InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 9807½ van 18371
Je leest nu op chronologische volgorde
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 20:457-11-08 20:45 Nr:147094
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:147070
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

waar komt ze vandaan muriel ?
wildvang ?

Petite is geen wildvang zij is vijfde/zesde generatie van de wildvang uit Iran. Ze is opgegroeid op de stoeterij van het filmpje dat ik hier even zal linken. Is van afgelopen jaar door duitse filmploeg in Iran en UK gemaakt.

http://i253.photobucket.com/albums/hh80/rjscott_photo/?action=view¤t=caspgertv1.flvDe

laatste hengst in de omheinde paddock is de vader (sealbrown) van onze Lanhill Petite Fille en de een na laatste hengst (bay) in de omheinde paddock is de angstige hengst. Deze mensen hebben een landgoed met vele hectares waar de paarden in groepen van 6 tot maximaal 20 paarden gehouden worden merrie en jonge hengsten apart maar wel verschillende leeftijden bij elkaar. Dekhengsten lopen gehele seizoen bij de merries die uitgekozen zijn voor dat jaar vaak met veulens er ook bij. In de winter komen de merries en veulens in weilanden met grote inloopstal.

Eens per jaar komt de smid om de paarden te doen, ik heb echter nooit echt lange hoeven gezien slijtage en groei staan denk ik redelijk in evenwicht. In die zelfde week worden ook een gedeelte van de paarden klaar gemaakt voor de keuring op hetzelfde terein. Ondanks dat de paarden weinig in handen zijn geweest laten alle paarden (ook de hengsten en veulens) zich door jonge kinderen wassen, leiden etc. Alle paarden zijn erg gericht op mensen en komen er altijd direct aan lopen in de wei. Enkel Petite en Basil (de hengst) zijn compleet anders dan de rest. Er is nog een merrie lastig maar die houdt gewoon niet van dat getut en gaat het verzet in. Voor de rest alle plusminus 70 van veulen tot volwassen no problem.

en hoe is ze dan bij jullie geraakt ?

Onze twee andere merries die wij gekocht hadden in de dierentuin op de isle of wight hebben wij naar haar toe laten transporteren en alle drie de merries zo enkele maanden bij elkaar laten staan op een kleiner weiland met loopstal. Toen kwamen wij en de eigenaar er pas achter dat zij anders was en niet gewoon een klein beetje schuw. Meerdere malen heeft de fokker ons gezegd kies een ander uit maar wij vroegen ons af wat er dan van haar terecht zou komen en wilde haar een kans geven. Uiteindelijk is ze 5 maanden later naar Nederland vervoerd met een profesionele transporteur die sportpaarden voor wedstijden internationaal vervoerd met camera's in de wagen. Er werd nog gemeld dat ze zo keurig waren geweest ook bij het in de box zetten op de tussenstop. Ze waren ze wel anders gewend als ze uit UK kwamen. Ik zou dat nu ook niet meer zo doen maar ze zelf gaan halen we hadden toen echter nog niet helemaal in de gaten hoe angstig ze kan zijn. Wij hebben niet de indruk gekregen dat ht een erg stressvolle situatie voor haar is geweest ook bij ons is ze in de trailer altijd heel rustig en ontspannen.
Nu zijn de twee andere heel makkelijk en ik denk dat Petite bij het leiden compleet overdonderd is geweest en alles gelaten over zich heeft laten gaan kan geen andere verklaring verzinnen. Ze stonden met zijn drieen geklemd om de plek van 1 groot paard. Ze doet haar hoofd naar beneden tussen de voorbenen en laat alles over haar heen komen. Zo hebben we haar ook een b.v. geent en bekapt en verdooft voor doppenprobleempje in het begin. Klemmen met ander paard tussen twee hekken dan blijft ze rustig. Geef je meer ruimte dan gaan ze proberen te klimmen en draaien. Zo vervoeren ze ook przewalski paarden, zebra's, antilopen etc. kist zo passend mogelijk voor hun eigen veiligheid. Deze typishe houding neemt ze nog altijd aan ook bij tegenwoordig los bekappen in grote loopstal. Ze wordt nooit agressief maar vroeger was ik wel eens bang dat ze een hartaanval zou krijgen zoveel angst. Wij hebben haar vroeger wel verplaatst door een kleine vangkraal rond de trailer te bouwen en dan rustig met haar dochter op de trailer te sturen gaat het meest rustig. Een halster om en touw gaat ze enkel maar steigeren en achterover slaan. Als je haar vrij houdt gaat alles het beste.

Ze is nu negen jaar en de grootste en alpha merrie en toch past de naam Petite geweldige bij haar onze bambi. Haar dochter is trouwens de meest mensgerichte die wij hebben. Ze gaat hier geweldig goed maar hier gebeurd ook haast nooit wat.

> als ze meer op haar gemak is in het donker,
> ben je dan zeker dat haar zicht in orde is ?
ja, zicht is prima. Ze weet dat ze in het pikkedonker een voorsprong heeft op ons onhandige mensen of weet uit ervaring dat de avond/nacht ronde enkel even een peentje voeren is en er nooit iets verder gaat gebeuren. Daarnaast hebben wij een (nacht)blinde pony dus ik herken het wel als een paard slecht zicht heeft.

Als er trouwens nog mensen zijn die mischien willen kijken welke methode het meest effectief is eddy of clickeren ik weet nog wel een heel stel mooie kaspische wildvang worden nu nog gevangen met blaaspijp als de dierenarts langs komt. Een unieke kans zou ik zeggen en de diertjes hebben weer een betere kans om een goed tehuis te vinden. Ze hadden ze nooit moeten weghalen uit hun thuisland in de eerste plaats maar het kwaad is al geschied en nu moeten we er maar het beste van maken.
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 20:517-11-08 20:51 Nr:147095
Volg auteur > Van: Piet Opwaarderen Re:147083
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

Piet
Homepage
Terneuzen home, Koewacht werk
Nederland

Jarig op 8-7

11530 berichten
sinds 11-12-2003
marianne laenen schreef op vrijdag 7 november 2008, 19:47:

> Hetgeen Eddy zegt, lieve mensen is eigenlijk dat het clickeren
> een heel goede tool is om dieren "dingen te laten doen" maar
> dat hij het met zijn "paardenkennis" het niet echt nodig heeft.
> Wat hij nu doet, kan hij ook zonder clickeren.
>
> En waarom niet? Wat is daar nu verkeerd aan?

Ik vind het wel grappig dat er allemaal mensen zijn die vertellen wat Eddy zegt. Maar goed, ik neem direct aan dat hij, zoals er nog honderden mensen zullen zijn, met een paard zonder clickeren een niveau kan bereiken waar duizenden anderen met een clicker zich alleen maar kunnen wensen.
Maar het gaat om de manier van aanleren. Ook Eddy, zoals niemand, is heilig en niemand is uitgeleerd.
Ik probeer de doorsnee paardenmens te steunen, te helpen en te leren waar ik kan, omdat ze op een geweldige manier met hun dieren leren omgaan. Was het vroeger "knal" of het pas weer voorbijgekomen en verdedigde "dreun", "stom paard" of "rotknol", nu leren ze geduld, concentratie, tegen hun eigen karakter in soms niet te straffen, geen druk te gebruiken, kortom trainen! En die mensen beseffen dat er veel meer dingen zijn die je met een paard kunt doen, wat paarden soms weer vijf opeenvolgende bazen scheelt omdat het "niet klikt"
Want "niet klikken" is per slot van rekening niet anders dan een probleem met een paard hebben wat je niet kunt oplossen.

>
> Sorry lieve Piet (en dat "lieve" dat meen ik) ik heb Eddy al
> meer zien verwezenlijken dan alle clickeraars tesamen!
> Ik ben er volledig mee akkoord dat indien men niet over de
> feeling van Eddy beschikt, het voor de meeste mensen en ook
> voor hun paard, het de meest aangename weg is om "iets" "gedaan
> te krijgen". En met die laatste uitdrukking ga ik
> waarschijnlijk weer helemaal in de fout. Maar echt, ik zie het
> zo.

Je ziet het dus inderdaad fout :-)
>
> Ik ben nu ook met Mel aan het oefenen zodat ze zonder
> speedclickeren haar achterbenen geeft.
>
> Hoe ik het ook draai of keer, aan dat speedclickeren kleeft
> voor mij nog altijd iets van "omkopen" of "vlug iets gedaan
> krijgen". En ja, ik ben blij dat ik het ken maar als ik eerlijk
> ben streef ik ernaar om het zonder te kunnen.
>
>
Het wordt tijd ook he? dat Mel het zonder kan. Dat beest moet nu toch allang op cue voetjes kunnen geven? :-)

Marianne

Piet
Natuurlijk Bekappen - Outcome Based!
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 20:557-11-08 20:55 Nr:147096
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:147065
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
muriel schreef op vrijdag 7 november 2008, 18:37:

> Ik heb hier zoals sommige mensen weten een merrie die bang voor
> mensen is. Ik heb haar nu ruim vijf jaar en kan haar nu
> bekappen (duurt nog altijd uren) en behandelen als dat nodig

> Ik weet dit niet, wellicht een vorm van autisme of iets
> dergelijks. Beide paarden zijn zeer intelligent, nieuwsgierig
> en vrij nuchter bij onbekende dingen ze komen enkel niet over
> die drempel heen naar mensen toe.

Hai Muriel :)
Ik lees het verhaal over je merrie... ik ga alleen in op de beloning: beloning is niet altijd voer...beloning is wat de ontvanger bepaalt wat beloning is... voor mijn paard was dat ..mogen bewegen... bij niet willen dat ze moet stilstaan voor borstelen of opzadelen...
Bij het andere paard is een krabbel op de "vriendschapsplek" een grote beloning... enz... ik wil maar zeggen... dat is dus ook clickeren.. omdat je zegt dat clickeren niet de makkelijkste methode is voor je paard.... afstand nemen = beloning, stukje weggaan = beloning enz enz...
Groet en wie weet tot ziens :)
Myriam
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:007-11-08 21:00 Nr:147097
Volg auteur > Van: yES - training Opwaarderen Re:147068
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: DRUKLOOS CLICKERTRAINEN ?? Structuur

yES - training
Homepage
GENT
Belgie


119 berichten
sinds 26-8-2008
Peter Donck schreef op vrijdag 7 november 2008, 18:54:

> Cindy Helms schreef op vrijdag 7 november 2008, 18:32:
>
>> yES - training schreef op vrijdag 7 november 2008, 9:37:

>> mijn pa lijkt in de verste verte niet op Jeromme ROFL
>> Hoe gaat het met die kleine van je?
>
> lijk je nu nòg op jerommeke ?

nee annemieke LOL
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:037-11-08 21:03 Nr:147098
Volg auteur > Van: yES - training Opwaarderen Re:147067
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe best nieuw lid in de kudde brengen? Structuur

yES - training
Homepage
GENT
Belgie


119 berichten
sinds 26-8-2008
Cindy Helms schreef op vrijdag 7 november 2008, 18:51:

> Tiffam schreef op vrijdag 7 november 2008, 16:57:
>
>> Tegen uiterlijk half december komt er een nieuwe pony bij op

>> Peter.
>
> Voor alle zekerheid eerst er een draadje ertussen en
> afhankelijk van hun reacties verder handelen.

ik heb nare ervaringen met kennismaking achter draadje
paard 1 gooit met voorbenen in de lucht en raakt verstrikt in draad
Beer heb ik meteen tussen Queenie en Maia gezet en na half uur wast geklonken
Maar wei groot genoeg nemen dan zodat ieder kan vluchten
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:267-11-08 21:26 Nr:147099
Volg auteur > Van: Anja Seijn Opwaarderen Re:144756
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ik weet het niet meer Structuur

Anja Seijn
Nederland


3222 berichten
sinds 4-8-2008
stumperd schreef op woensdag 15 oktober 2008, 11:34:

> Kynshiri schreef op dinsdag 14 oktober 2008, 21:27:
>
>> Ilse Bartholomeeusen schreef op dinsdag 14 oktober 2008, 16:45:

> schapen,geiten en koeien.
> Daar heb ik het van gehoord.
> Ook als ik zweer heb gebruik ik het en is het zo over!!.
> Groet Conny

Hoi Conny, gebruik je alleen de blauwe? Is Biotex Groen niet goed?
Groet, Anja
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:297-11-08 21:29 Nr:147100
Volg auteur > Van: Britt Claeys Opwaarderen Re:147098
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe best nieuw lid in de kudde brengen? Structuur

Britt Claeys
Wommelgem
België

Jarig op 13-11

1415 berichten
sinds 8-1-2008
yES - training schreef op vrijdag 7 november 2008, 21:03:

> Cindy Helms schreef op vrijdag 7 november 2008, 18:51:
>
>> Tiffam schreef op vrijdag 7 november 2008, 16:57:

> draad
> Beer heb ik meteen tussen Queenie en Maia gezet en na half uur
> wast geklonken
> Maar wei groot genoeg nemen dan zodat ieder kan vluchten

Das minder das waar, zeker al geen ijzerendraad nemen, draad niet te los spannen en niet te laag bij de grond (bij een shet is dat wel wat moeilijker inderdaad).
Ik heb slechte ervaringen bij een vreemd paard gewoon in een groep gooien.
De eigenaars van de wei vroegen of de pony van hun nichtje mee op de wei mocht voor hun kinderen. Tuurlijk geen probleem, meteen compasse wanneer ik hem zag: het beestje was zo mager en ook al op leeftijd. Het was in het voorjaar en het beesje had in de winter niet veel eten gehad want het stond toch op de wei en daar staat gras op (?!?).
Ik had Soraya nog niet, Blackske en Nobody hebben jaren voor bij mij op de wei al samen op de wei van de manege gestaan waar regelmatig paarden kwamen en gingen, die waren dat wel gewoon dacht ik. Jeanneke is jans en allemans vriend, ook daar waren geen problemen te verwachten dacht ik.
Dus die pony (B-ponyke) ineens op de wei gezet. De eerste minuten gingen nog maar dan was alle hek van de dam. Er werd achter dat beestje gejaagd dat ni meer schoon was, ik heb gezien dat Nobody hem beet in de rug en hem letterlijk omhoog slingerde (wel geen meters maar dan nog). Zelfs Blackske, die altijd een eenzaat geweest was en zolang hij eten had zich van niets anders iets aantrok, was hem aan het opjagen. Jeanneke gaf de minste problemen.
Dit duurde geen half uur maar dagen aan een stuk met tussenposes van rust weliswaar. En mijn wei is ook groot genoeg zenne. Na een aantal dagen was er meer rust hoewel de pony nog niet geaccepteerd werd en helemaal aan de andere kant van de wei bleef.
Na 2 weken hebben we die pony moeten laten inslapen, hij was verlamd in zijn achterhand. De eigenaars zien vanuit hun huis op de wei en voordat hij neerlag, hebben ze niet gezien dat mijn paarden hem nog shotten had verkocht. Reden waarom weten we niet maar dit had misschien voorkomen kunnen worden, zeker omdat hij al zo verzwakt was.
Ik doe dit dus neverdenooit meer!!
Geef mij maar het draadje en ik blijf er bij tot wanneer er rust is, blijft voor mij de beste oplossing.
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:367-11-08 21:36 Nr:147101
Volg auteur > Van: Sofie Philtjens Opwaarderen Re:147045
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe best nieuw lid in de kudde brengen? Structuur

Sofie Philtjens
Homepage
Oelegem
Belgie

Jarig op 16-4

3 berichten
sinds 23-10-2004
Tiffam schreef op vrijdag 7 november 2008, 16:57:

> Tegen uiterlijk half december komt er een nieuwe pony bij op
> onze weide.Het diertje komt van een manege die opgedoekt wordt
> en mag vanaf nu 24/7 in de weide lopen.

> maanden oude pony die nu een 6tal maand ruin is.
>
> Grtzzz....
> Peter.

Wat wij altijd doen is het nieuwe paard eerst een dag of twee ergens zetten waar ze elkaar kunnen zien, maar niet aan elkaar kunnen (dubbele draad of zo). Ik heb het ook niet zo op enkele draad omdat het meestal niet lang duurt voor een van de paarden er in hangt door gemaai met voorbenen. Daarna zetten wij het nieuwe paard alleen op de wei bij de leider van de kudde (de rest blijft apart). En als dat goed gaat, dan gaat geleidelijk de rest erbij in volgorde van rangorde in de kudde.
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:467-11-08 21:46 Nr:147102
Volg auteur > Van: muriel Opwaarderen Re:147096
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

muriel
Homepage
Nederland

Jarig op 8-6

883 berichten
sinds 21-2-2007

Hai Myriam,

Dat is toch voor een groot gedeelte de discussie. Dat is druk opvoeren (ik geef haar focus of aandacht hoe je het ook wil noemen) en de beloning is druk weghalen. Je voegt dus eerst iets negatiefs toe wat je laat wegvallen.
Dat is dus ook hoe wij dit bewerkstelligd hebben.

Clickeren is wachten op het iniatief van het paard en daar dan een bridge aan vast koppelen waarna een beloning komt. De merrie zal geen aktie ondernemen, desnoods staat ze daar 3 maanden met haar hoofd op de grond tussen haar voorbenen afgesloten van de buitenwereld. Dus ik zal eerst moeten weg lopen voor dat ze haar hoofd weer omhoog doet en niet meer terugkomen want als ik terug kom gaat direct dat het hoofd weer tussen de voorbenen en de kont naar mij toe. En heb ik de verkeerd aktie beloont het hoofd tussen de benen steken en afsluiten. Zolang mijn aanwezigheid niet als iets neutraals wordt geassocieerd ben ik altijd groter dan welke motivator dan ook en iets doen zonder dat ik er ben wordt heel lastig.

Bij paarden waarvoor een kriebel, voer etc werkt denk ik dat clickeren een heel goed bruikbare methode is en ik heb het hier ook wel af en toe toegepast enkel bij haar kwam ik niet veel verder met clickeren. Dat het een hele efficiente methode is geloof ik graag dr. Skinner de psycholoog was geen lekker ding en had de methode voor minder mooie gedachte uitgevonden.

In zijn boek Walden II (1948) stelt Skinner: “We hebben een nieuwe en volmaaktere orde nodig, waarbij onze kinderen door de Staat worden opgevoed en niet door hun ouders, en waarbij hen vanaf hun geboorte wordt geleerd uitsluitend gewenst gedrag en eigenschappen te vertonen.” Skinner beweerde: “Mensen worden gemanipuleerd; ik wil er alleen maar voor zorgen dat zij effectiever worden gemanipuleerd. Het is niet mogelijk verbindingen te maken, een handeling te herhalen of een feit te herinneren wanneer dat niet gepaard gaat met de nodige stimuli en omgeving (zoals een hond leert te zitten nadat hij een koekje heeft gehad).”

Hier moet ik altijd aan denken als Skinner wordt genoemd vanwege zijn meest vriendelijke methode.
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 21:487-11-08 21:48 Nr:147103
Volg auteur > Van: Peter Donck Opwaarderen Re:147102
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

Peter Donck
Homepage
moorslede
belgie

Jarig op 5-10

5970 berichten
sinds 18-9-2004
muriel schreef op vrijdag 7 november 2008, 21:46:

>
> Hai Myriam,
>

> koekje heeft gehad).”
>
> Hier moet ik altijd aan denken als Skinner wordt genoemd
> vanwege zijn meest vriendelijke methode.

" gniffel "
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 22:017-11-08 22:01 Nr:147104
Volg auteur > Van: eddy DRUPPEL Opwaarderen Re:147095
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur
eddy DRUPPEL
Nederland

Jarig op 18-4

10699 berichten
sinds 26-3-2006
Piet schreef op vrijdag 7 november 2008, 20:51:

> marianne laenen schreef op vrijdag 7 november 2008, 19:47:
>
>> Hetgeen Eddy zegt, lieve mensen is eigenlijk dat het clickeren

> Marianne
>
> Piet
> Natuurlijk Bekappen - Outcome Based!

Piet , het zou bij mij , geen enkele seconde, opkomen om me boven jou uit te stellen ! Staar je niet blind op wat Eddy allemaal WEL doet .Maar kijk wat een, niet clickeraar (die jou in zijn hart draagt ) WEL kan , en dan nog op een diervriendelijke wijze .Het geeft na te denken , NIET ? Mel gaf haar voetjes aan mij zonder nadenken , zonder voorbereiding . Waarom , en denk in geen milliseconde dat ik haar heb gedwongen hoor !
Volg datum > Datum: vrijdag 7 november 2008, 22:227-11-08 22:22 Nr:147105
Volg auteur > Van: Sieta Opwaarderen Re:147093
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Clickerdeclick Structuur

Sieta
Nederland

Jarig op 7-3

861 berichten
sinds 8-6-2005
Myriam schreef op vrijdag 7 november 2008, 20:44:


Myriam.. je bent gek :-) Het wordt toch niet elk jaar erger he?
Je leest nu op chronologische volgorde
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
Onderwerp starten18943 onderwerpen
275560 berichten
Pagina 9807½ van 18371
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact