Esther schreef op zaterdag 22 maart 2008, 19:50:
> Van de website voor de gezondheid van dieren.
>
http://www.gddeventer.com/pmsclient/infopage.aspx?location=11629 > 579072239012,1207642,1006563,N,0,N,5184170
> Het eerste artikel gaat over zomereczeem.
>
> Het tweede artikel over de kwaliteit van ruwvoeder.
> Het is de botanische samenstelling van het gras en het
> groeistadium die de grootste invloed hebben. Interessant
> artikeltje.
Ik heb er anders best moeite mee (afgezien van dat PAVO voeders als opdrachtgever nauwelijks onafhankelijk genoemd kan worden).
Wat in deze (neem ik aan synopsis) naar voren komt is:
- Dat mineralen gehalte niet aan verwachtingen voldoet (lijkt mij een uitstekende kapstok om brokjesverkoop aan op te hangen); echter, dan moeten eerst die verwachtingen gedefinieerd/gepresenteerd zijn anders kun je wel alles beweren...
- Grondsoort heeft geen invloed op mineralen gehalte in gewas. Botanische samenstelling en groeistadium echter wel; echter, laat nu de grondsoort wel degelijk van significante invloed zijn op de aldaar te verwachten vegetatie (botanische samenstelling)

Toch is er een manier om tot deze nmm nogal onbenullige "conclusie" te komen, nml. door een artificieel gewasmengsel te zaaien op verschillende grondsoorten die binnen de normaalcurve van vestigingsmogelijkheden voor dat gewas liggen. Daarmee zul je wellicht als uitkomst zien dat dit gewas het op de ene grondsoort beter doet dan op een andere maar de chemische samenstelling van dát specifieke gewasmengsel zal niet verschillen (Lolium cult. = Lolium cult. = Lolium cult. ... etc.). Wellicht nogal misleidend dus.
Dat botanische samenstelling van grote invloed is en wel móet zijn beweer ik hier al zolang PN bestaat

Dat o.a. Frans dat niet zien wil kan ik niets aan doen.
- Dan wordt er een gevonden dalende trend in mineralen gehalte van gewas verbonden aan de wens tot grofstengeliger produkt. Dat zou zomaar kunnen, vooral als het grofstengeliger produkt vergeleken is met het o zo Nederlandse koeiegras.
Volkomen voorbij gegaan wordt echter hier aan de natuurlijke behoeften van paarden. Waar ik voor mezelf als 0-hypothese naar kijk is de situatie in de toonaangevende konikgebieden en de grote lijn die ik daar zie is dat, zelfs als de herten en zeker de koeien het moeilijk krijgen (vooral eind winter), de paarden zowat aan vervetting bezwijken... paarden zijn geëvolueerd te kunnen bestaan op arme vegetaties waar concurrerende soorten het laten afweten. Dit op zich is dacht ik toch geen nieuws???
Nee, ik zie hier teveel een sluikreklame van de brokjesfabrikant in, terwijl er niets naar voren gebracht wordt dat ik niet allang wist.