Nick Altena schreef op zondag, 7 november 2004, 23:22:
> Nu zit ik dit stukje te lezen en vraag me nu het volgende af...
> Hoe zit het dan met de paarden/mensen/of ander dier, die wel
> ge-ent is , dus niet ziek wordt, maar wel drager is van het
> virus?
> Als je die tegen komt, en die zijn er dacht ik zat, en je bent
> niet ge-ent kan je toch ook ziek worden ?
Ja.
> Je wordt toch niet
> alleen maar ziek van niet geente medegenoten?
Nee, maar bedenk dat in niet geente medegenoten de ziekte zich kan vermenigvuldigen en dat geente medegenoten de ziekte slechts kunnen transporteren. Ofwel: Iemand die griep is zal al snotterend en proestend de virussen kwistig om zich heen strooien, iemand die de ziekte niet heeft kan wel een paar virussen aan zijn handen meedragen en dus de virussen transporteren maar zal ze dus niet zo kwistig rondstrooien als iemand die de ziekte zelf daadwerkelijk heeft.
> Dan gaat volgens mij het verhaal van als iedereen rondom je maar
> ge-ent is hoef jij het niet te doen dus niet op ? Of zie ik dit
> verkeerd?
Dat zie je verkeerd.

De redenatie is dat als iedereen geent is dat er dan niemand is die de ziekte kan laten vermenigvuldigen. Om weer naar bovenstaand vergelijk terug te gaan: Als niemand in jouw omgeving griep heeft is er ook niemand die hem met vieze handen kan overbrengen. Daarvoor is er dus eerst iemand nodig die niet geent is en die de ziekte heeft. Daarna pas kunnen geenten medegenoten een vieze zakdoek oprapen en daarna jou een hand geven zodat jij de ziekte krijgt. Het gaat dus fout wanneer een ge-ente populatie in contact komt met een niet-ge-ente buitenstaander.
In werkelijkheid is laatstgenoemd scenario natuurlijk heel goed denkbaar. We kennen allemaal voorbeelden van buitenlanders (of iemand die naar het buitenland is geweest) die een ziekte introduceren waartegen onze samenleving is inge-ent. Dan zijn ineens de niet-ingeente mensen de klos. Zo nu en dan gebeurt dat en vallen er weer slachtoffers.
> Daarnaast vraag ik me af waarom het tijdstip tussen enten bijv.
> tegen tetanus bij mensen zoveel langer duurt dan bij andere
> dieren....waarom werkt dat niet zo lang bij een paard
> bijvoorbeeld? Ligt dat dan aan de hoeveelheid /dosis in
> verhouding van gewicht of zo?
Geen idee.
Groeten,
Frans