InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12140½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:059-12-09 20:05 Nr:182087
Volg auteur > Van: Sky Opwaarderen Re:182000
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciale rubrieken voor bitloze dressuurwedstrijden KNHS Structuur

Sky
Scharendijke
Nederland

Jarig op 19-9

552 berichten
sinds 2-2-2006
Nils Vellinga schreef op dinsdag 8 december 2009, 21:52:

Het accepteren van het bit is een heel belangrijk aspect voor het goedgaand paard. Deze manier van rijden heeft een bit nodig omdat een paard alleen daarmee nek- en kaakgewricht voldoende los kan maken om te komen tot het einddoel. Paarden kunnen natuurlijk wel met een bitloze optoming nageeflijk worden en druk op de teugel geven, maar de ontspanning van nek- en kaakgewricht zal niet volledig zijn. Een goed gereden Westernpaard kan bijvoorbeeld een goede aanleuning hebben op het gewicht van de doorhangende teugel. Een dressuurjurylid zal dat nooit aanleuning noemen. Bij het bitloos rijden wordt aanleuning verkregen vanaf de bovenkaak tegen de neusriem aan. Hierdoor ontstaan substantiële verschillen tussen combinaties die rijden met bit en combinaties die rijden zonder bit.

Aanpassen reglement

Bij het integreren van het bitloos rijden in de reguliere dressuur is het noodzakelijk dat het begrip aanleuning wordt aangepast voor bitloze combinaties. Dit om onduidelijkheid in de verschillen (in beoordeling) tussen combinaties met bit en bitloze combinaties te voorkomen. Bij het bitloos rijden is het begrip aanleuning te verwoorden in het lichte contact op de teugels met het paard en de hoofd/ halshouding van het paard. Deze hoofd-/ halshouding moet dezelfde zijn als bij het rijden met bit.

--------------------------

In deze 2 stukjes spreken ze zich zó mekaar tegen, dat het lachwekkend is. Ze hebben het steeds over kaak- nekgewricht, máár een paard loopt normaliter met een gesloten ontspannen mond. Daarmee kan hij ook heel normaal verzamelen en verzameling is een natuurlijk iets, dus wat bewerkt een bit? Zover ik weet drukt het bit constant druk uit op de mond, met constant bedoel ik dan ook daadwerkelijk constant, omdat de mondhoeken al onnatuurlijk omhoog worden gebracht. Dat alleen al zonder inwerking van de ruiter...

Het lijkt mij logischer als er juist meer ontspanning verkregen kan worden zonder bit, omdat er geen (als het goed is) constante druk op het hoofd staat. Gevolg daarvan is losgelatenheid in de nek en de kaak tel ik even niet mee, omdat ik niet echt het nut van verzameling -> kaakgewricht snap. Als het paard namelijk ontspannen is, is zijn kaak toch ook lekker los?
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:099-12-09 20:09 Nr:182088
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:182075
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciale rubrieken voor bitloze dressuurwedstrijden KNHS Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op woensdag 9 december 2009, 19:20:

> eddy DRUPPEL schreef op woensdag 9 december 2009, 18:57:
>
>> e m kraak schreef op woensdag 9 december 2009, 18:02:

> voel je je even heftig aangevallen ofzo? Spijt me misschien
> voor je ego maar ik had jou hierbij nog voor geen seconde in
> gedachten hoor. Als ik iemand zoek voor wat uitwisseling op
> nivo mail ik HC wel, niet jou - mijn keus :-D

>> Dikken onzin , eerst laten zien dan prediken en geen gekul over
>> bloot bovenlijf hé Egon .

Hier is geen niveau Spijt me misschien
> voor je ego
Het enige wat er van jou en je vriendje HC te zien is zijn ............welleuh eugenlijk niks !Dus voor mijn part kan je evengoed een kraanrijder zijn die dikkoppen kweekt om aan zijn racestruisvogels te geven :-D. Ego , egon toch ,kom nu toch is met iets dat aantoont dat alles wat je in theorie zo ingewikkeld kan aan boord leggen je nog maar één tiende van kan laten zien met een van je frisco's ! :-D En laat de ego's er effe tussenuit want dat is allang afgezaagd .TOON eens iets op NIVEAU ipv er over te lullen beste man ,want das makkelijk .Er zijn volkomen idioten die president van een land worden dus om hier op jouw NIVEAU indrukwekkende (totaal onbegrijpelijke) teksten te zetten is niet echt...............moeilijk .
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:159-12-09 20:15 Nr:182089
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:182065
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
joop schreef op woensdag 9 december 2009, 18:29:

>> Ze zijn onverwoestbaar, ijzersterk, worden doorgaans stokoud,
>> met melanomen en al. Daarom! Liever een immer inzetbare
>> camargue die op zijn 30ste afgemaakt moet worden wegens
>> melanomen dan een lompe warmbloed met artrose op zijn 15e wat
>> je nog jaren kunt/moet rekken.
>
> melanomen kunnen een paard aardig wat last bezorgen. Interne
> melanomen worden vaak lang over het hoofd gezien. Paarden laten
> niet gauw zien dat ze ergens last van hebben. Dat "warmbloed"
> paarden vaak op hun 15 al op zijn ligt toch niet aan het feit
> dat het warmbloeden zijn.

Nee dat weet ik. Maar ik ken ook een aantal werkelijk stokoude camargues die nog steeds functioneren. Een vriendin heeft er een van 28, met wie ze 3x per week door de bossen scheurt, hij kan nog steeds bloedstollend hard.
Wijlen Solinsky bezat o.a. een 34- en een 35-jarige camargue met wie hij lessen gaf, ik heb er een illegale video van gezien, wat mager, maar energiek en voor hun taak geschikt.
Op een dressuurclinic maakte ik kennis met een 32-jarige camargue, die gewoon in vorm was.
Warmbloeden boven de 20 ken ik eerlijk gezegd niet en als ze boven de 15 zijn, hebben ze artrose en moeten ze kalm aan doen of zijn ze kreupel. Of dat komt doordat ze warmbloeden zijn weet ik niet, feit is dat ze eerder, vaker harde beengebreken oplopen dan camargues.
Ras maakt m.i. wel degelijk uit, hoewel ik denk dat formaat in deze vergelijking ook meespeelt.
Lipizzaners eigenlijk hetzelfde verhaal, iberico's min of meer ook. En dat allemaal ondanks dat het schimmels zijn...!
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:179-12-09 20:17 Nr:182090
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:182078
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007
Mijn ervaring wat ik ooit gezien heb.

2 shire hengsten jaarling die met twee pasgeboren lammetjes zijn gaan voetballen. Eentje dood gebroken ruggetje, pootjes etc. andere nog in leven gehouden met gebroken poot en weet ik veel wat meer. In mijn optiek spelen en nieuwsgierigheid en een naieve eigenaar.

Bekende draverhengst, derbywinnaar doodde alles wat in zijn paddock/weiland kwam vogels, katten, mensen. Hij viel alles aan. Op een gegeven moment veulen in de sloot en aan de verkeerde kant weer land op bij deze fijne vent. Nog maar net gered dit veulen. Zijn broer was ook al zo een fijne maar allebei lopen als de beste, juist dat venijnige maakte dat zij alles wonnen, zij vielen liever dood neer dan ingehaald worden. Nooit zulke agressieve paarden in mijn leven meegemaakt als deze twee. In mijn optiek compleet verknipt deze twee hengsten niks spelen, pure agressie.

Indertijd speelde onze hengst naar mate hij ouder werd zo wild dat wij zijn vriendje een even oud hengstje (die bij ons was zodat ze zo leuk samen konden opgroeien) maar weer hebben laten ophalen. Kleine ventje durfde amper nog op te vallen zodat pacman er weer aan kwam voor een rondje free fighting.
Onze hengst weer terug bij de oudere guste merrie gezet en die geeft hem zulke klappen dat hij zijn plek weer weet. Ik zie mensen vaak schrikken als ze zo een tafereel zien. Hij loopt te etteren, er volgt een gil met vol twee benen tegen zijn hoofd of borst, soms kan hij weg te komen maar meestal een doffe klap. Hij schudt zijn hoofd en gaat weer rustig hooi eten of wandelt naar iets interessants. Dit gaat nu al een paar jaar zo een paar keer op een dag, trouwens andere merrie doet dit ook bij hem dus nu is het soms sandwich. In dit geval is het dus spelen enkel wel tikkie te fanatiek soms.

Trouwens onze veulens zijn wel geboren in de kudde bij de merries echter de hengst stond er niet bij. Prima gegaan. Maar omdat onze hengst nog zo puberaal is en soms wat lomp weet ik nog niet of ik hem erbij laat als de volgende keer een veulen geboren wordt al vermoed ik dat de merries hem wel in de gaten houden. Als hij een kreupele of zieke merrie lastig valt grijpt de alpha merrie ook altijd in en schermt de zieke merrie af en deelt hem wat klappen uit.
Zal mischien niet natuurlijk zijn maar is wel heel opvallend.
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:179-12-09 20:17 Nr:182091
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:182085
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Merel Stoffers schreef op woensdag 9 december 2009, 20:02:

> Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 19:54:
>
>> Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 19:43:

>
> Ik ben misschien pessimistisch maar vrees dat dit gewoon 'erbij
> hoort' bij beginners, misschien in combi met buitenbak (meer
> onrust)...

:-S Jammer.
Naja, er zijn hier natuurlijk een paar nieuwkomers; Moira, Amber; en een paar zeer sterke merries als Puck, BD, Indy (en ook Amber en Moira) en een macho gast Winner die iedereen op z'n rug uitprobeert. Amie waait met alle winden mee, Indy kijkt vies maar daar hebben we nooit problemen mee omdat Evy en ik de enigen zijn die haar rijden (én dus corrigeren als-de-oren-naar-achteren-gaan). Holly gaat alles uit de weg, Steffie ook, de goedzak. Punt is ook dat je van een beginner niet kunt verwachten dat deze én wegstuurt, én corrigeert ém de juiste houding heeft om een wegren-actie uit te zitten.

Nu heb ik de stiekeme hoop het ze zelf dan maar te laten regelen op de weide in één groep. Dan zijn de rollen eindelijk verdeeld.
Op dit moment speelt het seizoen (veel wind en regen) ook een grote rol, de paarden bewegen minder dan anders, hebben veelteveel energie en zijn er echt op uit iets te kunnen zoeken om eens even flink te kunnen ontploffen.

Dan denken wij: Als dat hier nu al zo is, hoe erg moet dat dan wel niet zijn met paarden die de godsganselijke dag op stal moeten staan?
Dat kán toch niet anders dan met-de-hele klup-aan-de-stuiter-gaan?
Het lijkt mij levensgevaarlijk om op een stalpaard te moeten rijden nu :-M

Groet, Pien


Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:229-12-09 20:22 Nr:182092
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:182081
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 19:54:

> Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 19:43:
>
>> Anja Seijn schreef :

>
> De meesten van onze lespaarden zijn merries trouwens.
>
> Groet, Pien

Kan ik dan niet beter eerst Jeen bij Ingenioso (die kan nie kijken nie hé) en Nolasco zetten; de merries eventjes gewoon op hun eigen stukkie laten. Anders krijg je misschien dat de spanning wel héél hoog op kan lopen. Ik heb wel eens begrepen dat je niet zomaar in bestaande groepen moet gaan rommelen, de rollen zijn verdeeld en de dieren zijn gehecht aan elkaar. Moet je dan wel iets veranderen of misschien kijken of je iets kan toevoegen? Ik ben namelijk als de dood dat Ingenioso het allemaal wat moeilijk te bevatten vindt en hij ziet geen signalen hé ... Jeen is behoorlijk bezitterig, dus als Ingenioso opgejaagd wordt ... krijg je misschien paniek. Een blind/slechtziend paard wat in paniek gaat :-S Ik ben er nog niet helemaal uit, maar als ik ze vandaag zo met z'n allen langs het draad zie, dan lijkt het mij geweldig als ze als één grote famillie door de wei banjeren. Voor Nolasco en Jeen ook leuker, die zijn 3 respectievelijk 6 en die vervelen zich af en toe de je-weet-wel ... Ik denk dat ze met elkaar spelen maar in kan het helemaal mis hebben. Nolasco krijgt de gekke 5 minuten, gaat steigeren, bokken en flink racen door het weiland (je wilt ook niet weten hoe het er hier nu uitziet), vervolgens komt hij naar het draad toe, vlak voor Jeen en blijft stil staan. Jeen gaat op zijn beurt ook flink uit lopen sloven, beetje bokken, beetje ophoog komen, mooi lopen, hals erop en ... komt naar het draad en gaat Nolasco aan staan kijken, die vervolgens een keer hard briest en .... je raadt het ... weer zo'n rondje doet. Dat doen ze met enige regelmaat en met vol enthousiasme. Is dit nu spelen, beetje ballorigheid of gaat de ene heer tegen de andere heer lopen opbieden "de mijne is groter en als ik je te pakken krijg, dan ..." Ik zie het als spelen, omdat ik in het begin heel ander gedrag zag, namelijk oren plat en naar voren proberen uit te vallen. Merries even uit het zicht en heren bij elkaar zetten?
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:269-12-09 20:26 Nr:182093
Volg auteur > Van: Geertje Opwaarderen Re:182091
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Geertje
Den Haag
Nederland

Jarig op 17-3

1315 berichten
sinds 17-12-2005
Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 20:17:

> Merel Stoffers schreef op woensdag 9 december 2009, 20:02:
>
>> Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 19:54:

>
> Groet, Pien
>
>

Kan me in deze tijd van het jaar altijd goed voorstellen wat ze bedoelden met dat Zaf zo'n gevaarlijk en onbereidbaar paard was ja... De rest van het jaar durf ik er een baby op te zetten en koprol achterover van hem af te springen. Maar nu, hihi... Buiten mezelf laat ik er nu echt niemand op, veel te onvoorspelbaar. En als ie debiel doet, doet ie het goed he :).
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:269-12-09 20:26 Nr:182094
Volg auteur > Van: Jasmijn Wauters Opwaarderen Re:182088
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciale rubrieken voor bitloze dressuurwedstrijden KNHS Structuur

Jasmijn Wauters
België


286 berichten
sinds 29-3-2009
eddy DRUPPEL schreef op woensdag 9 december 2009, 20:09:

> e m kraak schreef op woensdag 9 december 2009, 19:20:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op woensdag 9 december 2009, 18:57:

> NIVEAU ipv er over te lullen beste man ,want das makkelijk .Er
> zijn volkomen idioten die president van een land worden dus om
> hier op jouw NIVEAU indrukwekkende (totaal onbegrijpelijke)
> teksten te zetten is niet echt...............moeilijk .

Euh;

- HC kan met halsring op zijn hengst Capricho door het Spaanse landschap rijden.
- HC rijdt met zijn blootsvoetse merrie Arabella op halsring een endurance-wedstrijd en wint bijna.
- Ik weet niet wat Egon tot nu toe al 'bereikt' heeft maar ik ben er zeker van dat hij het systeem van de weg is het doel hanteert en niet zo halstarrig als jij, Eddy, kijkt naar het eindresultaat. Als hij nu al niet met halsring bezig is, dan zal het niet lang meer duren. Hij toont in ieder geval kennis te hebben van zaken.

- 'Andrea en Ariel' rijden een dressuurproef op halsring en winnen.

Deze mensen hebben naar mijn mening en die van juryleden wel degelijk 'niveau'.

Groeten
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:279-12-09 20:27 Nr:182095
Volg auteur > Van: Jasmijn Wauters Opwaarderen Re:182088
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciale rubrieken voor bitloze dressuurwedstrijden KNHS Structuur

Jasmijn Wauters
België


286 berichten
sinds 29-3-2009
Er
> zijn volkomen idioten die president van een land worden dus om
> hier op jouw NIVEAU indrukwekkende (totaal onbegrijpelijke)
> teksten te zetten is niet echt...............moeilijk .

Haha, dat is precies hetgeen wat jij vaak doet.
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:339-12-09 20:33 Nr:182096
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:182092
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Anja Seijn schreef :
>
> Kan ik dan niet beter eerst Jeen bij Ingenioso (die kan nie
> kijken nie hé) en Nolasco zetten; de merries eventjes gewoon op

> krijg, dan ..." Ik zie het als spelen, omdat ik in het begin
> heel ander gedrag zag, namelijk oren plat en naar voren
> proberen uit te vallen. Merries even uit het zicht en heren bij
> elkaar zetten?

Ja, tis half half inderdaad. Beetje spelen, beetje imponeren.... Maar dat mag, dat hebben onze 7 mannen in de mannengroep ook. Die zijn altijd in beweging en aan het klooien.

Als ik jou was en er geen merries in het spel waren zou ik ze allang samen gezet hebben, maar je weet niet wat ze gaan doen he, en of ze gaan knokken (grote kans).

Inderdaad eerst even zonder merries, te beginnen met Jeen en Nolasco, dan Ingenioso erbij. Dan groot stuk weide zodat iedereen de ruimte heeft en alles bij elkaar. Het goede moment daarvoor kun je niet van te voren bepalen, het is aanvoelen maar vooral ook goed blijven kijken naar de signalen. Ze mogen best wat steggelen en mekaar eens wegjagen, als ze mekaar maar niet blijven achtervolgen, tot door de draad, dan wordt het eng.
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:359-12-09 20:35 Nr:182097
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:182087
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Speciale rubrieken voor bitloze dressuurwedstrijden KNHS Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Sky schreef op woensdag 9 december 2009, 20:05:

> Nils Vellinga schreef op dinsdag 8 december 2009, 21:52:
>
> Het accepteren van het bit is een heel belangrijk aspect voor

> losgelatenheid in de nek en de kaak tel ik even niet mee, omdat
> ik niet echt het nut van verzameling -> kaakgewricht snap. Als
> het paard namelijk ontspannen is, is zijn kaak toch ook lekker
> los?

Dat leer je tijdens je Orun!!

Heb meegereden, en kreeg continue 'houd hem smakelijk in het kaakgewricht'...
En als hij met zijn kop in de lucht liep, was het 'maak hem smakelijk in het kaakgewricht'...
Argh...
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:379-12-09 20:37 Nr:182098
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:182096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
Spirithorses schreef op woensdag 9 december 2009, 20:33:

> Anja Seijn schreef :
>>
>> Kan ik dan niet beter eerst Jeen bij Ingenioso (die kan nie

> daarvoor kun je niet van te voren bepalen, het is aanvoelen
> maar vooral ook goed blijven kijken naar de signalen. Ze mogen
> best wat steggelen en mekaar eens wegjagen, als ze mekaar maar
> niet blijven achtervolgen, tot door de draad, dan wordt het eng.

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er oorlog komt want de twee ruinen zijn lang hengst geweest, weten wat merries zijn, Ingenioso heeft gedekt en Jeen is heel bezitterig en zal z'n vrouwen niet zomaar weggegeven (tenzij hij een enorme blufkont is en van binnen een watje). Ik vrees en beetje voor oorlog alhoewel als je het niet probeert zul je het nooit weten ook.
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:459-12-09 20:45 Nr:182099
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:182064
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
joop schreef op woensdag 9 december 2009, 18:26:

> Peter Donck schreef op woensdag 9 december 2009, 14:09:
>
>> joop schreef op woensdag 9 december 2009, 13:24:

>
> nee, herriner ik me niet, hebben homozygote schimmels meer kans
> op melanomen dan heterozygote schimmels? Is de kans op
> melanomen niet gekoppeld aan het dominante gen?

schimmel is dominant en is eigenlijk een zwaar pigmentdefekt
ondertussen is duidelijk als je het gen 2x krijgt dat dan de kans op melanomen nog groter is
Alle camargues zijn schimmel, dus zouden ze ook allemaal homozygoot moeten zijn anders krijg je toch nog outcrops van niet-schimmel...
Volg datum > Datum: woensdag 9 december 2009, 20:469-12-09 20:46 Nr:182100
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:182065
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Waarom de natuur zo mooi is. Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
joop schreef op woensdag 9 december 2009, 18:29:

> Christel Provaas schreef op woensdag 9 december 2009, 16:52:
>
>> joop schreef op woensdag 9 december 2009, 13:24:

> melanomen worden vaak lang over het hoofd gezien. Paarden laten
> niet gauw zien dat ze ergens last van hebben. Dat "warmbloed"
> paarden vaak op hun 15 al op zijn ligt toch niet aan het feit
> dat het warmbloeden zijn.

nee, maar wel bv aan het feit dat ze steeds groter gefokt worden,
dat gaat doorgaans gepaard met kwaliteitsverlies op andere vlakken
net als te klein (shets)
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 12140½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact