e m kraak schreef op zaterdag 29 november 2008, 4:15:
> Beide kunnen vol inzet dezelfde dingen doen (want waarom zou de
> magnitude van ontwijking, van moeten minder groot zijn dan die
> van willen?) maar de uitdrukking van heel het wezen is
> verschillend. Ik heb een parellipaard nog nooit initiatief zien
> nemen, nog nooit aan de mensen zien vragen om méér.
Dan moet je hier eens komen kijken.
Eerlijk gezegd valt het me van jou wat tegen dat jij valt in diezelfde valkuilen als veel anderen als ze de formulering "druk" horen en uitsluitend denken in termen van "moeten" en "dwang".
Als ik naast jou sta, en ik zie ineens een vos over het terrein rennen, en ik wil dat jij hem ook ziet, is het dan gek als ik jou zachtjes bij je arm pak en je een de goede kant opdraait en zeg "moet je daar eens kijken!" En zodra je de goede kant op kijkt laat ik los ("release") zodat jij weet dat je niet verder moet draaien. Of ik loop naast je en duw je iets opzij en zeg "oeps, je trapje bijna in een hondendrol!"?
Of jij loopt geblindoekt en ik stuur je middels handcontact een drukke weg over.
Nou oefen ik "druk" uit op je, zodra ik je aanraak en je een bepaalde kant op stuur.
Is dat dwang? Ontwijkingsleren?
"Druk" is niet altijd negatief, het is een volwaardige communicatievorm. Zoals jij hopelijk toch wel weet kan communicatie door middel van geluid, licht, maar evengoed door contact.
Het fraaie is dat de communicatievorm door middel van contact zo naadloos aansluit op het rijden op het paard. Dat gaat nou eenmaal gepaard met communicatie door middel van contact. Daarom ook dat zoveel klikkeraars naast het paard blijven staan, want zodra ze erop gaan zitten komen ze terecht in een wereld vol contact, een wereld die ze minder beheersen.
Het begint onderhand zo flauw te worden dat sommige lieden steeds maar weer dat clickeren blijven verdedigen door andere methoden onterecht onderuit te halen. En natuurlijk zijn er zat mensen bij wie "contacttrainen" ontaardt in overdreven veel "druk" (ik zou jou ook geblinddoekt kunnen sturen met een priem of zo, maar dat is toch echt iets anders dan boven omschreven, hoewel het ook nog steeds onder "druk" valt). Maar diezelfde lieden die niets van contacttraining begrijpen snappen waarschijnlijk ook niets van
clickertraining en trekken dat evengoed uit zijn verband.
Misschien moeten we vanaf nu de voor veel mensen verwarrende termen "druk" maar vervangen door "contact", dan snappen ze misschien beter de essentie.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."