Marleen den Arend schreef op zaterdag 19 juli 2008, 8:39:
> Gudrun schreef op zaterdag 19 juli 2008, 8:21:
>
>> Herkenbaar!

> wel (dat is gewoon lekker op eigen terrein, bij de eigen kudde
> in de buurt, is 'gewoon' een training met een vreemd object),
> maar de tegenzin voor de volgende keer na daadwerkelijk een
> ritje te hebben gemaakt.....
Laden is het gaan in een hoog stalletje. Nou kan dat al problematisch genoeg zijn, maar inderdaad met gewoon goed systematisch trainen is dat op te lossen . Het wordt lastiger als het paard het rijden erna gaat verbinden met in dat hoge stalletje te stappen.
Mensen vergeten dat simpelweg. Ongeoefend rijden moet voor een paard een afgrijselijke ervaring zijn, Er wordt aan alle kanten aan je evenwicht getrokken, het schudt, maakt herrie en je baas is in geen velden of wegen te zien.
Ik heb mijn vader eens in de trailer gezet en ben , zeer rustig, gaan rijden...... een rotondetje, bochie naar links en naar rechts, een putje in de weg, wat van die grastegels naast een bocht..... kortom de goede man kwam er na 10 minuten bleek rond zijn neus weer uit en vertelde dat dat verschrikkelijk is en dat het een godswonder is als een paard daar meer dan een keer instapt.
Nu kon hij, als mens, nog begrijpen wanneer er afgeremd werd en wat er gebeurt als je door een bocht gaat, een paard snapt daar helemaal niks van.
Het is dus echt geen overdaad om juist het rijden zeer zorgvuldig te trainen, zodat er geen nieuwe situaties, of die hij ergens aan kan linken meer zijn en hij de kans krijgt om te leren hoe hij het beste gaat staan in een linker en hoe het beste in een rechterbocht, dat hij zijn voeten moet verzetten om zijn evenwicht te bewaren enz. enz. dat die tering herrie geern probleem is enz.enz.
Dus heel korte stukjes, 30 meter ofzo , iemand op de achterklep van de trailer om te zien hoe het gaat, een flauw bochtje nemen en er weer uit, motor uit, belonen via het kleine deurtje, uitladen en bv. even gras laten eten , net zolang tot het paard op dat flauwe bochtje niet meer reageert en dan bv tijdens dertig meter een keer remmen, wat sneller accelereren, alles wat je tegen kunt komen in slo-mo oefenen totdat er geen enkele reactie meer op volgt, daarna wat langer en het tempo iets verhogen.
Hij moet gaan snappen, dat "motor uit" altijd iets prettigs met zich meebrengt en dat hij er daarna uit mag, een tijd mag grazen.
Zodat het hele laden en rijden een ketting van gedrag wordt waarvoor hij bij goed uitvoeren een beloning krijgt.
Piet
hoof issues are man made; not genetic