Snoopy schreef op maandag 9 juni 2008, 14:17:
>
> nee eddy, zo bedoel ik het niet

(sorry..? no offence )
> ik had het idd anders moeten formuleren. maar ik verwachtte
> eigenlijk meer. jij schreef ook in een vorig bericht dat mike
> een prima bayke is, dus ik vroeg me af waarom ze zo weinig
> hadden laten zien, ik dacht dat je juist met clickeren juist
> heel veel verschillende dingen kon doen?
>
> Groetjes,
> Anne
Wel, hier wil ik toch eventjes op inhaken.
Mike wordt de laatste maanden regelmatig door mijn dochter gereden. Zij was er gisteren ook bij, mocht Mike mee uit de wei gaan halen, beetje borstelen,opzadelen ... enfin, alles wat een meise van 15 leuk vind.
Mike knabbelt graag op zijn touw. zij leert dat Mike NIET aan het touw mag sabbelen. Hij heeft haar daarbij - ongewild, maar toch - eens stevig in de vinger gebeten.
Tijdens de demo werd op het touwbijten gewezen met de melding: "'t Is een klophengst, hij neemt graag dingetjes in zijn mond. Je kan hem misschien leren apporterren, da's handig op het erf ...".
Jolien was kwaad en verontwaardigd. Kwaad omdat ze "haar" Mikie maar wat lieten begaan. Verontwaardigd omdat ze hem er nog met voer voor beloonden ook. Terwijl zij - met succes - Mike tot betere manieren bracht. Mike bijt bij Jolien niet meer op zijn touw, hapt niet meer naar haar mouw, ...
Diegene die de demo met mij en Veldre gezien hebben, wéten nu dat Veldre niet zomaar het simpelste beestje is.
Toch maken Jolien en ik wekelijks bosritjes na de les met Veldre én Mike.
We wisselen hierbij voortdurend af wie kop loopt. Dat gaat super.
Ik was zelf écht benieuwd naar
clickertraining, omdat hierin misschien de oplossing zou kunnen liggen voor het aanpakken van enkele "kleine" probleempjes bij Veldre. Helaas, ook ik was toch wel een beetje teleurgesteld.
Ik maakte mij tijdens de 2de demo ook eventjes de bedenking over het volgende:
We lezen hier 100-uit over centered riding, balans, evenwicht, rechtrichten, houding van het lichaam tegenover het paard... Maar, Mike kreeg om de paar meter voedselbeloning vanuit het zadel. Daarbij moest Nathalie zich telkens weer stevig naar voor buigen. hierdoor wordt - onvermijdelijk - haar gewicht volledig verplaatst. Hoe storend en verwarrend kan dat bij een paard inwerken. En weegt dat op tegenover de snoepjes. Ik weet het niet. Geen veroordeling, enkel een bedenking die spontaan bij mij opkwam.
_______
Herman
"Willen is Kúnnen"