Esther schreef op donderdag, 4 november 2004, 13:46:
> Tijdens de dracht zorgt het moederlichaam dat er belangrijke "groei"-bouwstenen aangemaakt worden. Stoffen welke voor de ontwikkeling en bescherming van het - dan nog ongeboren - veulen noodzakelijk zijn.
Klopt. En het gaat daarbij vooral om eiwit, want dit zijn de bouwstoffen van het lichaam. Gelukkig zijn dit ook de bouwstoffen van planten, en zoals iedereen inmiddels weet krijgen paarden als planteneters per definitie een overschot aan eiwitten binnen.
> Juist de laatste drie maanden van de dracht groeit het veulen
> enorm.
Groei = weefselopbouw = eiwit.
> Ik denk wel als er voldoende gras is, er ook voldoende voeding
> uit het gras gehaald kan worden.
In hooi en kuil zitten eveneens vreselijk veel eiwitten.
> Toch denk ik dat net zoals bij
> een zogende merrie je toch wat extraas moet geven.
Dit klinkt als "toch denk ik dat je voor een buitenrit hoefijzers nodig hebt".

Ik ben dus vooral geinteresseerd in de onderbouwing, want anders komen we geen steek verder. WAT precies heeft het veulen nodig dat niet in gras/hooi/kuil zou zitten?
>> Een zogend dier schijnt daarentegen wel een hogere behoefte te
>> hebben aan extra voeding.
Leuk: In de link die je me stuurde stond ook:
"Als het veulen eenmaal geboren is, stijgt de energiebehoefte aanzienlijk, omdat voldoende melk geproduceerd moet worden".
Verder halen ze op die site energie en eiwitten behoorlijk door elkaar en staat er niet wat je volgens hun zou moeten voeren.
Overigens de enige oorzaak die ik heb kunnen terugvinden over osteochondrosis is niet een tekort aan iets maar een teveel aan iets: zink! Maar ongetwijfeld zullen er wel meer oorzaken voor deze aandoening zijn. Vooralsnog zie ik nog niet hoe je door
krachtvoer te verstrekken deze aandoening zou kunnen voorkomen (het lijkt me zelfs dat deze aandoening vaker voorkomt onder gedomesticeerde paarden dan onder wilde paarden, en dat zou eerder pleiten voor weglaten van
krachtvoer, precies zoals ik doe).
Groeten,
Frans