Michiel schreef op vrijdag 14 november 2008, 14:20:
> Ik vermoed dat gezond opgegroeide paarden gewoon stoppen
> met eten van een berg vruchten, voordat er schade kan ontstaan,
> stoppen op het moment dat hun lijf zegt, dit was genoeg.
Nee, daar heb je helaas ongelijk in. Uit onderzoeken is gebleken dat voor paarden niet de maagvulling, maar de eetduur bepalend is voor het moment waarop ze stoppen met eten. Een paard dat voldoende voedingsstoffen heeft gekregen zal gewoon door blijven eten wanneer zijn klok zegt dat hij nog niet lang genoeg met eten bezig is geweest, en ook ondervoedde paarden die te weinig binnen hebben gekregen stoppen na het verstrijken van het voorgeprogrameerde aantal eeturen gewoon met eten.
Dit is een cruciaal, maar helaas door veel mensen onbegrepen feit. Het betekent dat we aan het feit dat een paard wil eten NIETS kunnen afleiden over zijn voedingsbehoefte. Het betekent tevens dat als we een paard een voedingsconcentraat geven dat hij gewoon behoefte blijft houden om met eten bezig te zijn.
> Bij
> mensen die overstappen op een rauw eten werkt dit in ieder
> geval wel zo.
Yep, bij mensen wordt de honger grotendeels gestuurd door verzadiging, en niet door de eetduur. Maar dat is dan ook een grote reden waarom paarden en mensen niet vergelijkbaar zijn.
> Zouden de eskimo's hun baby's al heel snel vis en
> vlees te eten geven, vraag ik me af? Vruchten hebben ze daar
> toch niet.
Eskimo's leven in een gebied dat voor mensen van nature eigenlijk niet overleefbaar is. Je kunt je afvragen hoe natuurlijk het is om daar te wonen, en of er in de oertijd uberhaupt mensen in de poolstreken woonden. Mensen kunnen daar alleen overleven door gebruik te maken van hulpmiddelen en gereedschappen, veelal afkomstig uit mildere klimaten. Neem de Eskimo's alle toeleveringen af, neem ze hun spullen die ze zelf niet kunnen maken met de aldaar aanwezige grondstoffen af, en er blijven er maar weinig in leven, if any at all.
Frans
"If your only tool is a hammer, you tend to see every problem as a nail."