muriel schreef op maandag 5 mei 2008, 14:30:
> Arno8 schreef op maandag 5 mei 2008, 9:07:
>
>> Leuk verzonnen, maar helaas is het heel simpel onderuit te

> afrasteringen, leeftijdgenootjes, grote weiden etc. Ik heb
> genoeg telefoontjes gehad vroeger van "amateurs" waarbij de
> merrie's of veulens zijn gestorven door onkunde en stomme
> ongelukken.
Volgens mij gaat deze discussie van een foute veronderstelling uit!
Even uitleggen. Ik ben dan wel maar een hobbyfokker maar ben wel via een (groot professioneel) dekstation in de buurt gegaan. Na verliezen van het eerste veulen (door het nieuwjaarsvuurwerk) heeft het de tweede keer een tijdje geduurd eer het lukte en heb ik op het dekstation genoeg kunnen babbelen met de dierenartsen daar over vanalles. Wat ik van hen hoorde over 'hengstig spuiten' is dat je er NIET een onvruchtbare merrie vruchtbaar mee kan krijgen. Als een merrie om wat voor reden dan ook uit zichzelf geen cyclus heeft zal ze er door de spuit geen krijgen. Die spuit heeft zijn 'nut' enkel bij die merrie waarbij de eigenaar niet ziet (omdat ze het niet toont) wanneer ze hengstig is, OF om een hengstigheid (die anders normaal enkele dagen later ook zou optreden) te vervroegen.
De uitleg die ik van verschillende dierenartsen daar kreeg was telkens dezelfde: je verhoogt er de vruchtbaarheid niet mee, je kan geen hengstigheid (de ovulatieperiode in de cyclus bedoel ik, niet het gedrag) mee opwekken als die er van nature ook niet zou zijn.
De typische toepassing volgens hun was de merrie waarvan de eigenaar nooit wist wanneer ze hengstig was en dus niet op het vruchtbare moment van de cyclus met zijn merrie daar stond, die merrie kreeg dan een spuit, waarna men op de dag nauwkeurig kon zeggen wanneer de merrie terug moest aangeboden worden. Maar de kans op succesvolle bevruchting wordt er daarom ook niet groter op.
Het is niet dat ik nu zo voorstander ben van al dat medisch ingrijpen als het niet nodig is, maar zoals in deze discussie werd gesuggereerd dat je een paard wat niet vruchtbaar is (om redenen van... huisvesting, stress, medisch, voeding,...) er wel vruchtbaar mee kan krijgen klopt volgens mij dus niet.