Peter Donck schreef op donderdag 27 maart 2008, 18:13:
> Christel Provaas schreef op donderdag 27 maart 2008, 17:42:
>
>> Elzaliene Proost schreef op donderdag 27 maart 2008, 17:18:

>
> Wat was het probleem ook alweer bij haar vorige eigenaar ?
>
> Heb je info over vader en moeder ?
Ja Impressive.... Eigenlijk een heel schandaal. Is vanwege de poen gewoon mee doorgefokt toen ze het al wisten, er is een Nederlandse HYPP site van een vrouw die haar 2,5 jarige quarter merrie vanwege HYPP moest laten inslapen, ter nagedachtenis.
Inderdaad niet alleen QHs de klos, ook Paints en Apps. Gaat om ingeschat over meerdere tienduizenden. Deze vrouw haar merrietje was de 6e generatie na Impressive.
Ik vermoed als het HYPP was vandaag dat ze het in milde mate heeft, maar dat zal dan een eventuele test aangeven. Je kan H/H, H/N en N/N als uitslag krijgen. N/N is HYPP negatief.
Werd verteld door handelaarster dat ze (nog) niet geschikt was voor manege werk(!) en ze is inderdaad op stal wat zuur en kopschuw, al gaat dat langzamerhand beter door het clickeren... Zodra je haar uit die kooi haalt en ook met rijden (korte test bij aankoop) is het een lieve merrie. Wat er precies met haar was en waarom ze geen papieren heeft kom je natuurlijk nooit achter. Weet dus haar afstamming niet maar dat sluit een afstamming van Impressive natuurlijk niet uit.
Das ook de reden dat ik de test wanneer nodig niet bij de AQHA kan laten doen. Dan moet je de ouders weten.
Trouwens las hierdoor ook dat er andere rassen waaronder de Arabier met genetische 'fouten' rondlopen.
Hoop vanwege de spierspanning dat het toch spierbevangenheid was, nadeel is wel dat het schade geeft, al zal dat in dit geval meevallen omdat het dan een lichte aanval was: klein half uurtje... Kan in ergste geval uren duren! HYPP aanvallen geven geen schade aan de spieren. Bij zware HYPP vererving kan alleen wel weer je paard dood neervallen...

Inderdaad bij HYPP o.a. een kalium arm dieet, liefst alleen hooi en water (lijkt mij het best), en continu ter beschikking (mag buiten het natuurlijk vasten vanwege de bioklok geen groot gat tussen de voerbeurten vallen), haver mag ook maar b.v. lucerne is uit den boze, een zout of minerale steen en geen plotselinge verandering van voeding, niet te veel stress, en er is nog een medicatie waarvan ik de naam even kwijt ben die je leven lang kan geven. Ook zo veel mogelijk beweging dus het liefst die stal uit, op zijn minst de hele dag in paddock (wederom continu hooi/water ter beschikking stellen) of op de wei.