Arabesk schreef op woensdag 3 juni 2009, 19:45:
> Ja ik moet het toch even kwijt. Vandaag werd ik weer eens
> geconfronteerd met onhandige bij-effecten van het oprichten van
> een vereniging van NB-ers. Op zich vind ik er niks mis mee dat

>
> In mijn ogen heb je het alleen begrepen als je ijzers vaarwel
> zegt. En daarom snap ik ook helemaal waarom de AANHCP dat van
> toetredende leden eist.
Hoi,
Waren ze maar allemaal zo gemotiveerd als jullie en velen bekappers hier op de site!
Die gewoon het BESTE willen voor het edele dier en open staan voor veranderingen en vernieuwingen zodat de paarden weer op gezondere voeten mogen gaan lopen in de toekomst.
Het is eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat we in de toekomst zonder hoefsmid kunnen en bepaalde dierenartsen,ze houden de handen boven elkaars hoofd.
Ze weten dondersgoed wat het beste is maar dan hebben ze bijna geen werk meer.
Mijn dierenarts heeft zelf paarden en is heel erg voor het natuurlijke en heeft mij ook advies gegeven bij de huisvesting en complimenten voor het hoefonderhoudt.
Hij komt hier alleen enten en als er een koliekpony is geweest(3 x in 12 jaar)overgang van boer naar hier!.
Verder heeft hij hier thuis mijn hengst gecastreerd en goed uitgelegd hoe ik moest handelen.
Gewoon een eerlijke man!.
Hoeveel dierenartsen hebben werk doordat een hoefsmid het verprutst door vernageling of paarden die door ijzers zichzelf aantikken met alle wonden op benen.
Hoefbevangen raken door teveel van de zool te snijden>?
Paarden die elkaar trappen ,met achter ijzers en dan in het land of paddock worden losgegooid?.
Ik noem dat gewoon klantenbinding!!!!
Zolang je vol blijft houden dat mensen het niet zelf kunnen leren in korte tijd,bijvoorbeeld dagcurses of meelopen(stage) met een natuurlijk bekapper blijven de klanten afhankelijk.
Het is natuurlijk hun inkomen en er is tegenwoordig veel concurentie vergeleken met 12 jaar geleden toen je bijna niet aan een smid kon komen.
Internet heeft ervoor gezorgd dat de "natuurlijke bekappers" zomaar konden gaan beginnen zonder goede papieren en iedereen kan zich voordoen als hoefsmid als hij met een busje langskomt met hoefsmederij erop en spullen bij zich.
Dan zorg je er wel voor dat een klant jouw klant blijft en rijdt je heel Nederland of Belgie door om een naamsbekendheid te krijgen.
Ook hebben ze allemaal een eigen manier ontwikkeld en vertellen ze de eigenaar dat het paard op hun manier het beste loopt,hoe het ook bekapt wordt.
Een ijzertje eronder betekend ook snel dat je niet zelf kan gaan lopen prutsen.
Haal je er een keer een andere smid bij krijg je meteen commentaar van wat heeft die nou gedaan!!!!....het moet juist heel anders en daar ga je weer.
Je durf haast geen andere smid meer te laten komen want als je er een hebt weggestuurd laat je het wel die er een andere keer bij te halen want dan laten ze het je goed merken dat je een stomme fout hebt gemaakt een ander tussendoor te vragen,ook al was die voor een andere klant op stal en kon hij eerder omdat het nodig was!
Als er niets uitgelegd wordt over zelfonderhoudt dan moet de smid weer komen en leer je het nooit natuurlijk.
Zelf bij endurence zijn er ruiters die gewoon zelf de ijzers vervangen(als ze met ijzers rijden) en het hoefonderhoudt bijhouden.
In dat wereldje is het heel gewoon zelf aan de hoeven te werken.
Sommigen nemen hun eigen hoefsmid mee maar dat kan niet iedereen.
Het blijft een wereldje waarin de eigenaar afhankelijk moet blijven van hoefsmid,paardentandarts etc.
Onze buren zijn verhuisd en ik heb tassen vol paardenbladen gekregen en altijd als het over hoefsmeden gaat of hoefverzorging zie je foto's van hoeven met ijzers eronder.
Dat valt mij eigenlijk steeds MEER op!!!.
Vroeger (jaren 70/80) had je bij ons op de manege bijna geen ijzers,manegepaarden allemaal blootvoets,pensionpaarden/pony's blootvoeds,behalve koetspaarden en springpaarden.
Als er wedstrijden waren op het weiland kregen sommige paarden ijzers met ...ja,hoe heten die dingen ook alweer die erin geschroefd werden??zodat ze niet uitgleden maar bijna alleen springpaarden.
Wanneer paarden in een zandpiste rijden werd verteld dan ronden de hoeven vanzelf mooi af en dus waren er bij de manegepaarden geen brokkelhoeven omdat ze dagelijks uren door de bak reden.
Pensionpaarden hadden eerder brokkelhoeven en ja...logisch,die kwamen vaak maar uurtje in de bak.
Men vertelde dan,ja pensionpaarden staan hoger in het bloed en manegepaarden zijn meer boerenpaarden
Ach,men laat zich gewoon in de maling nemen.
De manege paarden hadden tochtjes door het dorp met sinterklaas en koninginnedag enz. en mankeerden dan niets aan de hoeven.
De pensionpaarden kregen dan vaak te horen dat een ijzertje beter was vooral als je in de zomer af en toe een buitenritje wilde maken.
Resultaat daarna...brokkelhoeven als de ijzers er weer afgingen!
Ik heb geen idee of dit allemaal nog veranderen kan want er hangt voor de hoefsmeden die gestudeerd hebben een kostenplaatje aan.
Ik nodig van mij part hoefsmeden uit bij mij te komen kijken hoe ik het voor elkaar heb maar het interesseerd ze niet want weten zelf ook beter natuurlijk.
Ook gaat er tijd inzitten die ze beter kunnen gebruiken voor een klant.
Of je nu tradihoefsmid bent of natuurlijkhoefsmid en afhankelijk bent voor je inkomen dan moet je ervoor zorgen dat je terug moet komen bij de klant,anders is het er weer eentje minder.
Tradihoefsmeden zullen dus ook bewust natuurlijk gaan bekappen als de klant het vraagt maar denkt er niet aan het werk uit handen te geven natuurlijk!