Arabesk schreef op zaterdag 1 augustus 2009, 1:05:
> Nils Vellinga schreef op zaterdag 1 augustus 2009, 1:00:
>
>> Arabesk schreef op zaterdag 1 augustus 2009, 0:48:

>
> We hadden ook al bloedwormen toen ze op een zandpaddock stonden
> en hooi aten van onbemest en onbegraasd land..... (en dagelijks
> poepruimen in de zandpaddock)
Wat je wil is dat de wormen in je paard geen eitjes meer gaan produceren. Ze moeten zich dus niet lekker genoeg in die darm voelen om zich voort te planten. Je kan ze het leven zuur maken dmv kruiden. Verm-X bijvoorbeeld. Als ze niet meer paren en eitjes leggen ben je van de herbesmetting van je weiland af.
Dmv wormen wordt tegenwoordig de ziekte van Cushing behandeld en sommige vormen van eczeem bij de mens. De aanwezigheid van wormen is goed voor het immuunsysteem van het paard. De worm lijkt eerder een symbiont dan een parasiet, mits het evenwicht niet naar 1 kant uitschiet. Samen zijn ze ook voor miljoenen jaren geevolueerd... Het gaat pas mis sinds de mens zich ermee bemoeit.
Je moet dus zorgen dat de worm aanwezig kan zijn zonder te massaal te worden en de bekende schade aanricht. Je kan de wormenactiviteit verminderen door het paard dat te eten te geven dat daarvoor zorgt. Hier doen we dat met de blaadjes van onze berkenbomen en kleefkruid o.a. Ik doe zelf wormeitellingen en zodra ik eitjes vind krijgen ze kruiden. Daarna zijn de eitjes tot nu toe altijd weer weggebleven.
Ik zou chemisch gaan
ontwormen wanneer ik wormen in de mest zou zien of andere indicaties van een te grote infectie. Verder hebben we hier een hoge mate van hygiëne.
Bloedonderzoek naar wormen of larven is trouwens niet kwantitatief, het kan alleen aantonen dat er antilichamen in het bloed aanwezig zijn. Hiermee is het een indicatie dat er een (chronische) infectie is... Je weet dus dat er wormen zijn... en tja, what else is new...