Ellen2 schreef op zondag 29 juni 2008, 20:49:
> Piet schreef op zondag 29 juni 2008, 12:12:
>
>>> >What do you think about the notion that the click

> OP ZOEK dus...
> denk dat ik in de eerste plaats degene ben die moet getraind
> worden, in het toepassen van dit systeem en in het consequent
> zijn...

Dat is altijd zo..
Clickertraining valt of staat met timing en consequent zijn.
Nu is het zo dat een paard en een hond , maar ook een dolfijn heel vergevende dieren zijn om te trainen. In tegenstelling tot zoiets ergs als een kip. Time een paar keer verkeerd of click op een 'bijna goed' en je kweekt frustratie alom! Bovendien maken ze prachtige schijnbewegingen om te zien of het lukt om jou te laten clicken zonder dat ze helemaal naar het doel moeten met hun snavel,. Dat begint met er 2 centimeter boven opeens te stoppen. click je dan toch dan is het volgende keer 3 cm, 5 cm en op een gegeven moment staan ze alleen nog naar jouw voerbakje te kijken Aaargh!!!
Perfecte timing op de milliseconde is bij zo'n dier dus enorm belangrijk, want anders loopt je training gegarandeerd in de soep. (of je kip uit frustratie)
De dieren die ik eerder noemde zijn groter en hebben niet zulke snelle bewegingen als een kip., ze denken bovendien bij een wat minder perfecte timing sneller "je zult dit wel bedoelen" en leren zo ook prima.
Een fluitje bij een dolfijn is ook minder accuraat als een clicker denk ik, (maar aan de andere kant, misschien heeft dat geluid van een fluit wel de zelfde manier van binnenkomen in de hersenen als een click)
Sinds enige tijd, en dat is ook zeker de opzet voor de driedaagse, werk ik het meeste en het liefste met koppels mensen en 1 paard/pony tegelijk.
Daarbij worden de yes en de clicker gebruikt afhankelijk van de trainingssituatie. De mensen zijn afwisselend trainer en coach.
De trainer gebruikt yes en beloont het paard , de coach gebruikt de clicker. Heerlijk geconcentreerde trainingen krijg je daarvan en heel vriendelijke evaluaties omdat de functie van de mensen dus constant wisselt

"Einde oefening" is een "'t is gedaan" gebaar.
Ik yes of click daar nooit voor. Mijn yes of click is onveranderlijk, dus nooit dubbel.
Bij mij betekent een click: "wat je nu op dit moment doet, doe je goed".
Ga zo door is lang niet altijd van toepassing
Mijn "keep going" signaal is Mooooi! enz
Als ik yes kan ik geen ander woord daar boven op leggen want dat verzwakt de timing.
Ik beloon nooit variabel, als je dat zo bedoelt.
Bij mij wordt een yes altijd automatisch gevolgd door een beloning.
Een click alleen is geen markering en beloning tegelijk, het zal de respons van het dier op den duur verminderen.
Wat je verder roept tegen jouw dieren is iets voor jou persoonlijks, als je dieren er afzonderlijk op reageren is het prima.
Piet
hoof issues are man made; not genetic