Wij hebben circa 1,5 hectare weiland, verdeeld in 3 gedeelten en ik kom er maar niet uit ...
Wij hebben de afspraak met de vorige eigenaar voortgezet, een boer (veeteelt/runderen) in onze omgeving heeft ons weiland in gebruik. Dit houdt in dat hij meer van zijn koeienmest kwijt kan. In ruil daarvoor bemest hij ons weiland en zet hij er wat dikbilkoeien (houdt hij voor de hobby) op, afhankelijk van wat wij willen 1, 2 of 5 koeien, sleept het weiland etc. We wisselen regelmatig van weide, zodat de paarden achter de koeien aan grazen. Hij sleept het weiland en houdt het onkruid (distels, jacobsellende etc.) goed in de gaten. Kortom, goed geregeld zou je zeggen, maar ...
Als beginnende boerin heb je er natuurlijk geen kaas van gegeten. Nu zijn zijn koeien (totaal 5, jonge dieren) half oktober jl. van het land gehaald. Ik heb dus prachtige kaalgevreten weilanden en moest al heel vroeg in het seizoen mezelf drie slagen in de rondte lopen met hooi.
Nu zit ik te denken ... ik wil volgend seizoen wel koeien, dat is goed voor het wormengedoe, maar niet zoveel. 2 of 3 van die vreetschuren vind ik meer dan genoeg. Die beestjes lopen met hun tweehoevige pootjes de hele boel bij nat weer aan diggelen (is nu nog te zien!) en vreten alles op. Natuurlijk bemesten lijkt mij prima. Er wordt niet overmatig bemest. Koeien mogen half augustus weer terug naar de boer. Dan kan ik de weilanden zelf om en om gebruiken en hebben de paarden langer in het seizoen voldoende voer en "trekken" de weilanden bij. Paardenmest wordt uit het land gehaald of gesleept.
Wat zouden jullie doen?