Lineke schreef op vrijdag 21 november 2008, 18:22:
> Ik ben erg geinteresseerd in dit menggranulaat en ik heb
> geprobeerd om hier iets over te vinden op internet maar ik vind
> het nogal warrig.

>
> Alvast bedankt voor je hulp!!!
>
> Groetjes Lineke
Wij hebben het hier vandaan:
http://www.puinrecycling.nl/puinrecycling.nsf/0/296BE5470A58675FC1256E4E00586D77?OpenDocumentZe hebben het in twee formaten, tot 2 cm en tot 4 cm. Vorig jaar hebben we een stuk laten doen met stenen tot 2 cm. De reden daarvoor is dat je mest dan gemakkelijker weghaalt zonder dat de stenen ook meegaan (de kleinere steentje vallen gewoon door de mazen van de mestvork). Dit jaar hebben ze niet gevraagd welke maat ik wilde en kwamen ze aanzetten met grote stenen (officieel tot 4cm maar daar zit ook echt wel groter spul bij). "Ach, is tenminste echt een hoeventraining" dacht ik dus we hebben het zo gelaten en weer een extra stuk verhard.
Mest ruimen is in het begin wat lastig maar het wordt na een tijdje hard (harder) en dan wordt het echt een soort plaat (daarom zakt het ook niet gauw weg in veen). Als het harder is geworden na een paar weken is het mestruimen dus ook niet zo moeilijk meer. Het wordt hard omdat het een mengsel is van gebroken beton met (grof) grind. Alleen grind blijft zacht en wordt geen plaat.
Let wel op met paarden met nog gevoelige hoeven. Onze paarden hebben er ook even aan moeten wennen maar dat ging heel snel en het gaat nu heel goed. Met uitzondering van Baladeika, die vindt het nog steeds niet zo fijn, maar ze staat ook niet permanent op het stuk waar het is gelegd dus krijgt ook niet echt training, zij had ook hele slechte hoefijzerhoefjes. Zij heeft door deze stenen voor de allereerste keer in haar leven een hoefzweer gekregen omdat ze er in een gekke bui veel te hard overheen rende (leermoment voor haar).
Op het filmpje (8 nov) zie je het pad. De zijkanten van het pad zijn niet bedekt met stenen, je ziet aan de sporen dat de paarden er eerst naast liepen. Dat was toen ze nog moesten wennen aan de grofheid van de stenen. Inmiddels lopen ze dus liever gewoon over het pad :
http://www.youtube.com/watch?v=2nt06WCn31UGeen enkel paard heeft trouwens ook maar een minuut hoeven wennen aan het kleinere grind, dat vonden ze allemaal direct vanaf het begin prima lopen.
Voor hoeventraining bij paarden die geen overgevoelige hoeven hebben raad ik dus zeker het grove spul aan. Heb je paarden die net van de ijzers af zijn dan kun je beter het fijne nemen.
We hebben twee kuddes, de voorste loopt nu voor een groot deel op het menggranulaat. Ze staan daar de hele dag op en nog steeds (vorig jaar ook) zakt het nergens verder dan een paar cm in. Op de meeste plaatsen zakt het helemaal niet en is het gewoon echt altijd droog, zelfs als het echt erg regent! Nou als je weet dat ze er de laatste tijd voor het was gelegd echt 25cm inzakten is dat dus geweldig.
Fotootje:

Op de foto (8 nov) zie je het gedeelte van vorig jaar waarbij we op een deel dit jaar nog wat hebben gelegd.
Close-up van het pad (8 nov) (allemaal met de grote stenen):

Peter Donck heeft er vraagtekens bij omdat er beton in zit (daarom wordt het ook een soort plaat). Hij zegt dat het teveel aan de hoeven vreet om een paard er fulltime op te laten lopen. Ik heb een aantal keer beton aan mn handen gehad en inderdaad, dat vreet. Zijn bezwaren las ik pas toen het bij ons al voor de 2e keer was gestort dus dat was te laat. Ik houd het in de gaten en ook al staan de paarden er nu al maanden op, ik zie niks raars aan de stralen. Ik kan me echter wel iets bij zijn redenatie voorstellen. Als jullie willen kan ik morgen wel even wat foto's van de onderkant van de hoeven maken.