Sandra van Bommel schreef :
>>> Vandaag nog een gesprekje gehad met de smid. Hij heeft
>>> eigenlijk nog niet zo'n ernstige kneuzing meegemaakt, maar het
>>> is volgens hem geen zweer omdat het dan erger wordt (ze zet nu

> en een tumor.
> En nu dit weer...... pfffff.....
>
> Allemaal bedankt voor het meedenken, trouwens. Erg lief.
Als het een hoefzweer gaat worden dan is dat wel binnen een paar dagen duidelijk. Het paard wil dan echt niet op de hoef gaan staan en belast dan meestal alleen de punt van de hoef. Maar je moet dan duidelijk pulsaties kunnen voelen boven de hoef/onderbeen.
De hoef zelf kan heel warm aanvoelen maar dat is niet altijd zo, heb ik al gemerkt. Aan de hoef zelf kun je geen zwelling waarnemen.
Nog platte zolen in combinatie met stenige ondergrond kan wel tot kneuzingen leiden, dus de kans is groot dat er zich iets aan het ontwikkelen is. Een hoefzweer is geen ramp en gaat snel weer over nadat de pus eruit is en het geneest ook helemaal. Voor nu is het rot om te zien, de meeste pijn ontstaat voordat de zweer openbarst, daarna is de druk eraf en kan je paard al snel weer normaal lopen. Soms echter zweert het niet goed uit, lijkt het weer weg te gaan maar komt het na een tijdje weer terug, wij hadden dat hier bij een van onze paarden. Nadat we de laatste keer de zweer gevonden hadden hebben we deze open gemaakt en toen de pus eruit was is het niet meer teruggekomen. Wij gaan dus na een paar dagen kreupelheid + pulsaties altijd op zoek naar een zweer en wij snijden die open. Antibioticum heeft geen zin en nul toegevoegde waarde (uitgeprobeerd). Pijnstilling achteraf is dan ook niet nodig omdat de pijn vanzelf meestal binnen 24 uur weggaat. Eventueel zou je nu iets voor de pijn kunnen geven. Wij doen dat eigenlijk niet zolang het paard goed blijft eten en drinken en monter is omdat wij vinden dat pijn in deze een functie heeft en het paard zich vanzelf rustig houdt.
Oja, het is een nieuw paard, zorg dat ze niet teveel opgejaagd wordt door de anderen nu.
Succes hoor.
Pien