Geertje schreef op donderdag 3 december 2009, 9:42:
> Er zijn ook nog wel andere situaties die een hypo veroorzaken
> zonder dat het iets met diabetes te maken heeft.
Uiteraard.
> Ze zijn meer
> en meer aan het kijken naar wat je incretine systeem precies
> doet en welke rol dat speelt.
Dat deden ze 25 jaar geleden ook al, maar ik heb helaas niet de indruk dat er veel snelheid in de vorderingen zit.
> Het is altijd een mogelijkheid dat je cellen gewoon responsief
> zijn maar je te veel insuline aanmaakt. Dus dan is er absoluut
> geen
insulineresistentie in het spel.
Maar die mogelijkheid is niet de grootste voorkomende groep. Daar zul je waarschijnlijk ook geen correlatie met voedingspatroon aantreffen.
> En de meeste van onze patiënten, hebben een alvleesklier die
> eigenlijk nog redelijk werkt maar waarbij er dus
>
insulineresistentie is. Uiteindelijk gaat je alvleesklier
> minder werken omdat te hoge glycemies toxisch zijn, maar het
> begint bij een DM type 2 met een resistentie... Althans, zo
> zien wij het nu toch.
Zo zie ik het dus ook. Maar dat is dan weer een vooruitgang met 25 jaar geleden.
> En GTT worden eigenlijk niet veel gedaan in ziekenhuissetting.
Zou eigenlijk wel moeten. In de beginfase van diabetes is de nuchtere waarde nog wel goed, maar gaat het mis na consumptie van koolhydraten. Bij mij werd in eerste instantie ook een normale nuchtere waarde gemeten, en vonden ze dat er niets aan de hand was. Pas na MIJN aandringen deden ze een GTT (met ongeveer dezelfde uitspraak als die jij nu bezigde: "dit doen we niet zo vaak in een ziekenhuis, meneer, dat vinden we zinloos!"). Waarna NA de uitslag de internist zich verontschuldigde en erkende dat ik inderdaad een probeem had en het verloop van de curve allerminst normaal was, en de bloedsuikerwaarden inderdaad veel te hoog opliepen. Hoe ze het moesten oplossen wisten ze overigens niet, dat heb ik uiteindelijk zelf moeten uitzoeken (in die tijd zonder internet wat lastiger dan nu). Het advies dat ik kreeg was om af te wachten, en als dan de nuchtere waarde OOK te hoog zou worden, dan konden ze me verder helpen.
Als ze geen GTT doen dan zien ze dus in eerste instantie niets. En zien ze patient uiteindelijk terug, als de boel verder is verergerd, met WEL een verhoogde nuchtere waarde. En denken de artsen dat dit het begin is van diabetes, terwijl ze de voorstadia volledig hebben gemist.
Indertijd heb ik hierover wat gepubliceerd, en inmiddels heb ik in de afgelopen 25 jaar een hele achterban aan mensen verzameld die allemaal via via bij mij terecht zijn gekomen met ongeveer dezelfde symptomen. Lusteloosheid, slapjes voelen, vaak enorme trek in koolhydraatrijk voedsel, overgewicht waar ze niet van afkomen, hoofdpijn, etc. Dan raad je ze aan om een bloedglucosemeter te kopen en eens bij te houden wat er gebeurt, passen ze van schrik hun dieet aan, en uiteindelijk verdwijnen de klachten.
Uiteraard is dit alles niet de schuld van de medische wereld, maar de voedingsindustrie die een taboe op vet heeft gecreeerd, en vervolgens in zowat alle producten fructose-stroop, glucose-stroop, diverse toevoegingen die eindigen op "-tose" (undercovernaam voor suiker), verstopt. De mensen verwachten niet dat als ze een plakje ham op hun brood doen dat daar suikerstroop in zit, het zit in in de meest idiote producten. Mensen wordt wijsgemaakt dat vruchtendrankjes zo gezond zijn ("zonder toegevoegde suikers") maar die de suiker in een hogere concentratie bevatten dan ooit van nature voorkomt, en waarbij de vezels en structuur zijn weggehaald (anders wordt het geen sapje) zodat de suiker NOG sneller wordt opgenomen.
Ondertussen vragen we ons maar af waarom het aantal diabetici zo explosief stijgt...

Enfin, ik kan hier een hele tijd over doorgaan, maar het gaat eigenlijk niet over paarden (hoewel het gebeuren rond paardenvoeding en de invloed daarop op de koolhydraatstofwisseling niet erg afwijkt van wat ik al heb geschreven over diabetes bij mensen.)
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."