Peet schreef op maandag, 8 november 2004, 10:14:
>> Precies! En daarom bemoei ik me niet met dingen die het paard
>> zelf wel kan. Per slot van rekening loop ik zelf niet op 4 benen
>> rond dus wie ben ik om voor mijn paard te bepalen hoe hij het
>> makkelijkste loopt? Dat weet ie zelf het beste...
>
> Dat is 't 'm nou juist! Dat weet een paard dus niet.
> Het paard is er niet op gebouwd om ons op z'n rug te dragen.
Paarden zijn erop gebouwd om met een ongeboren veulen+placena+vruchtwater rond te lopen. Geen half uurtje per dag maar 24 uur per dag. Ok, dat zit er niet op maar hangt er aan (zou het wat uitmaken of je over een brug loopt of onder de brug hangt?) Het gewicht is geen probleem.
Hoeveel weeg jij en hoeveel weegt je paard? Reken dat eens om naar hoeveel gewicht dat voor jou zou zijn? Ik schat zo'n kilo of 10?
Stel je nou eens voor dat onderstand verhaal gaat over jou, die een half uurtje per dag met een rugzakje op moet lopen met 10 kilo erin. Lees het nog maar eens:
> Je doet z'n
> lijf (spieren, botten gewrichten) geweld aan door hem maar
> "gewoon te laten sjouwen".
Heb jij speciale lessen nodig om te leren lopen met een rugzakje om? Krijg je er iets van, dat halfuurtje per dag met een luttele 10 kilo?
Wij laten onze paarden gewoon in hun waarde, en als ze binnen korte termijn volledig versleten zijn door onze rijgewoonten dan laten we het eerlijk weten.
Persoonlijk heb ik nergens ook maar enige bewijzen gevonden dat de dressuurmatige ideeen correct zijn. Er wordt hel en verdoemenis gepreekt als je gewoon op je paard gaat zitten en hem zijn eigen gang laat gaan, maar nergens blijkt dat dressuurmatig gereden paarden langer goed blijven dan niet dressuurmatig gereden paarden, eerder het tegendeel als ik zo eens om me heen kijk.
Voorwaarde is wel dat het paard de ruiter volledig accepteert en niet zijn rug wegdrukt en dergelijke.
> Dus ja, ik vind dit - rijtechniek en
> lichaamsgebruik - zeker een onderwerp die de moeite waard is,
> want ook in dit opzicht wil je toch het beste voor het paard?!
Precies. En we verschillen dus van mening over wat "het beste" is.
Ik hekel de arrogantie van de mens die denkt het universum te beheersen en te weten hoe andere wezens moeten lopen terwijl hij zelf geen 4 benen heeft en gewoon niet weet waarover hij praat. De mens is nog in staat om een adelaar te leren vliegen. Ik zie ook nergens ook maar wat voor bewijzen dat het nodig is om voor het paard te bepalen hoe hij precies loopt. Ik ga er van uit dat zoiets elementairs als lopen (wat niets te maken heeft met tillen wat mensen verkeerd kunnen doen) iets is wat een dier vanzelf goed doet. Zodra je dat fout doet protesteert er wel iets in je lichaam, en om dat te ontlopen ga je vanzelf goed lopen. Moeheid en spierpijn wijzen je de weg. Zo hebben wij zelf ook allemaal leren lopen.
Groeten,
Frans