Ingrid den Ouden schreef op zondag, 10 oktober 2004, 8:42:
> Ik spoor haar aan met stem, als ze niet wil, dan een tikje met
> de zweep (niet hard). Meestal gaat ze dan wel. Maar om nu het
> tempo vast te houden leer ik nu op de mencursus die zweep

> Tips welkom.
>
> Groeten,
> Ingrid
Wat is NH rijden ? Er is geen echte NH methode. NH is de verzamelnaam voor een aantal methodes.
Kijk, daarom is het dus handig als je paard volledig op je stem of op een andere cue reageert. Op de kar kun je niet aansporen of met je lichaamshouding werken.
Met rijden echter gaat het bij mij als volgt : "stappen" is :
* je zegt : 'en walk', en verplaatst je gewicht iets naar voren dmv kantelen van je bekken, handen ook naar voren.
Gaat het paard lopen ga je weer in je basishouding zitten...je doet verder niks.. Al mijn paarden gaan direct in stap op deze manier.
*gaat ie echter niet lopen. komt daar druk van de kuiten bij, rest blijft het zelfde
*gebeurt er nog niks : effectief aansporen
*nog niks : je slaat jezelf met de teugel over de schouder
*en als er helemaal niks gebeurt is de volgende stap : met de teugel op de kont van het paard.
Draf, galop : hetzelfde, alleen geef je het bijbehorende 'stemcommando' (+ zithulp) erbij. Altijd met zo'n 3 tot 4 seconden bedenktijd en reageertijd voor het paard (hangt af van de snelheid van reageren ; een Arabier reageert sneller dan een Haf, eh bij mij tenminste)
Ja, het is inderdaad druk opvoeren, van fase 1 naar fase 5, ofzo. Dit laatste is nooit nodig als je consequent bent in je hulpen, het paard snapt heel snel dattie net zo goed al bij fase 1 in stap kan gaan....Het kan alleen als je duidelijk , geconcentreerd en consequent bent in je hulpen. Dus bijvoorbeeld tijdens het kletsen met iemand, of de ene keer wel, de andere keer niet ; dan werkt het al gauw niet meer.
Verder worden er geen beenhulpen gegeven, en al zeker geen drijvende. Een paard dat in stap is, wordt verder met rust gelaten, dat is zijn reward (beloning) ook al is dat een tergend langzame stap, het is nog altijd een reaktie. Aandrijven is bij mij dus uit den boze. Je leert met je gewicht het paard te motiveren sneller te gaan lopen. En alles volgens de fases en druk wegnemen zodra de gewenste reaktie is bereikt.
Beenhulpen blijven dan alleen voor het sturen, maar da's een ander verhaal....
Bij Cherokee echter werkt het 'druk-principe' dus niet. Zij blijft tegen de druk ingaan. Haar heb ik vanaf maart en sinds die tijd heb ik haar niet verder dan stap en draf. Galop kan ik vergeten. Op druk reageert ze door op de rem te gaan of te bokken, of er juist vandoor te schieten, heel moeilijk om daar doorheen te gaan. Dat is de reden waarom ik erover denk om met haar te gaan clickeren. Ik moet bij haar voor een heel andere aanpak kiezen...... Ik zie nu dat er methodes zijn die voor sommige paarden niet werken....
Daarbij weet ik zeker dat Piet een mooie aanvulling kan geven over hoe je ditzelfde tot stand kunt brengen met clickeren.
Piet, als je nou eens het voorbeeld wat ik net gaf van Cherokee gebruikt om ons te vertellen hoe je dit clickermatig zou oplossen, misschien kunnen we dan komen tot een vergelijking, lijkt me wel een interessant item.
Verder, Ingrid, vraag ik mij af of je, als je een stap terug zou gaan en Isabella wat 'lichter' in de hulpen zou krijgen, misschien meer gevoeligheid voor jouw hulpen en dus minder aandrijven kunt bewerkstelligen....(hm, klopt deze zin nog wel?)
Ik zit dan te denken aan oefenen zonder de kar, dus terug naar grondwerk, welke methode je dan ook kiest, dat maakt niet uit. Haar op de grond ontvankelijk en licht in de hulpen krijgen. Die kar komt dan later wel weer....
Groet, Pien
....don't only talk the talk
....but walk the walk....