InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 9875½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 11:5615-11-08 11:56 Nr:148118
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Aan de gekende bemesters (meesters) Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Zoals in vorig bericht geschreven : Ik kan dus mijn eigen paardemest die inmiddels al gecomposteerd is (1 jaar gelegen ) uitvoeren over 2 hect land . Dit land is 30 jaar niet bemest geweest en kan dus iets gebruiken :-) . Nu heb ik de hand kunnen leggen op een ouderwetse mestvoerder (met 2 ijzeren rollen met schoepen op achteraan ) om zo het land te bemesten .Nu vroeg de boer me HOE dik/dun ik de mest wou (heb er meer dan genoeg) . Iemand ervaring mee of raadgeving ? .Kzou niet graag overbemesten , liever rustig aan doen ! Boer raamt mest op 3 ton (3000kg) Mijn eigen land bedraagt 1 hect en mag eventueel bijbemest worden . Hoe lang houd ik de paarden eraf ?
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:0215-11-08 12:02 Nr:148119
Volg auteur > Van: AMA Opwaarderen Re:148103
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In stapje terug in mijn droom, in voordeel van de paarden Structuur

AMA
Toano, RE
Italië

Jarig op 23-11

713 berichten
sinds 31-12-2007
yES - training schreef op zaterdag 15 november 2008, 10:35:

> 4 jaar geleden kocht ik Queenie en stond ze bij een vriendin op
> de wei, overdag op de wei, swinters s nachts op stal (open stal
> om het niet al te erg te maken) ;-)

> (buiten gavere dus)
> Saai verhaal he ;-)
> Maar tmoest me van het hart...
> tradi paardenhouders hebben t toch soms gemakkelijk he ;-)

Ik leef met je mee maar weet: dromen bouwen zich stilaan op en je moet vooral veel geduld hebben voor ze uitkomen ;-)

Bij mij is het eigenlijk andersom gegaan, ze stonden eerst op een boerderij op 6ha in een groep van 5-15 samen (5 's nachts, 15 overdag als het goed weer was, anders bleven die andere pensionpaarden op stal). Ik kon wel te voet door het bos om aan de boerderij te geraken maar dat nam al snel 40min enkele weg, dus meestal met de wagen, dan was het 6km omrijden.

Sinds september staan ze op onze eigen weide... 12 km van huis weg. Ook met bidons water sleuren, met de kruiwagen nu soms niet eens door de modder geraken enz.
En ik moet het zo regelen dat ik alles kan gedaan krijgen in 1 bezoek. Op mijn eentje want mijn man is niet echt zo'n paardenman.
Maar toch ben ik dolblij dat we de weide hebben. Gisterenavond zat ik nog in het donker op een plooistoeltje naast de hooiruif te mediteren op het ritmisch gekauw van mijn 3 jongens. Het was wel koud maar dat kon me niet deren. Niemand die me stoorde en ik voelde me heel verbonden met mijn 'kroost'. Dat was op de boerderij niet mogelijk, daar werd ik sowieso voor gek bekeken met mijn 'natuurlijke' aanpak. Nu kan ik de dingen doen zoals IK vind dat het hoort, zonder (negatieve) commentaar van andersdenkenden.

Hopelijk krijgen we ooit de kans om naast de wei ons eigen huis te zetten. Er wordt door velen gezegd dat de straatkant ooit zal bouwgrond worden. Dan moet ik zorgen dat ik toch nog genoeg weide overhou, maar dan zal mijn droom ook compleet zijn... als ik tegen dan tenminste geen 70 geworden ben en te zwak om nog een paard vast te houden.


Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:1215-11-08 12:12 Nr:148120
Volg auteur > Van: izi Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: paard snachts op stl,wat voor bodembedekking? Structuur
izi
Nederland


125 berichten
sinds 4-10-2006
paard is het gewend om dag en nacht buiten te staan,staat nu al een tijdje snachts binnen (in een dichte stal,dus geen inloop) omdat de wei anders echt helemaal stuk gaat.
ze staat op vlas en maakt hier een grote bende van,poept en plast overal (of zo lijkt het) en loopt het vervolgens de hele box door,ik kan de volgende ochtend haast geen drollen meer terugvinden en eruitwippen want ze zijn allemaal stuk gelopen en vermengd met het vlas,vind het echt heel erg lastig uitmesten op deze manier,haal alle drollen en natte plekken er zo goed mogelijk uit en hark dan de schone buitenrand (wat daar nog van over is) eroverheen,2x per week gaat er een halve baal vlas bij,maar eigenlijk zouden dit 2x een hele baal moeten zijn om het echt schoon te kunnen houden.(heb notabene maar de helft van de stal bedekt met vlas,de rest is kaal.

ik overweeg nu om haar op stro te zetten,misschien is dat makkelijk met het uitnemen van de drollen,kan er dan ook makkelijker dagelijks weer een plak bijgooien,maar ben bang dat ze de hele stal in no-time leeg zal eten (ze krijgt wel onbeperkt hooi).

wat zijn jullie ervaringen met stro in de stal?
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:1515-11-08 12:15 Nr:148121
Volg auteur > Van: joop Opwaarderen Re:148059
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Niet in orde! Structuur

joop
Homepage
Frankrijk


5046 berichten
sinds 20-6-2005
Wil schreef op vrijdag 14 november 2008, 20:51:

>
> Hoi Caatje, ik vermoed dat de andere uitslagen morgen al bekend
> zullen zijn.
> De DA had ze vandaag al verwacht maar als het erg laat wordt
> zal hij ons niet meer bellen of zo. Per e-mail heb ik nu het
> verzoek gedaan om ook Borrellia, Leishmania, Anaplasmose,
> Piroplasmose (babesiosis) en Leptospirose te gaan testen.
> Bedoel maar, encyclopedie vól he?

Het probleem met borrelia, babesioses, lepto enz is dat de tests onbetrouwbaar zijn. Als de klinische verschijnselen duiden op besmetting kan de test toch negatief uitvallen. Je moet dan een serologische test laten doen op de aanwezigheid van antilichamen. Helaas is deze test ook nog onbetrouwbaar.
Dan volgt de dure PCR test op bloedmonster. Geloof het of niet: ook nog onbetrouwbaar. Bij mensen gaat het als volgt: bloedtest: negatief, wordt niet behandeld, je kan dan wel de ziekte hebben. Positieve uitslag: serologische test wordt uitgevoerd. negatief: niet behandeld enz tot aan lymbaalpuntie toe. Betreffende borrelia: men gaat er nu van uit dat indien de klinische verschijnselen zeer sterk doen denken aan borrelia (lyme) je moet behandelen ook al zijn alle tests negatief.
De behandeling is nogal zwaar: lang veel antibiotica. Ik geloof bij paarden intraveneus, bij mensen IV of IM.
De klinische verschijnselen van de ziektes uit het bovenstaande rijtje lijken nogal op elkaar: moe, geen eetlust, gewrichtspijn, depressie, geheugenverlies...allerlei veschijnselen die ook met andere ziektes in verband kunnen worden gebracht, zoals ME, HIV......................een uiterst gecompliceerde materie.
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:1615-11-08 12:16 Nr:148122
Volg auteur > Van: AMA Opwaarderen Re:148116
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: In stapje terug in mijn droom, in voordeel van de paarden Structuur

AMA
Toano, RE
Italië

Jarig op 23-11

713 berichten
sinds 31-12-2007
yES - training schreef op zaterdag 15 november 2008, 11:30:

> net tel gekregen
> papa boer heeft "een stukje" wei afgezet
> 2hectare krijgen de paarden (alleen voor onze drie, twee
> paarden en 1 shet), niet samen met andere drie paarden, die
> staan op stuk er naast
> het kriebelt al een beetje
> ...

Maar ik neem aan dat het voor de paarden op termijn ook beter is wanneer ze terug naar huis komen. Dan hebben ze minder het gevoel dat hun nieuwe 'kudde' uiteengetrokken wordt. Zou ik prefereren, zeker na alle ontwenningsverschijnselen die ik gezien heb toen mijn paarden verhuisd zijn, vooral bij de achterblijvers die hun 'baas' kwijtwaren.

Vraag me wel af of je paarden nu nog in hun piste inkunnen? Want als ze helemaal niet kunnen gaan schuilen dan wordt het straks tegen vriezen maar wel nog veel regen en wind, wel bar koud voor hen om nog eens op te drogen.
Niettegenstaande de klimaatwarming durft dat hier in Belgie toch nog voor te komen hé.

Bekijk het toch positief: het helpt nu en als je het niet meer ziet zitten kan je nog altijd terug naar jouw eigen weide. Geniet nu van de voordelen daar en weet dat er ook weer voordelen zullen zijn als je toch zou beslissen om ze vroeger terug naar huis te halen.
Dan kan je nooit verliezen. Dat stuurt waarschijnlijk naar papa boer ook een andere energie waardoor hij niet het gevoel krijgt dat je nu van hem afhangt... kwestie van de menselijke dominantiedrang wat in toom te houden.

Geniet er vooral van, voor je paarden lijkt het me nog altijd lekker in orde.

Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:2715-11-08 12:27 Nr:148123
Volg auteur > Van: AMA Opwaarderen Re:148120
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard snachts op stl,wat voor bodembedekking? Structuur

AMA
Toano, RE
Italië

Jarig op 23-11

713 berichten
sinds 31-12-2007
izi schreef op zaterdag 15 november 2008, 12:12:

> paard is het gewend om dag en nacht buiten te staan,staat nu al
> een tijdje snachts binnen (in een dichte stal,dus geen inloop)
> omdat de wei anders echt helemaal stuk gaat.

> ze de hele stal in no-time leeg zal eten (ze krijgt wel
> onbeperkt hooi).
>
> wat zijn jullie ervaringen met stro in de stal?

Vanuit mijn praktijkervaring op de boerderij waar mijn paarden vroeger stonden, lijkt het me eerder dat je het probleem altijd gaat hebben, met eender welk strooisel.

Je hebt blijkbaar een merrie, die hebben gemakkelijker de neiging om 's nachts in een gesloten stal te blijven ronddartelen. Bij ruinen of hengsten heb ik het minder gezien maar hier en daar is er toch ook eentje die niet kan blijven stilstaan. Ik catalogeer dit onder de stalondeugden (tov weidedeugden)...

Het probleem is eerder dat ze wil 'bewegen' dan wel 'waarop'. Die merries lopen hun stro ook helemaal kapot en dan mag je de volgende dag al die mengeling van stro, mest en urine samen uitscheppen. Wat ik bij dergelijke merries deed was net niet veel strooisel leggen, ze verprutsen het toch maar en gaan liggen doen ze bijna nooit. Zelfs opeten komt er niet van omdat ze alles zo vies maken.
Op die manier scheelt het wel een pak werk om de stal terug proper te krijgen.

Maar: veel beter is het (indien het zou kunnen) om deze merrie 's nachts op de wei te laten, zowel voor jezelf als voor je paard!
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:2815-11-08 12:28 Nr:148124
Volg auteur > Van: Coulash Opwaarderen Re:148120
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard snachts op stl,wat voor bodembedekking? Structuur

Coulash
Homepage
Metslawier
Nederland

Jarig op 11-1

517 berichten
sinds 16-4-2006

>
> wat zijn jullie ervaringen met stro in de stal?

Ik gebruik hemparade: er zit nl nogal een verschil in vlas (uit ervaring): je hebt vlas wat heel veel vocht op kan nemen en natuurlijk dan ook die, die veel minder opneemt. Je hebt strohaksel, je hebt hennepvezel, je hebt zaagsel (neemt weinig op) etc.

Ik denk niet, dat je paard op stro minder zal draaien 's nachts, waardoor je mest net zo geod verspreid wordt.

1 van de 2 paarden bij mij loopt ook erg veel 's nachts en alhoewel zij er wel uit kunnen, is ook haar stal altijd een zooitje: als je echter het goede strooisel hebt (die waarvan je een potstal zou kunnen maken) heb je ECHT maar 1 pak per week nodig!

Ik haal de hemparade bij de WELKOOP (BOERENBOND), omdat ik dan geen voorraad hoef aan te leggen (6,70 per pak). Ik vind het ook gruwelijk duur, maar in mijn testfase met stro was ik even duur uit en had ik ALTIJD een natte stal en bovendien veel meer werk bij het telkens weer leeghalen!

Ik heb ook geleerd, dat je niet teveel weg moet halen: de 'natte 'plekken blijven bij mij nu gewoon liggen, want zogauw je er in gaat trekken begint de ellende: mijn ervaring is, om er toch een soort potstal van te maken: drollen eruit en 2x p. weel halve baal erop: op deze manier ontstsaat een matras/spons onder de bovenlaag, waar het vocht in kan trekken. 2x per winter maak ik de stal helemaal leeg. LKet op: je MOET dan dus de bedekking hebben, waarmee je een potstal op kan bouwen!

Succes ermee, groeten Bianca
Volg datum > Datum: zaterdag 15 november 2008, 12:3615-11-08 12:36 Nr:148125
Volg auteur > Van: AMA Opwaarderen Re:148124
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: paard snachts op stl,wat voor bodembedekking? Structuur

AMA
Toano, RE
Italië

Jarig op 23-11

713 berichten
sinds 31-12-2007
Coulash schreef op zaterdag 15 november 2008, 12:28:

>
>>
>> wat zijn jullie ervaringen met stro in de stal?

> winter maak ik de stal helemaal leeg. LKet op: je MOET dan dus
> de bedekking hebben, waarmee je een potstal op kan bouwen!
>
> Succes ermee, groeten Bianca

Dit is volgens mij inderdaad geen slechte oplossing. Ik zou hier wel nog iets aan toevoegen: regelmatig (2-3x/week) EM (micro-organismen) bij opgieten om te vermijden dat de onderste laag begint te rotten en dat je stal constant naar ammoniak stinkt. Zorg wel dat je hier niet mee begint wanneer de temperatuur in de stal al vrij laag ligt, die beestjes hebben wat warmte nodig voor ze zin hebben om hun 'werk' (snoepen van de mest en veel beestjes bijmaken) te doen.

Maakt het later ook een stuk aangenamer wanneer je in de lente de potstal leegmaakt. Toen mijn paarden zo nog op stal stonden, bleek dat enkel de grondlaag stonk, de rest was redelijk aangenaam om uit te scheppen. Tenminste voor mij, ik ruik niet zo goed; mijn man dacht er toch nog even anders over...
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 9875½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact