InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 10133 van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 22:3612-12-08 22:36 Nr:151981
Volg auteur > Van: Isabel van der Made Opwaarderen Re:151913
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

Isabel van der Made
Hertfordshire
UK


3722 berichten
sinds 2-3-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 11:15:

> Ideale broedplaats voor schimmel,Mok enz ...........buiten het
> feit om dat met zeiknatte voeten/benen staan, je ganse lichaam
> nog eens verkild .Constant in de regen staan is dan weer
> schitterend voor regenworm of regenschurft !Heeft ook alemaal
> te maken met weerstand van het paard maar waarom de miserie
> opzoeken ? Als het echt pokkeweer is en diepe blubber ,leg ik
> het hooi in de schuilstallen en plaats ik het water op de
> hoogst mogelijke droge plaats , zo ben ik zeker dat er ruime
> periodes in de droogte word gestaan en dat de vacht volledig
> kan opdrogen , Leg je het hooi in de gietende regen buiten
> hebben de dieren eigenlijk geen keuze dan erin te gaan staan hé
> ,anders hebben ze geen eten ;-) .

Maar een paard met regenworm, daar is geen weerstand tegen opgewassen.

Daar moet je echt vreselijk mee uitkijken, ook zo moeilijk te behandelen, de gevreesde regenworm. En ook in de schuilstallen ziten ze trouwens, die regenwormen.
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 22:3812-12-08 22:38 Nr:151982
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:151976
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: clickertraining based on dominance ? Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Karin Haneveer schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:10:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 19:49:
>
>>>>>

> emotieloze soort dat alleen op dominantie en overleven gericht
> is.
>
> Karin

Tuttut ,er zijn wel degelijk emoties maar die liggen op een véél basaler niveau dan de mensen (meestal vrouwen !!) Graag willen geloven !!! Is een groot verschil ! Vrouwen willen graag knuffie doen ,alles in een roze daglicht stellen en zien .Stel je voor dat dit hondje zijn eigen maat opvreet naast de autosnelweg Nou dan heeft ie em toch uit liefde opgevrete of zo iets ! T'is allemaal zo ingewikkeld niet hoor maar je moet het loskoppelen van jullie sociaal gecultureerde / geciviliseerd denkpatroon

> Blijkbaar lijkt hij toch iets te weten van gevaar, waarom zou
> ie anders wijken voor auto's.
Pavlov ! Je eerste tien, twintig maten zien overreden worden BV ? Geconditioneerde overlevingshouding ?
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 22:3912-12-08 22:39 Nr:151983
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:151968
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: shit, hoefzweer Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
Sorry, moest knippen, Frans zei dat het bericht te lang was :-)

We kunnen daar niet over meepraten omdat we het paard niet gezien hebben maar ik ben er meer en meer van overtuigd dat natuurlijk bekappen weliswaar een onmisbaar iets is, maar toch niet meer dan een onderdeel van het geheel waar we naar moeten kijken als - of liever nog voordat- er problemen zijn.
Laten we eens een, zoals zoveel voorkomt, een hoge en een lage hoef bekijken. Het paard staat dan letterlijk scheef, zoals wij doen als we een schoen aantrekken waar een hak vanonder gebroken is. Ga maar eens zo staan en voel eens welke kant je het meest zult belasten en wat dat doet met je heupen.
Nu zit een been bij een paard niet vast zoals bij ons, het heeft geen sleutelbeen en ook vanachter is de bouw heel anders, het lichaam is letterlijk een hangbrug tussen de voor en achter pijlers in, maar het zijn wel de banden en spieren die meer of minder gewicht zullen moeten verduren aan een kant. Het is ook zo dat alles diagonaal gecompenseerd wordt, dus alle ingrediënten zijn aanwezig om het hele lichaam ongelijk belast te laten worden en dat is vragen om peesblessures en ellende in de voeten.
maar wat is er eerder, de kip of het ei?
Het kan ook beginnen met een scheve ruiter, een scheef of slecht, pijnlijk zadel waardoor het een rugblessure kan krijgen en zich daarom vastzet , spieren die scheef ontwikkelen en waar de ruiter geen zicht op heeft en het paard op zijn makkelijke kant nog schever rijdt, omdat het zoveel lekkerder rijdt. Hoe compenseert de voet dat dan, al die ongelijke belasting?
Indertijd heb ik het project bij en met Antoine de Bodt gedaan en werkelijk alle paarden die problemen met normaal lopen hadden, hadden ongelijke hielen en aan een kant een veel steilere voet dan aan de andere. Toen heb ik geleerd dat je aan de voeten van een paard kunt zien waar en hoe een paard scheef is. Nu met mijn thermografische camera, zie ik nog veel beter wat een ellende er is, waar de meerderheid van ons nooit bij stil gestaan heeft. Dat we als we er een zadel opleggen niet anders doen dan compenseren en het minst kwade van kwaden tot het best passende zadel promoveren.
Ik schrijf dit natuurlijk omdat ik de laatste tijd naar heel veel paarden kijk waar de problemen vanaf druipen, op een prachtige zadelpascursus zit, waar ik van de leraar onder de indruk ben omdat hij zo enorm veel weet en me heel erg in rechtrichten verdiep.
Sorry dat ik nog al zwartgallig klink, maar we hebben met z'n allen geen idee! Een paard met verschoven wervels, ( en da's niet zo moeilijk bij een paard) of een zadel wat ergens pijn doet, zal nooit ontspannen gaan lopen en zijn buikspieren gebruiken om zijn rug bol te maken en de achterhand onder zijn lichaam te brengen, al doen we nog zo ons best, al hangen we er 80 hulpteugels aan, het kan het eenvoudig niet omdat het pijn doet.
Het zal gaan compenseren in zijn bewegingen, aan een kant een beetje korter gaan stappen, en de spieren veel meer 'aan de sterke kant' gaan ontwikkelen en de andere kant wordt zwakker en zwakker. Maar goed, ik kan hier nog wel drie bladzijden over door schrijven en zal ook best commentaar krijgen maar ik wil toch wel een concreet voorbeeldje geven.
Van de week was ik bij iemand die een westernzadel wou kopen. Toen ik kwam waren de eigenaar van het zadel, met een vriendin en de eigenaar van het paard aanwezig.
Ik ben begonnen met het paard op te meten, kijken waar het schouderblad van het paard lag, waar de borstwervels overgaan in de lendenwervels, afgetekend op het paard en toen het zadel erop.
De algemene opinie, behalve de mijne , was dat het zadel 'best goed' lag.
Ik zag dat het zadel over het schouderblad lag en er veel te veel druk voorbij het kritieke punt , de laatste borstwervel kwam. Het zadel, eigenlijk de boom was gewoon te lang.
Omdat het best goed leek te liggen, je kon een paar vingers tussen schoft en zadel leggen en het kiepte niet echt vanachter EN het zat lekker! ben ik ervan overtuigd dat ze het zadel gekocht had als het daarbij gebleven was.
Ik heb haar gevraagd een kwartier te rijden in verschillende gangen en voor mij werd het steeds duidelijker, het paard liep enorm op de voorhand en ik had het idee dat ie in draf ervandoor wilde om zijn balans te kunnen houden.
Toen het paard warm was heb ik thermobeelden gemaakt.
Je schrikt je kapot! Wat ik al gezien had, was de boom te breed en lag het dus over het schouderblad, wat een enorme druk liet zien, het midden van het zadel vormde een brug, de hoek van de bars was niet gelijk aan de rug want alleen de buitenkant daarvan "droeg" het werd scheef belast en dan was er ook nog heel veel druk achter de laatste borstwervel.
De kwaliteit van het zadel was niks mis mee, maar bedenk eens als het hiermee jaren was gaan lopen, het was vragen om ellende geweest, binnen de kortste keren atrofie van de schouderspieren, en noem het allemaal maar op.
En daarmee kom ik terug bij het begin van mijn tirade :-)
Waar begint het bij het paard, bij de voeten? Bij het scheef zijn? bij het zadel waar we op zitten? En wat zijn de gevolgen? kreupel? 'hoefkatrolontsteking' ? Of zou ik overdrijven?

Piet
Natuurlijk Bekappen - Outcome Based
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 22:4012-12-08 22:40 Nr:151984
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:151977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:30:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 12 december 2008, 19:25:
>
>> antares schreef op vrijdag 12 december 2008, 8:18:

> de modder te staan... zover mijn ervaring strekt interesseert
> het paarden geen drol.
> Overigens lijkt mij niets mis met het AID criterium: dat er
> mogelijkheid aanwezig moet zijn om droog te staan/liggen.

Turlijk interreseerd het hun geen drol , zij kennen ook de mogelijke consequenties niet !! Is nogal belangrijk bij het ontwijken van een situatie niet ?
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:0212-12-08 23:02 Nr:151985
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:151980
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
Michiel schreef op vrijdag 12 december 2008, 21:20:

> e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:30:
>
>>> Wij hebben er nooit nadelige gevolgen van gezien.

> met paardemest). Ze draaft weer, binnenkort naast de fiets op
> pad.
>
> Groet, Michiel

Hoi Michiel, goed om te lezen dat jouw paard van de mok af is. Ben je tandpasta blijven gebruiken? Ook mijn Fries is nagenoeg mok vrij, terwijl het kleddernat is overal. Hij staat dan wel niet in de modder, weiland is redelijk droog, maar je kent het wel die inloopstukken, behoorlijk vertrapt en modderig ... Modder schijnt ook zuiverend te werken en volgens mij is het een heel verschil of ze in hun eigen urine/mest staan te verweken (wat je soms ook wel hoort/leest) of simpelweg schone aarde dat door water en getrappel in een modderbad is veranderd. Waarmee ik natuurlijk ook niet wil zeggen dat paarden 24 uur per dag in een modderbad moeten staan, maar als ze elders droger kunnen staan en ze moeten zo nu en dan door de modder, daar krijgen ze m.i. helemaal niets van. Er is ook volgens mij geen AID of welke instantie ook, die hier een probleem in zien, want dan kunnen ze bijna alle paarden in Nederland en, waarschijnlijk, ook België morgen op groot transport zetten, want geen paard houdt nu droge voeten!
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:0312-12-08 23:03 Nr:151986
Volg auteur > Van: Nick Opwaarderen Re:151946
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: clickertraining based on dominance ? Structuur
Nick
Nederland


5000 berichten
sinds 13-3-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 17:10:

> Gudrun schreef op vrijdag 12 december 2008, 16:29:
>
>> Ook bij honden recent onderzoek, ik heb ergens nog een linkje

> zoogdiersoorten geblazen .Beetje zoals die Chiwuawa die
> gromt/bijt als hij op de schoot van zijn baasje zit als er
> iemand TE kort komt !!Och hij is zo jaloers !!!!!!!!!!!! en
> geen kat die reageert natuurlijk !!!

Ik wordt een dagje ouder dus vergeet nog wel eens wat.
Eddy , vertel me nog eens even welke honden-opleiding jij ook al weer had genoten ?
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:0412-12-08 23:04 Nr:151987
Volg auteur > Van: Karin Haneveer Opwaarderen Re:151979
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: clickertraining based on dominance ? Structuur

Karin Haneveer
Nederland


318 berichten
sinds 27-8-2005
Michiel schreef op vrijdag 12 december 2008, 21:00:

> Karin Haneveer schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:10:
>
>> Ik hoef niet ALS een dier te denken, ik ben er zelf een:-)
>> Weliswaar van een wat andere uitvoering, maar ik ga liever mee
>> met de gedachtes van Michiel, dan met jouw voorstelling van een
>> emotieloze soort dat alleen op dominantie en overleven gericht
>> is.
>
> Mooi dat zijn wij het allemaal met elkaar eens :-) Ik met Eddy
> in ieder geval wel.

Ik bedoelde dat ik het eens ben met jouw gedachte dat dieren wel emoties kennen, er alleen niet alle wanhoopgedachtes enz bovenop leggen zoals mensen dat doen. Dat is iets anders dan emotieloosheid van dieren.

En wat de hond betreft, nee, niet iedere hond zal een ander van de straat gaan slepen, maar ik snap niet wat er mis is aan de gedachte dat er een vriendschap kan bestaan die "zover" gaat dat je een uitzondering op een regel bent (voor zover wij mensen die "regels" al begrijpen/goed interpreteren).

Karin

Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:0512-12-08 23:05 Nr:151988
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:151984
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 22:40:

> e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:30:
>
>> Frans Veldman schreef op vrijdag 12 december 2008, 19:25:

>
> Turlijk interreseerd het hun geen drol , zij kennen ook de
> mogelijke consequenties niet !! Is nogal belangrijk bij het
> ontwijken van een situatie niet ?

Ik ben, ondanks toch wel enige anciënniteit met meer dan een paar paarden, met die consequenties ook niet bekend.

Daarnaast niets waarvan ik weet dat erop wijst dat er sprake is van wat voor evolutionaire druk bij paarden richting ontwijken van modder of nattigheid. Dit is wat je zou verwachten als het nadelig voor ze zou zijn. In dit opzicht lijken paarden niet gespecialiseerd, kunnen dus een brede niche benutten. In dit perspectief is "mogelijke consequenties kennen" totaal irrelevant.
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:1412-12-08 23:14 Nr:151989
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:151988
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 23:05:

> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 22:40:
>
>> e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:30:

> nadelig voor ze zou zijn. In dit opzicht lijken paarden niet
> gespecialiseerd, kunnen dus een brede niche benutten. In dit
> perspectief is "mogelijke consequenties kennen" totaal
> irrelevant.

Evolutionaire druk beslaat ietsje meer dan enkele tientallen of honderden jaren niet ? Hoeveel kuddepaarden ken jij die enkele honderden jaren geleefd hebben in dit verband binnen dezelfde omstandigheden in NL of Europa, of wereldwijd ? Is een beetje zoals beweren dat paarden graag de stal in gaan OMDAT ze der eten krijgen bvb !! Een paard kan onmogelijk de link leggen naar ongunstige omstandigheden als dat zijn ENIGE omstandigheden zijn waarin hij kan vertoeven !! Als hij de keuze heeft daarentegen ???????????????????
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:1412-12-08 23:14 Nr:151990
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:151977
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 20:30:

> Frans Veldman schreef op vrijdag 12 december 2008, 19:25:
>
>> antares schreef op vrijdag 12 december 2008, 8:18:

> de modder te staan... zover mijn ervaring strekt interesseert
> het paarden geen drol.
> Overigens lijkt mij niets mis met het AID criterium: dat er
> mogelijkheid aanwezig moet zijn om droog te staan/liggen.

Nou, dan zal het wel heel antropodinges van mij zijn als ik denk dat mijn paarden niet blij met alles afhangend of onder zich in getrokken staan te simmen en de hele dag niet willen bewegen als ze tot hun enkels in de blub moeten staan.
Míjn paarden maak ik er in elk geval niet blij mee, die staan zwáár te balen als ze in de blub moeten staan. Soms moet je ze zelfs met zachte dwang hun paddocks induwen.
Die Konik van jou, Egon, kan een ander plekje opzoeken, veel omheinde paarden hebben niks te kiezen :-S

En het is niet voor de mok waarom ik dit zeg want wij hebben hier nooit mok. Ziek zorden ze ook niet maar het wintersiezoen vinden de paarden en wij een báááále seizoen als het op koude en natheid aankomt!

Effe voor de duidelijkheid: Ze hebben allemaal voldoende droge plekken maar moeten door een nat stuk bij de ingang, voor het geval ik de AID op verkeerde gedachten breng....

Groet, Pien


Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:2112-12-08 23:21 Nr:151991
Volg auteur > Van: Spirithorses Opwaarderen Re:151966
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: hoelang is er al ervaring met natuurlijk bekappen. Structuur

Spirithorses
Homepage
Vroenhoven - Riemst, bij Maastricht,
Belgie.

Jarig op 1-3

10715 berichten
sinds 6-1-2004
eddy DRUPPEL schreef :

> Heb je een fles rode wijn naast je pc staan ? !LOL
> schrijffouten zijn MIJN specialiteit ,niet de jouwe !LOL

Nee, :-M , Jack had het eten klaar en zat achter me te wachten totdat ik van dit verd**** forum afkwam, hihi.

Greetz!
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:2212-12-08 23:22 Nr:151992
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:151983
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: shit, hoefzweer Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op vrijdag 12 december 2008, 22:39:

> Sorry, moest knippen, Frans zei dat het bericht te lang
> was :-)
>

> Waar begint het bij het paard, bij de voeten? Bij het scheef zijn? bij het zadel waar we op zitten? En wat zijn de gevolgen? kreupel? 'hoefkatrolontsteking' ? Of zou ik overdrijven?
>
> Piet
> Natuurlijk Bekappen - Outcome Based

Je drijft "in je enthousiasme (komt van het frans)" een beetje over !! Dierenartsen leren Vijf jaar op een rij om zo'n beelden te diagnosticeren bvb en sommigen kunnen het nooit !JIJ hebt je camera een jaar geleden gekocht en bent nu aan case study , 20,30 ? Beetje gevaarlijk om daaraan gevolgtrekkingen te naaien niet ???
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:2212-12-08 23:22 Nr:151993
Volg auteur > Van: Karin Haneveer Opwaarderen Re:151982
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: clickertraining based on dominance ? Structuur

Karin Haneveer
Nederland


318 berichten
sinds 27-8-2005
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 22:38:

>
> Tuttut ,er zijn wel degelijk emoties maar die liggen op een
> véél basaler niveau dan de mensen (meestal vrouwen !!)

Dan moet je dat ook schrijven, ik reageerde op je bericht dat dieren geen!! emoties hebben. Nou denk ik wel te begrijpen dat je dat niet zo zwart wit bedoelt (omdat ik me niet kan voorstellen dat er dierenliefhebbers zijn die zo denken), maar da's dan maar gissen.

>> Blijkbaar lijkt hij toch iets te weten van gevaar, waarom zou
>> ie anders wijken voor auto's.

> Pavlov ! Je eerste tien, twintig maten zien overreden worden BV
> ? Geconditioneerde overlevingshouding ?

Hoe ie dat geleerd heeft is toch helemaal niet van belang ? Hij weet het blijkbaar en TOCH gaat ie de straat op.

Karin
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:2412-12-08 23:24 Nr:151994
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:151913
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 11:15:

> antares schreef op vrijdag 12 december 2008, 8:18:
>
>> Frans Veldman schreef op donderdag 11 december 2008, 22:44:

> periodes in de droogte word gestaan en dat de vacht volledig
> kan opdrogen , Leg je het hooi in de gietende regen buiten
> hebben de dieren eigenlijk geen keuze dan erin te gaan staan hé
> ,anders hebben ze geen eten ;-) .

Hoe natuurlijk is het dan allemaal nog ... een paard op stal zetten (en dan heb ik het niet of 24u!) daar is iedereen behoorlijk tegen, maar niet in de blubber, niet in de regen, ze krijgen allerlei enge dingen (regenschurft, wormen, hoefproblemen, beenproblemen etc.) allerlei dingen verzinnen om ze toch naar binnen te lokken (deur staat welliswaar open, maar toch). Begrijp me goed, ik schrijf dit niet uit negativiteit, maar wel omdat ik het soms zo verrekte lastig vind om de rode draad te blijven zien bij het natuurlijk houden van paarden. Ik zet mijn paarden 's ochtends vroeg op het land en haal ze 's avonds toch weer naar binnen, ze staan nu (in de winter) minimaal 12 uur per dag lekker in de wei. 's Zomers is het vanzelfsprekend een heel ander verhaal. Ze hebben hele ruime stallen (zeker wel 5 x 5) met zo'n buitenluik (kan ff niet op de naam komen, maar ze kunnen met hun hoofd naar buiten, dus lekker frisse lucht), ze staan op stro, krijgen onbeperkt hooi. Zijn zowel fysiek als mentaal in een topconditie, nooit hoefproblemen, nooit andere problemen (behalve de mok bij mijn Fries, maar welke Fries heeft het niet) Doe ik het dan echt zo verkeerd?
Volg datum > Datum: vrijdag 12 december 2008, 23:2712-12-08 23:27 Nr:151995
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:151989
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: modderige paddock... Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 23:14:

> e m kraak schreef op vrijdag 12 december 2008, 23:05:
>
>> eddy DRUPPEL schreef op vrijdag 12 december 2008, 22:40:

> eten krijgen bvb !! Een paard kan onmogelijk de link leggen
> naar ongunstige omstandigheden als dat zijn ENIGE
> omstandigheden zijn waarin hij kan vertoeven !! Als hij de
> keuze heeft daarentegen ???????????????????

De koniks hebben keus!
Werkelijks niets in hun gedrag wijst erop dat ze een water - of modder mijdende diersoort zijn.

Wat breder (wereldwijd) bekeken doen paarden het prima van moerasgebieden tot halfwoestijn, van zeenivo tot redelijk hoge berggebieden (hoe hoog weet ik niet precies :-P ).

Wat wil je nu precies vertellen?
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 10133 van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact