Nick Altena schreef op woensdag, 10 november 2004, 22:00:
> Eingenlijk ben je niet voor een bit....maar je denkt dit nodig
> te hebben om je paardje met kar te kunnen besturen....?
Ik zelf heb niets tegen bit gebruik overigens. Wel tegen verkeerd bit gebruik. Het nadeel wat ik de laatste tijd zelf ondervind is dat je bij gekke situaties, zoals bijv. die mendoorgangen, wel eens onbewust te hard op het bit inwerkt. En dat is niet goed, dan werkt het bit als pijnlijk stuur. Dus is het kijken naar een ander alternatief eigenlijk mooi. Maar belangrijkste reden voor mij was, dat schuren. Inmiddels al bedacht dat ik dit alleen maar met zo min mogelijk tuig om het hoofd kan bereiken.
> Je wilt
bitloos maar bij
bitloos denk jij aan helemaal niks aan
> het hoofd....?
Ja inmiddels wel. Omdat ik na wat nadenken de laatste tijden van wat hier gezegd werd tot de conclusie kwam dat ieder
bitloos hoofdstel ook wel ergens op het hoofd van het paard inwerkt. Ik weet bijv. dat Isabella een hekel heeft aan druk op haar kin en neus, dus dan moet ik eigenlijk juist geen bitloze optoming gaan gebruiken zoals hier vaak omschreven. Dus als ik dan
bitloos zou willen, dan het liefst helemaal.
> Een touwhalster vond je niks vanwegen de knopen...waarvan je
> inmiddels weet (of op zijn minst twijfeld) dat het verhaal van
> die zenuwknopen/drukpunten op zijn minst erg twijfelachtig is en
> hoogst waarschijnlijk dus niet eens waar....
Oke, dat heb ik er dan mee geleerd dat dit anders is, dus daarna zag ik een touwhalstertje wat "meer" zitten; een mens kan toch zijn mening hierzien?
> Over
bitloos is hier al veel gesproken...net als er ook al veel
> gesproken is over touwhalsters cq stalhalsters....
> Nmm. zou ook jij dus inmiddels wel moeten weten dat
bitloos niet
> betekent dat er helemaal niks om het hoofd hangt...dat kan wel
> maar is meestal niet zo....
Ja dat zei ik toch ook. Ik zie niet zo'n groot verschil tussen met bit rijden en die bitloze hoofdstellen die hier worden aangeraden. En dan is dat voor mij geen argument om maar zonder bit te gaan rijden.
> Hoe in hemelsnaam wil je de ors zoals op deze site vermeld dan
> uitvoeren....
Dat vroeg ik mij dus af ja.
>> Ik wil bij
bitloos, denken aan optomingloos ... en daarmee blijf
>> ik gewoon volhouden dat het onveilig is om hiermee te gaan
>> mennen.
>
> iets wat ik dus niet snap...is dit nu wat je WIL denken of wat
> je altijd verstaan hebt onder
bitloos?
Zie hierboven, ik WIL zo denken omdat nogmaals een bit of een knevelneusriem voor mij geen echt wezenlijk verschil zijn.
> Als je dit optomingloos wil denken en doen, dan denk ik dat je
> die hoop maar snel weer moet laten varen.....zonder iets om het
> hoofd van jou paard de kar laten trekken door het verkeer gaat
> niet lukken....kan ik je nu al garanderen....daar is i te
> eigenwijs voor
Inderdaad, mijn idee. Was ook al mijn conclusie hoor inmiddels. Dit gaat dus niet werken voor de kar. Misschien leuk een keertje op het land uitproberen, want ontdekte vandaag dat ze echt wel goed te sturen en in te houden met een stalhalster en op de stem. Maar op de weg gaat dit niet werken. Het goed inhouden is relatief; op de wei is ze altijd wat "makker" dan in het verkeer, en minder eigenwijs.
> Een aantal vallen er voor je af...simpel omdat je er niet op
> zit, geen riem of ring dus...dat gaat niet werken...net als die
> navellijn en kijken en misschien het op de stem rijden ...al
> verwachte ik eigenlijk dat ze dat al kon.....
Kan ze ook hoor. Ik weet ook niet waarom het nu anders overkomt, maar ho is ho, stap is stap en draf is draf. Alleen galop kent ze niet, maar dat doet ze meestal wel als ze er zin in heeft en zo niet is het mij ook goed.
En bij ho halt hoef ik het bit nauwelijks aan te raken. Even bijremmen met de rem op de kar en doordat deze dan wat zwaarder gaat trekken met dat de wagen niet met zijn gewicht op haar blijft inwerken, gaat ze vanzelf een versnelling lager. Dus zoveel bitgebruik heb ik niet. Maar als ik het nodig heb (in noodsituatie) dan werkt het inderdaad als een rem. Maar dat is het zelfde als die ORS met een touwhalster, die knevelneusriem van de bitless bridle of de hackemore, enz. Die werken dan toch allemaal scherp in?? Mijn bitje gaat ook meer doen hoor als alleen dan op de tong en lagen drukken. Ook druk op de nek, ook kinketting in de kingroeve. Hoe meer druk, hoe meer werking. Maar dat is bij alle hoofdstellen zo heb ik sinds 2 dagen vernomen.
> Sprookjes bestaan niet is het gezegde maar ik weet zeker dat je
> met alle andere middelen vanaf de kar je paard kan besturen....
Maar het moet wel handig blijven. 2 Lange stokken zijn niet handig. Je maait fietser van hun fiets als je niet oplet, ze blijven in het bos in de struiken hangen en als je met eentje richting moet aangeven, moet je met de andere nog maar zien te sturen. Zo ook met een 1 enkel lang touw. Je werkt dit niet zo handig over de paardenhals heen bijvoorbeeld. Focussen werkt ook niet zo best, want afstand paardenhoofd menner is veel groter en ik zit hoger en ik doe niets met mijn lichaam dat ze voelt of kan zien. Je hebt dus 2 stukken touw nodig die ergens aan vast zitten. En nogmaals het liefst met zo min mogelijk leer aan het hoofd. Ik heb nu ook alle riemen die er niet op of aan hoeven eraf liggen. Heel onprofessioneel menhoofdstel heb ik nu. Liefst die neusriem er ook nog af, want die geeft de meeste irritatie.
>> Ik heb zelf ooit met hackemore gereden. Je merkt niet eens
>> dat je zonder bit rijdt, maar het gevaar bestaat dat je het
>> neusbeen breekt als je te krachtig gaat hangen.
>
> Begin ik ineens te twijfelen.......en als ik dan verder lees en
> de volgende regels tegen kom.....
Ik reageerde hier op wat anders. Ik heb met Isabella nooit met een hackemore gereden, maar in de Ardennen op een Merens. Ik merkte niet veel verschil van hackemore met een bit (tov manegepaard rijden).
>> Dus ik ga niet overstappen op een bitloze optoming die ipv
>> inwerkt op de mond, ineens gaat inwerken op wangen, kaken of
>> weet ik veel wat niet meer. Daar schiet ik niets mee op.
>
> begin ik nog meer te twijfelen....snap je dat?
> Twijfelen waarvoor jij dat bit dan gebruikt.....snap je dat ook?
En hier had ik het weer over Isabella, maar ik snap niet wat je bedoeld hier. Ik ben toch duidelijk dacht ik?
> Nu wat je zoekt....
>
>> Maar touwhalster zonder knoopjes lijkt mij toch een stuk
>> prettiger. Dan nog met breekbaar touw en het is helemaal ideaal
>> om me te werken

.
>
> Waarom breekbaar touw???
Dit was als een opmerking met humor bedoeld. Want nu het hier bij elkaar staat komt het lekker op een hoop wat ik geschreven heb, maar deze opmerking sloeg op wat anders. Het zijn 2 nadelen van een touwhalster had ik begrepen die knoopjes en dat onbreekbaar zijn, dus waarom zou je dat dan niet veranderd willen zien als touwhalstergebruiker vroeg ik me met een glimlach af.
> Nou...gewoon....het je paard leren....net als je al die andere dingen aan je paard hebt geleerd? Het paard gaat nu toch ook naar rechts of links? Stopt nu toch ook als je dat wilt? Wat gaat er veranderen dan?
Niets, want ik heb besloten om gewoon met bit te blijven rijden

.
> Tenzij je natuurlijk bedoelt dat je nu geen rem meer hebt....geen bit als rem....tja...dan zal je je paard op een andere manier moeten leren te stoppen als je
bitloos wilt rijden.
Nogmaals bit werkt niet als rem, daar zijn we het allemaal over eens. Maar als je door blijft vragen, ja dan geeft een gebruiker toch toe dat je het ooit wel als rem gebruikt, althans als stop. Maar dat doe je toch ook met een bitloze optoming, of gaan jullie nooit druk uit oefenen op de teugels/leidsels? Dat zou betekenen dat ieder paard van jullie puur op de stem reageert? Ik denk dat de mijne het nog een heel eind schopt met op stem rijden om eerlijk te zijn. Dus het bit hangt meestal gewoon in de mond als vermaak zeg maar of hoe je het noemen wilt.
Groeten,
Ingrid (pfff wat een verhaal, hoop dat het nu duidelijk is wat ik wil zeggen)