britney schreef op donderdag 15 januari 2009, 10:56:
> Ik twijfel niet aan Frans IQ, hij is heel goed om een boek en
> zelfs een cursus te maken uit theorethische kennis. Er is
> genoeg geschreven in het engels voor hem om er iets moois van
> te maken. En mooi is het, de spullen heb ik al een tijd thuis.
> Mijn man en ik nu ook twijfelen aan zijn practische kennis en
Aan mijn practische kennis zou je alleen wat hebben als ik jullie paarden zou bekappen, maar dat ga ik niet doen. Op afstand heb je hooguit wat aan mijn theoretische kennis, de praktijk moet je zelf doen.
> willen graag weten hoeveel generaties paarden hij op zijn
> methode probleemloos onderhouden heeft.
Staat allemaal op de website, is al door anderen geciteerd.
Zo nu en dan komen er mensen die er een probleem mee hebben dat ik dit niet "van een ander" heb geleerd, en gebrek aan "ervaring" wordt dan al snel uitgelegd als een gebrek aan kennis.
Tsja, ik ben nou eenmaal een rare op dat gebied. Ze noemen dat ook wel een "auto-didact". Dat is mijn hele leven al zo geweest; op school was ik er meer niet dan wel, maar ze konden er niets tegen doen omdat ik wel tijdens proefwerken verscheen en dan toch de hoogste cijfers binnensleep en dus zodoende mijn VWO met gemak heb gehaald. Misschien dat het je gerust stelt dat ik nooit les heb gehad in computeren, maar dat ik wel destijds een florerend IT-bedrijf heb opgezet. Dat ik nooit les heb gehad in het programmeren van websites, maar dat deze website nochthans redelijk lijkt te werken. Dat ik nooit les heb gehad in het maken van films, maar dat ik toch de DVD in elkaar heb weten te zetten, met blue-screen technieken en dergelijke erbij. Dat ik piloot ben, maar nooit ook maar 1 enkele theorieles heb gevolgd, dat ik nu een eigen vliegtuig aan het bouwen ben, maar nooit een technische opleiding heb gehad. Dat ik kortegolfzenders heb gebouwd, maar nooit les daarvoor heb gehad (wel even de hoogste examens gehaald die op dit gebied vereist zijn). Dat ik nooit heb geleerd hoe je een boek schrijft, cursussen geeft, een bedrijf runt, etc. En zo zijn er nog veel meer dingen... Ik kan nou eenmaal heel gemakkelijk veel informatie in korte tijd opslurpen, de kernpunten eruit halen, me er een beeld van vormen, en vervolgens die informatie toegankelijk maken voor anderen. Allemaal zonder opleidingen ervoor te volgen, en allemaal zonder veel ervaring.
En zo heb ik me ook verdiept in het natuurlijk bekappen, zonder daar officieel les voor gehad te hebben. Troost je met de gedachte dat de eerste die op het idee kwam om een hoefijzer onder een paard te meppen daar ook geen les in had gehad.

Er zijn mensen die dingen uitvinden en toepassingsklaar maken, en er zijn mensen die dingen heel goed van anderen middels praktijkonderwijs kunnen leren. Mij past het eerste het beste, ik kan er niets anders van maken.
Bedenk ook eens hoeveel waarde die opleidingen en praktijkervaring hebben, als alle bekende hoefproblemen worden geaccepteerd als een onvermijdelijk feit waar je je maar gewoon bij neer moet leggen. Als van al die hoefsmeden met zoveel ervaring er niemand op het idee komt om een heel handige hoefstandaard te maken. Als al die hoefsmeden met zoveel ervaring en kennis nooit op het idee komen om een fructaan-index te maken, of zelfs zich maar eens te buigen over de vraag waar
hoefbevangenheid nou eigenlijk door ontstaat. Enzovoorts. Ik vind al die kennis en ervaring tamelijk waardeloos als het feitelijk nergens toe leidt.
Overigens is dit natuurlijk bekappen niet eens mijn persoonlijke uitvinding. Wat ik wel heb gedaan is me grondig verdiepen in de materie, en de ervaring van anderen analyseren en te combineren met mijn eigen ervaringen.
Het is dan ook niet MIJN praktische ervaring die je nodig hebt. Wat ik je kan bieden is een heldere uitleg, gebaseerd op de practische ervaring van vele mensen die zich wereldwijd met deze materie bezighouden. Een uitleg die jou in staat stelt om niet alleen je paard zelf te bekappen, maar ook nog te begrijpen waarom je dat doet, en hoe je eventueel zelf je kennis verder kunt vergroten met de basis die je is aangereikt.
Waarom ik niet altijd antwoord geef zal misschien nu ook wel wat duidelijker zijn: ik ben auteur, bekapper, programmeur, piloot, filmregisseur, techneut, docent, uitvinder, importeur, you name it, allemaal tegelijk en ik heb domweg niet genoeg tijd om alle discussies continu te volgen en overal op te reageren.
En verder kan ik op dit soort vragen, die neerkomen op: "wie ben jij dat jij vertelt hoe het moet" nou eenmaal niets anders antwoorden dan het bovenstaande, en dat doe ik liever niet omdat ik weet uit ervaring dat dit voor sommigen werkt als een rode lap voor een stier. In deze samenleving mag je gerust te koop lopen met het feit dat je goed kunt voetballen, maar als je goed informatie kunt opslurpen en goed kunt leren dan moet je dat maar zoveel mogelijk onder de tafel moffelen, want anders vinden ze je al snel arrogant. Dat is ook de reden dat ik vragen als "heb jij hier wel een opleiding voor gehad" of "heb jij wel genoeg ervaring" zoveel mogelijk uit de weg ga.
O ja, je richtte je vraag nu gericht aan mij, dus ik heb hem dan ook in de ik-vorm beantwoord, maar voor Ilona geldt een soortgelijk verhaal. Daarom zijn we ook zo'n goed team samen.

Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."