen het dan wel?
De laatste paardentandarts was overigens wél erg eerlijk. Want, hóe komt het dan dat je met bit meer ruggebruik bereikt? Nou gewoon, zei hij, omdat het meer pijn doet....
In ieder geval, mijn persoonlijke conclusie, komt
bitloos verantwoord rijden dus nóg meer aan op achterhand training en de finesse van zithouding en ruitergevoel, omdat je je niet meer kunt verschuilen achter die stok achter de deur....
Grappig trouwens dat deze tandarts dezelfde plaatjes van bitmisbruik op zijn site heeft staan, als een aantal pro-
bitloos site's...
Overigens reageert mijn merrie nu niet meer op het bit, kennelijk is er iets geweest dat nu weer over is...
Hetgeen voor mij weer geen reden is om weer lekker voltijds met bit te gaan rijden..
groetjes Clarissa