Heidi_Aiden schreef op woensdag 18 februari 2009, 11:14:
> Hallootjes..
>
> Ik moet voor school een profielwerkstuk maken (PWS)..

> bijzet..
> Dat zou ik dan graag in mijn werkstuk plaatsen..
>
> Ik wacht af in spanning

alvast bedankt ^^
wees blij dat je een docent hebt met 0,0 verstand van paarden. Van hem krijg je de neutraalste feedback die je maar kunt krijgen.
Doe er iets mee.
Je kunt ook van al die stromingen de voors en tegens beschrijven. Wat je over
parelli schrijft, geldt ook voor andere stromingen. Maar
parelli heeft het commercieel aangepakt, boeken en dvd's enz. Het systeem is bedacht voor de mensen, de paarden kunnen het al. Het moet je echter wel liggen, de systematische aanpak van
parelli. Voor mij is het teveel 'met een boekie werken'. Mensen doen te weinig met hun gevoel. Het boekje houdt namelijk geen rekening met jóuw paard en ook niet met jouzelf. Persoonlijk vind ik het allemaal zo amerikaans, maar da's mijn mening dan weer.
Beschrijf eens wat old school way is? Er is een bijzonder groot verschil tussen de moderne dressuur, die ik onder 'paardensport' zou scharen. Totaal andere manier van trainen en omgang dan de klassieke manier van trainen, die het paard ruim de tijd geven om uit te groeien, rustig en geconcentreerd leren, en met véél minder hulpstukken dan in de sportdressuur, die al gauw naar de hulpteugels, en weet ik wat grijpen. Om maar te zwijgen over de rollkur, alleen om zo snel mogelijk aan het 'plaatje' te voldoen. Erg anders dan de klassieke training!
Een verhaaltje geschiedenis is ook leuk. Van de barokke paarden die met hun hogeschoolsprongen ook een potje konden vechten in de oorlog en het gepeupel op afstand konden houden. Omdat de manier van oorlogvoeren veranderde door dat er meer met schieten gevochten werd, moesten de paarden snelheid maken. Daardoor veranderde de voorkeur voor ras, men koos volbloeden voor de snelheid, en de zadels veranderden. De huidige maneges, zijn pas in zwang gekomen na de tweede wereldoorlog. Wat was hun bron? Juist, de legermanier, snelheid maken, allemaal links opstijgen enz. Hoefijzers eronder, lopen moest het, ze gingen toch niet zo lang mee, die paarden. Daardoor zo snel mogelijk intrainen, enz. Kijk, dat is leuk om te lezen voor een leek.
Bovendien, wat zijn stromingen? Het lijkt wel of iedereen zijn manier van uitleggen een naam geeft. Niet dat dat niet zou mogen, maar is het dan gelijk een stroming?
Weer genoeg om je in vast te bijten?
groetjes