Anita Cats schreef op vrijdag 13 maart 2009, 21:25:
> Kunnen jullie mij iets vertellen uit eigen ervaring over een
> harde manenkam.
> Zit nog wel eens te dollen met Zalitha tijdens al onze

> Waar zou die harde manenkam aan kunnen liggen?
> Zou ze toch een magnesium tekort kunnen hebben?
>
> Anita
Puck is ook een vrij dun paard maar heeft bij momenten een vrij dikke en harde manenkam. Zij is bij ons gekomen omdat zij in haar verleden chronisch
hoefbevangen was.
Het gaat erg goed met haar, ze heeft sinds ze bij ons is, nu twee jaar. geen
hoefbevangenheid meer gehad maar we passen wel op met haar. We checken elke dag haar manenkam. Als ze dag en nacht op het gras staat voelt die weer gespannen en bijvoer met melasse (suikers) zijn al helemaal uit den boze voor haar.
Dus is zij een van de weinigen die in de zomer 's nachts met hooi in de paddock staat. Ze heeft een tijdje magnesium gehad maar dat was weinig verschil, ze zal dus geen tekort hebben.
Er zijn ook paarden die in aanleg een zware manenkam hebben, zonder dat er iets aan de hand is, zoals sommige Andalusiers. Misschien is Zalitha ook wel een paard met nou eenmaal ene flinke manenkam zonder dat er een probleem is.
Als je paard
hoefbevangen dreigt te worden zijn er meestal wel meer signalen zoals een oa vetophopingen aan weerszijden van de staartinplant en gevulde kuiltjes boven de ogen. Alhoewel dat bij Puck niet de belangrijkste graadmeter is daar zij vrij dun is (te dun naar mijn mening).
Zij krijgt overigens spelt en bietenpulp bijgevoerd, géén muslis'.
groet, Pien